Od niedawna jestem posiadaczem alfy 145 1,9 JTD. Mierzyłem spalanie i na mieście spala 8,5 litra na setkę.Czy to jest normalne spalanie w tym silniku? Jeżeli jest za duże to proszę o pomoc,co trzeba sprawdzić lub wymienić aby spalanie było mniejsze.
Printable View
Od niedawna jestem posiadaczem alfy 145 1,9 JTD. Mierzyłem spalanie i na mieście spala 8,5 litra na setkę.Czy to jest normalne spalanie w tym silniku? Jeżeli jest za duże to proszę o pomoc,co trzeba sprawdzić lub wymienić aby spalanie było mniejsze.
Z tego co czytalem wypowiedzi innych uzytkownikow to spalanie jest poprawne. Mi w przypadku TD wychodzi w cyklu mieszanym miasto-trasa ok 7,5 litra. Po samym miescie pewnie oscylowalo by w granicach 9 l
Po mieście 11 litrów przy wyjątkowo ciężkiej stopie i pokonywaniu krótkich dystansów z rzędu 5-10 km
trasa około 8L
Ja po miescie jezdze od swiatel do swiatel ile tylko trzeba zeby kogos "KILL" :D Czasem nie ukrywam ze mam za mało kucyków, ale jest FUN ;) A spalanie? Jaka to roznica czy litr w tą czy w tamtą... wazne ze jest wesolo ;)
Dziwne. Tyle (na trasie) to mi pali dwa razy mocniejsze 2.5 w benzynie. ;)Cytat:
Napisał Panicz Jakub
Niekoniecznie, bo ty wtedy bedziesz jechal 2 razy wolniej.Cytat:
Napisał bimski
To znaczy, że 145 może jechac 240-280km/h? :) Nie widze sensu szybszej jazdy po NASZYCH drogach niż równe 120-140.Cytat:
Napisał wasyl
mam na mysli ze on spali te 8 jadac zalozmy 150, ty wtedy spalisz ze 12 :P
No i tutaj Cię zadziwię, bo jeszcze nigdy nie udało mi się ze spalaniem średnim w trasie wyjśc poza barierę 10 litrów. ;) Minimum to 6,5 przy wszystkim wyłączonym i wleczeniu się 90km/h, a maks właśnie koło 9 przy tempie mocno szarpanym (120-200, oczywiście na niemieckiej autostradzie;)).Cytat:
Napisał wasyl
nie zdziwisz mnie, bo ja nie wierze w tego typu opowiastki. 6 garow i 6,5 litra haha, luz. tico tyle pali.
a ja uwierzę bo przy jeździe na dłuższym dystansie bez postoi z taką prędkością każdy spali znikome ilości
Mi przy 170 km/h na trasie wciaga 8,5 :)
a jak sobie chcecie mam to gdzies i zdenerwowalem sie :P kazdy ma swoj punkt widzenia. nie uwierze ze przy mocno dynamicznej jezdzie i to do 200kmh auto 6 cyl o slusznej wadze spala 9 litrow. z mojej strony koniec dyskusji na ten temat.
Przejechałem 200km z Krakowa do Bełchatowa za 60zł (koniec miesiąca i budżetu). Wtedy jakieś 13 litrów.Cytat:
Napisał wasyl
Przepustnica nie działa w trybie jedynkowo-zerowym. Gdybym trzymał pedał gazu cały czas w podłodze pewnie i by wyszło poza 10 litrów, ale jadąc równym tempem i hamując silnikiem, unikając gwałtownych przyspieszeń i butowania, jest to możliwe. Cały czas mowa o średnim spalaniu, nie da się w normalnych warunkach jechac równym tempem 200km/h. Chyba nie za ładne oczy bmw przoduje ostatnio w nagrodach za silniki. ;) Z bólem muszę przyznac, że w tym miejscu alfa daje ciała.
To chyba byłoby najrozsadniejsze rozwiązanie. Masz racje wasyl, ale innych nie przekonasz. A może inni sami siebie lubią oszukiwać. Dla przykładu mój TS 1.4 pali w trasie jakieś 7-7,5 litra - chyba cos z nim nie tak , analogicznie do BMW powinien palić 2 góra do 3 l :mrgreen:Cytat:
Napisał wasyl
Pozrawiam Tiga
Mniejszy silnik - mniejsza moc - wyżej trzeba kręcic (żeby osiągnąc to samo) - zwiększa się spalanie. Nie musicie wierzyc. Też bym nie wierzył, gdybym nie sprawdził. :) Bo czasami okazuje się, że alfa nie jest idealna, a jej inżynierowie nieomylni. No właśnie... Alfy czy fiata?
