Koszty napraw typowych usterek w 147 JTD i TS.
Witam,
w związku z ciągłym dylematem dotyczącym wyboru silnika chciałbym się poradzić forumowiczów. Wiem mniej więcej jakiego spalania mam się spodziewać w poszczególnych silnikach. Diesel droższy, jednak nie jeżdżę dużo w mieście, a jak wiadomo w trasie JTD pali niewiele, bo koło 5,5-6. Panom z 5l w trasie nie do końca wierzę. TS spali w trasie pewnie koło 8-10l gazu.
Teraz jednak chciałbym potwierdzić, bądź obalić zasłyszany i wszędzie powtarzany mit o dużej kosztowności napraw diesla. Najczęściej wymieniane usterki to:
- padająca turbina - koszt podobno 300-400 zł regeneracja (podobno koło Łodzi za tyle robią, wydaje mi się dziwnie tanio), nowa na allegro chyba koło 800-1000 zł
- koło dwumasowego - 2300 zł zestaw na allegro. Ile za robociznę?
W zasadzie tyle się dowiedziałem. Bardzo proszę o dodatkowe informacje na temat jakie usterki mogą wystąpić w JTD i jakie są koszty napraw robocizna+części?
Bardzo dziękuję za informację, bo głowę mam pełną pytań. Niestety wszyscy dookoła zatruwają moje myśli mitami na temat diesli. Zaakceptowali, że chcę Alfę.. ale diesla nie mogą przełknąć i mi trują. Wiem, że ja kupuje auto i to moje pieniądze, jednak jestem ostrożny i chcę się dowiedzieć ile w tych mitach prawdy.
Pozdrawiam, Łukasz.