Witam w przyszłym tygodniu muszę wymienić opony letnie (.
obecnie mam 215/45r17 ,lecz teraz chcę założyć 225/45r17 problemu nie powinno być co sądzicie ?? Zawieszenie seria.
pozdro.
Printable View
Witam w przyszłym tygodniu muszę wymienić opony letnie (.
obecnie mam 215/45r17 ,lecz teraz chcę założyć 225/45r17 problemu nie powinno być co sądzicie ?? Zawieszenie seria.
pozdro.
kolego ja dzis zamontowałem takie opony do siebie tylko ze do sedana, zawieszenie obniżone i zero problemów ;)
no no ;)
zakładajcie ;) koledzy doradzy ci doradzą...tak jak mi.
taka opona nie pasuje. będziesz musiał dołożyć dystans (min. 5 mm) - przy seryjnej feldze o ET40,5 oczywiście - bo to też ma znaczenie.
a jak już dołożysz dystans to oponą będziesz obijać ranty z tyłu.
Wszystko rzeczywiście zależy od felgi, jeżeli masz orginalną od alfy to wchodzi bez problemu, jeśli inną to sprawdź ET
Nie będę się spierał, myślałem, że podejdą bez problemu.
też byłem zdziwiony bo przecież tylu niby śmiga i pisali że ok itp
ale widziałem na własne oczy u kamila że jednak nie pasowało w SW fl
Dlatego wolę przed liftową
Załącznik 104415
Ja latałem chwile na 225 i nie było problemu na felach TOORA.
okok ..
mam oryginalne felgi 17" zawieszenie też seria i co lipa nie kupować 225 .,?
GTA 156 SW z fabryki wyjeżdżała na 225 .
myślałem że podejdzie do 215 to tylko 10mm różnicy ... (
a ja mam włożone 225/45 R17 i nie mam problemu oryginalne felgi - z tyłu wymieniony nivomat na bilsteiny b4
tez mam 225 45 na tristarach, wszystko ok
Ja mam 225/45 na ori AR speedline 17' ET40.5 i nic nie obciera, ale na koleinach czuć, że to 225 ;)
A może umów się z kimś z okolicy kto ma takie koła załóż i zobaczysz czy Ci podejdą
Jest jakaś różnica w osiągach/spalaniu między 205/50, 215/45 a 225/45 ?
pierdu piedu ;)
jakie macie felgi (głównie chodzi o szerokość) skoro śmigacie na 225?
Ja mieć 17 ori i mi nie obcierać :P
17 ori i nie obcierac...ile było modeli oryginalnych 17"?
możesz podać szerokość?
Teoretycznie jest różnica, ale chciałbym się dowiedzieć od tych osób które smigają na takich oponach czy aby rzeczywiście :)
Moje to model z 147 o szer. 7 cali. Jeśli chodzi o spalanie to miasto ok. 6,5 - 7 , trasa 5 litrów
Załącznik 104525Załącznik 104526
A czemu się uparłeś na 225 ? Instrukcja podaje 215 i chyba takie będą najlepsze.
Ale GTA miała felgi o innych parametrach niż te standardowe. Poza tym standardowe nie wszystkie są takie same mimo że wyglądają tak samo. Pojawiają sie różnice w ET.
Mam takie felgi origo 17" ,ale jakie są parametry to teraz nie wiem .
Załącznik 104569
Jak ktoś ma na takich opony 225/45 i jest ok ... to i u mnie będzie ok
mam identyczne felgii i u mnie nic nie obciera , a mam oponki 225/45 z tym, że ja mam sedana o ile to ma znaczenie.
........jednak wpadły 215/45r17 Hankook VENTUS V12 EVO jest ok ..
w koleinach jest kurde jak to w koleinach,trzeba kierę mocno trzymać,ale powiem Ci,że poprzednią Alfę miałem na 205 z tym,że balon był większy i zachowanie było podobne.
Tutaj nie miałem okazji jechać na innym kole więc narazie porównania nie mam.Na zimę zapnę coś mniejszego to wtedy będę wiedział.
pozdro
..ja u siebie mam 225/45R17 felga z delikatnym rantem + obniżona zawiecha o ok 30 mm i powiem Ci że da się jeszcze jezdzić. Załącznik 105724
ma ktoś 17' torra ti na oponie 225/45?
wchodzą bez problemu bo ja mam tak założone
Ja nie wiem co wy w tych szerokich laczkach widzicie. Ja mam 215 na 17 i lekko wystają mi poza nadkola i po deszczu syf po same klamki zostaje .Fakt ,że lepiej sie trzyma drogi niż na 16' 205 ale 225 ?
Zależy jaki silnik masz. Im mocniejszy tym szersze opony sie przydają. Dlatego moje 205 zmieniłem na 215, a na nowy sezon bedzie 225.
Przy mocach powyżej 240-250 KM w 156 warto pomysleć o 235-245.
Tył moze zostać węższy - lepiej rozgrzana opona bedzie, wiec lepiej bedzie sie trzymać asfaltu.
U mnie w V-ce 215 dawały rade na ori TI felach po czy trafił mi się 205 w stanie idealny conti. Efekt ? profil adekwatnie się zmniejszył felgi bardziej dostawały po dupie. niby profil 45 ale przy tym Et felgi wydaję się niższy.. mam teraz 225 lepiej leży profil się unormował felgi wciąz proste. Więc na moje oko optymalnie (przy 17' et 35 ) 215 ale 225 spokojnie wejdzie nie mam problemu. a co do wyglądu im szersza opona i niżej leży tak jak u mnie na eibachu pro kit to zdecydowanie wygląda na bardziej "naładowaną"