/Edit:
Aha, porównywanie 2.5 alfy z 2.5 bmw nie ma tutaj sensu. :) Te silniki zupełnie inaczej się zachowują. Alfa - wysokoobrotowa bez zmiennych faz rozrządu (bodajże), bmw - oszczędne z maks momentem przy 3500obr/min i podwójnym vanosem. Oczywiście mowa o 24v.
Jakis podtekst???Cytat:
Napisał bimski
a moj Boxer 1.4 pali w trasie gdzieś 8 - 8,5 litra w mieście potrafi wziąść 10 nawetCytat:
Napisał Tiga
i tu mnie właśnie dziwi bmw bo zawsze szło w moc nie patrząc na spalaniaCytat:
Napisał bimski
Mógłbyś nieco jaśniej?Cytat:
Napisał nietyx
Z tego co rozumiem - od wyczynów są Mki. Ale z opinii użytkowników wynika, że nawet 5litrowym v8 można zejśc ze spalaniem poniżej 10 litrów w trasie przy jeździe emeryckiej. Im większa moc, tym mniejsze parcie na udowadnianie wszystkim w koło swej wyższości. ;)
Niestety w mieście nie jest już tak kolorowo, bo mój potrafi i 13 litrów spalic. Przy bardzo spokojnej jeździe.
Oho, widze ze mamy tu prawdziwego znawce. nie wytrzymalem cisnienia jak poczytalem :P
Ja uwielbiam zalewac do swojej alfy pelny bak co kazde 360 km jezdzac po miescie (jakies 50-55l). A ty ciesz sie ze masz ekonomiczne bmw i jezdzisz do tych swoich 3500 tys obrotow. to wielka frajda jezdzic w ten sposob... .
Tak swoja droga, chlopie co ty robisz na tym forum ?? Widze ze lubisz prowokowac, ale nie uda ci sie to. i tu apel do wszystkich o rozsadek :P idz sobie na forum bmw, ja cie krece, nie kumam cie. masz prawo tu byc oczywiscie, nie moge cie wygonic, neistety :P ale nie spodziewaj sie ze jesli bedziesz w taktowny sposob opluwal alfe romeo to ktos bedzie tu dla ciebie mily.
http://www.autocentrum.pl/?FF=307&ma...4&trybopinii=1
E34 525 w TDS i w automacie potrafila nam po miescie spalic około 12 literków ON :)
Po pierwsze - upuśc trochę powietrza, to niezdrowe. :)Cytat:
Napisał wasyl
Idąc dalej - mam się ograniczac do jednej marki, bo Ty mi tak radzisz? A niby czemu miałbym to robic? Żeby patrzec na motoryzacyjny świat przez szczelinę? ;) Na forum bmw także się od czasu do czasu udzielę. 'Siedzę' w alfie dłużej, niż Ci się wydaje. :) Bmw to prezent, który zacząłem doceniac dopiero po czasie (a którego w bezpośrednim starciu niestety mógłbyś oglądac tył, jak już na dogryzaniu jesteśmy:)). Tankuję wtedy kiedy muszę, a nie kiedy chcę, taka między nami różnica. Nie chcę byc odbierany jako opluwacz alfy i daleki jestem od opowiadania bajeczek na temat wyimaginowanego spalania mojego samochodu.
Nikogo nie opluwam, a już na pewno nie alfę. Postuluję jednak o odrobinę obiektywizmu, nikomu jeszcze nie zaszkodził.
Pozdrawiam, w tym temacie ode mnie to wszystko. :)
Nie rozumiemy sie. Ja ci radzilem, abys byl na forum bmw. A teraz tylko udowodniles, ze odkryles iz bmw jest lepsze od alfy. Wiec pytam juz retorycznie po co tu sie wtracasz. My wolimy alfy :P nie wiem co chcesz udowadniac, ale jest to bezcelowe. Ja naprawde szanuje to ze ktos jezdzi samochodem innym niz alfa, lecz ja nie siedze na forum np lanosa i nie wypisuje ze ktos by ogladal moj tyl w bezposrednim starciu.... . Co chcesz osiagnac taka gadka tutaj ?
Napisałeś mi o jeździe do 3500 obrotów, podczas gdy ja wspomniałem o maksymalnym momencie obrotowym. ;) Kiedy trzeba, korzystam z całego zakresu obrotów. Zgodzę się - dla mnie bmw jest lepsze od alfy W OBECNEJ postaci.Cytat:
Napisał wasyl
Szanuję alfę i pewnie gdyby nie głupi wypadek, do tej pory bym nią jeździł. Niestety prawda jest taka że teraz to bmw ma więcej w sporcie do powiedzenia niż alfa, a szkoda. Co chciałem osiągnąc? Nie zawsze to, co uważacie za gorsze, faktycznie jest gorsze.
Panowie BARDZO proszę pisać na temat. :>>>
No to wracajac do tematu
Moja 145 JTD w cyklu czysto miejskim pali 7,5 - 8,0. Jezdze dosc dynamicznie ale malo stoje w korkach. W cyklu mieszanym (miasto, drogi loklane) około 7.
Minimalne spalanie - 6,5 osiagnalem na trasie Poznan - Zywiec - Poznan. Jechalem wtedy 120- 130 i do 160 na autostradzie i odcinkach dwupasmowych.
Podsumowujac wg mnie ten silnik na pewno nie jest mistrzem oszczednosci w miescie ale potrafi pozytywnie zaskoczyc na trasie. Mój rekord 6,5 nie jest wysruowany. Mysle, ze nie przekraczajac 120 - 130 można spokojnie zejsc ponizej 6 litrow
Panowie coś dużo Wam palą te JTDki. 8 litrów na trasie? Jeździsz cały czas powyżej 160km/h?Cytat:
Napisał Panicz Jakub
Ja moja jeżdżę od ponad roku i nie zdarzyło się żeby średnie spalanie przekroczyło 7 litrów! W mieście owszem zdarza się, że spali koło 8 litrów ale to tylko gdy non-stop gaz w dechę!
Natomiast na trasie, dla przykładu ostatnio pokonałem dystans 330km (Międzyzdroje-Poznań) w 3h20min - cały czas wyprzedzanie, co chwilę gaz w dechę, na autostradzie 140-180 km/h i spalanie wyszło 6 litrów.
Ogólnie JTD nie jest może najoszczędniejsza konstrukcją jaką znam i jeździłem ale w tak małym aucie jak 145 nie może palić więcej jak 7 litrów średnio.
az sie zalogowalem...
Cytat:
Napisał czarek145
co w tym dziwnego ze kolega moze jezdzi ciagle 160 jak Ty tez o tym piszesz?? Wychodzi ze srednio miales 110 na liczniku. To naprawde tak duzo jak na autostrade?? Spalanie przy takiej predkosci bedziesz mial znikome. Jak jedziesz autostrada to caly czas masz gaz w deche?? No prosze Cie...Cytat:
Napisał czarek145
'
Co z tego ze auto male?? Zobacz ile ono wazy... Tu jest problem...Cytat:
Napisał czarek145
Ja moze nie mam JTD, ale spalanie w miescie mam rzedu 10 litrow na krotkich odcinkach na zimnym silniku. W trasie jak jade ciagle 160 to takze spalanie jest tego rzedu. Jak jade 110 ciagle na trasie to wychodzi okolo 7 litrow.
I nie uwierze ze jakies ilus tam cylindrowe BMW pali tak malo. CUdow nie ma. Juz sie wielu bajek nasluchalem np o polo czy innym vw ze pali 3 litry-100
Wiec tak - 145 JTD:
- przy sredniej predkosci na autostradzie 168.8 km/h spalanie 7.5 l, nie byla to jazda ciagle z ta sama predkoscia, poniewaz jak wiemy nie kazdy zjezdza natychmiast, gdy widzi inny pojazd w lusterku, a druga sprawa to oczywiscie wyprzedzajace sie ciezarowki,
- przy bardzo emeryckiej jezdzie na trasie (bardzo malo 130-140 km/h, ale 90% ok 90-120 km/h) 5.1 l,
- srednia mieszana (pol na pol miasto-trasa) 6.5-7.5 l,
- miasto 7.5-8.0 nie pale gum, ale wyprzedzam co sie da (czesto korki jak skur..syn).
Reasumując... Czytam ile palą Wam JTDki i nie moge wyjść z podziwu, 7 litrów w trasie? Tyle to mój T.S. osiagą! W przeliczeniu na złotówki i na radość z jazdy zdecydowanie wole mojego 100 konnego Twin Sparka. Koszty wychodzą podobnie przy obecnych cenach paliw. Jedynie gdzie T.S. przegrywa to misato. Przy dynamicznej jeździe 10l . Viva la benzina :wink:
zeby nie bylo niedomowien:) w moim przypadku:Cytat:
Napisał Tiga
- 7.5 to mi wziela jak jechalem ile sie dalo wycisnac z tego silnika, srednia liczylem w ten sposob, ze przejechalem X kilometrow i podzielilem to przez czas przejazdu; na licznik nawet nie patrzylem; po prostu jest wolne z przodu - pedal do podlogi, a ze na autostradzie sa inni uzytkownicy to jednak nie udalo sie osiagnac sredniej predkosci rownej maksymalnej dla tego silnika - 185 km/h;
- super oszczednie w trasie to spokojnie 5 l (5.1 mi wyszlo, poniewaz uwzglednic musialem troche warunkow jakie oferuje Karpacz i Szklarska wiec silnik czasami musial sie napracowac, a tam niestety troche pod gorke).
Cytat:
Napisał Konrado
Kolego z tych 330 km, autostradą jechałem tylko około 80km, reszta trasy to normalne polskie warunki, tak więc średnia prędkość na poziomie 110km/h to chyba nie mało. Na autostradzie nie było cały czas gazu z dechę ale bardzo często - nie zawsze jedziesz sam inie zawsze nie musisz hamować!Cytat:
Napisał Konrado
145 to aż takie ciężkie auto? Nie sądzę...
A co vw, które palą 3 l/100km to są takie... ile ma palić 3 cylindrowy silniczek 1.2 tdi w takim lupo???
tu się zgodzę, ja mam podobne spalanie.Cytat:
Napisał Magic
Zajzyj do dowodu ile wazy twoja mala 145 a pozniej porownaj z jakims sedanem.Cytat:
Napisał czarek145
Ok. Kolejne 400km w trasie zrobione. Wynik? Średnie spalanie 8l/100km. Z Krakowa do Bełchatowa jest niemalże równe 200km, w obie strony pokonane w ciągu dwóch godzin. Trasa przez Olkusz (gdzie trzeba wlec się w sznureczku, bo zawsze jakiś mózg jedzie 50km/h), Częstochowę. Czy naprawdę tak ciężko w to uwierzyc? Według dowodu rejestracyjnego, waży mój samochód 1550kg.
Oczywiście, bmw jest gówniane bo zrobione przez Niemców, a jak powszechnie wiadomo najlepsze i najoszczędniejsze samochody robią Włosi. ;) W przypadku odchyleń od normy - należy uznac za wybryk natury (tudzież techniki).
Nie oceniajcie czegoś, z czym nie macie styczności, proszę Was. Nadal twierdzę mimo to, że spalanie 7-8 litrów ON na 100km w dieslu o mocy niecałych 100KM jest za wysokie. Jeśli moje twierdzenie jest błędne i nie uwzględnia pewnych rzeczy - poprawcie mnie. :)
Wolisz nie wolisz, miasto nie miasto, ale wszędzie dostaniesz baty pod względem osiągów ;)Cytat:
Napisał Tiga
A mi się nigdzie nie spieszy, wychodzi mi na 1/4 baku około 300 km :)
Nie przesadzaj.. Osiągi są podobne.Cytat:
Napisał Panicz Jakub
Kurcze to rzeczywiscie musisz miec niezłe tempo :DCytat:
Napisał MICHAL-TBG
Mi 1/4 baku wystarcza na niecałe 150 km :D
Witam.Panowie jak czytam te spalania waszych 145JTD to faktycznie dosyć wysokie są.Jako piecioletni użytkownik takiej JTD powiem że moje spalanie wacha się od 4,5 do 7 .A więc lato -- po autostradach nie jeżdze więc trasa wychodzi mi max. 5,5 l/100 przy w miare stałej 110-120 do 140km/h.Miasto WAWA ,nie centrum tylko obrzeża , fakt mało korków ale też się zdarzają , typowe dojazdy do pracy ok. 6l/100 pręd. 80-90 km/h.Mój rekord trasa WAWA-Tatrzańska łomnica 4,8 z całej 1200 kilometrowej ,pręd. 110-130, gdzie były normalne expresówki do 150 km/h.Zima cholernie długo się grzeje ale no moich dojazdach do pracy max 7,5 litr. i to jak były mrozy po -20.Obecnie tą jesienno -zimową porą ok 6-6,5 .Alfę kupiłem 3-letnią z przeb. 70 tyś .km. Obecnie mam 165 tyś .km nogę mam raczej w miarę lekką ( jak kupiłem to parę miechów poszalałem) i spalanie raczej się utrzymuje w normie.Parę razy osiągnąłem wynik 4,5 a może mniej ale było to zima ( o dziwo ) i trasa snieg ,marna widocznośc i ciągle 80 km/h .Najszybciej jechałęm 180 w cztery osoby więcej nie próbowałem , bo nie mam gdzie a po drugie to nie chce mi się .Ostatnio to tehnika ED i oszczędzanie paliwka :wink: Pozdr Piter
ps.1000 km na zbiorniku do rezerwy no problem
Mi nigdy nie udaje sie zrobic wiecej niz 600 km na zbiorniku... :(