proszę pomóżcie mi sparować kable w kostkach iso oto zdjęcia Załącznik 106237Załącznik 106239nowe radio to jvc kd-r53u. a i jeszcze ten kabelek wychodzacy z kostki mini iso(zielonej)Załącznik 106245weźcie mi pomóżcie po nie znam się zbytnio na tym.
Printable View
proszę pomóżcie mi sparować kable w kostkach iso oto zdjęcia Załącznik 106237Załącznik 106239nowe radio to jvc kd-r53u. a i jeszcze ten kabelek wychodzacy z kostki mini iso(zielonej)Załącznik 106245weźcie mi pomóżcie po nie znam się zbytnio na tym.
Dostałeś do zestawu nowego radia kostkę? Wiązkę kabli? Wszystko podpinasz nic nie musisz sparować
Kostka zielona Cie nie interesuje.
no dostałem tylko że w kostce od nowego radia kable są w gniazdach a2 a4 a5 a6 a7 a8. a w kostce wychodzącej z alfy w gniazdach a1 czarno- różowy a3 różowy a5 szary a7 czerwony a8 czarny. poza tym radio nie uruchamia się. jak by działało to nie było by tego postu. po prostu chcę połączyć te kable ze sobą tylko nie wiem który do którego.
Napisz jaki efekt chcesz osiągnąć.
To że masz kable inaczej wynika z tego,że ma ono ustawione plusy tak,aby działało bez stacyjki,a w alfie oryginalnie jest ze stacyjką,ja sam musiałem przenieść plusa "żółty" w inne miejsce.
Najlepiej jak porównasz 2 wtyczki ze sobą,bo prawdopodobnie masz piny w innych miejscach. Najczęściej są 3 plusy i masa-,kolory raczej te same.
alfabetyczny to napisz mi jaki kolor jest przypisany do jakiej funkcji w seryjnej kostce umieszczonej przeze mnie na zdjęciu
kostka w 147 jest to zwykla kostka iso. Jedna jest od glosnikow i tam jest identycznie jak w seryjnej, druga jest od zasilania. W kostce zasilajacej interesuja Cie tylko przewody od zasilania- czyli czarny(masa), czerwony(+12v) i jeszcze jeden ktory daje 12v po wlaczeniu stacyjki ( nie pamietam koloru) reszta Cie NIE INTERESUJE. Sa to kable od komputera pokladowego lub np. elektrycznej anteny
Dostępne są gotowe przejściówki iso znajdź taką i kup lub na necie poszukaj i odwzoruj po kolorach.
I po co Ci te radio na te małe kostki??Masz tą dużą już okablowaną i ją sobie podłącz
Przecież jakby kostka ISO różniła się trochę od tej co ma w radiu to można przepiąć piny w odpowiednie miejsca,tak jak master007 napisał 2 kable najważniejsze i nic więcej od zasilania czerwony i czarny w aucie masz i tak samo na kostce iso od radia,żadna filozofia.
Kupilem radio pionner deh 3500ui i mam problem bo radio nie zapamiętuje moich ustawień po wylaczeniu atta.Moze ktoś powie jak to zmienić aby radio zapamietywalo ustawienia.
musisz zmienić piny w złączu. Masz specjalny pin do zapamiętywania ustawień. Na nim powinno być zawsze napięcie. Co do zmiany który na który to ci nie pomogę. Jak zrobisz dokładną fotkę przejciówki to może coś się wymyśli.
Jak zrozumialem to musze zmienić piny które idą od instalacji alfy względem nowej.zdjecia dodam po pracy
Masz kostkę ISO co dostałeś z radiem?
Zrób jak tutaj
http://www.google.pl/imgres?q=kostka...15&tx=82&ty=91
czyli std - stałe 12V ( żółty/lub pomarańczowy z czerwonym )
ale niektórzy nawet tu na forum narzekali że mieli takie radyjka , które miały spory pobór i potrafiły rozładować aku
( u mnie zawsze radyjko podpięte na stałe 12 i problemów nie miałem )
Jak zrozumialem to szukam na kosci od alfy 12v stalych i tam podlaczam dwa przedowy pod jeden pin.A mam jeszcze pytanie czy te przewody normalnie sie wipina czy trzeba kupić jakieś suwki czy cos
http://www46.zippyshare.com/v/28120613/file.html
http://www7.zippyshare.com/v/78750863/file.html
Też mam radio Pioneer i mam dokładnie tak podłączone kable,pamięć trzyma i nie ma problemu z rozładowaniem akumulatora
Załącznik 107336
pierwsze pytanie do Twojego tematu, dlaczego chcesz zmienić radio jak tamto tez działa. drugie pytanie to po co to wymieniasz skoro tamto działa, trzecie pytanie to czy radio działa? mam nadzieje ze pomogłem! czerwny kabel to plus a minus to niebieski. i glosnik se podlaczysz a i zapomniałem o antenie tam tez jest kabel. porobj podlaczyc to jakiegos kolroru to sprawdzisz czy dziala, tylko zapomnietaj kolory.
radio udało mi się podłączyć ale teraz mam problem z zamontowaniem go...ramka którą kupiłem na allegro wyskakuje i nie chce się trzymać jak mam zamontować je aby wszystko się trzymało i nie wyskakiwało ?
skoro wyskakuje to albo kieszen za bardzo wystaje lub radio za płytko wsadzone jedno wiąże się z drugim :) zobacz po prostu co nie trzyma virtualnie ci nikt nie przepowie co nie trzyma ;]
To i ja się podepnę pod temat.
Mam radyjko JVC mniejsza o to jakie, a problem polega na tym, że radio dopiero włącza się na zapłonie, czyli jak mniemam jest podpięte pod zapłon, a nie pod stałe 12V np. od zapalniczki.
Ktoś wie co i jak podpiąć żeby działało bez zapłonu? Pamięć normalnie trzyma, wszystko jest tylko brakuje właśnie tego. Nie wiem jaki kabelek podpiąć z którym..
Pozdrawiam
jak wyżej
Od kostki dolaczonej do radia
jeden jest jako stałe 12V z aku , drugi jako po zapłonie
sa nawet fotki na ktorych widac spiety zolty i czerwony wychodzace z kostki wpinanej do radia
Masz chyba opis kabelkow do nowego radia?
A nawet jak nie to wujek gogle pomoze
np cyt.
"
- +12 V podtrzymanie (+12 V battery, permament itp.) - najczęściej żółty przewód, czasem czerwony (znowu Niemcy) a nawet pomarańczowy (Pioneer). Ten przewód powinien być podłączony także bezpośrednio do akumulatora ale do klemy plusa. Ponieważ często radio nie ma pamięci nieulotnej (np. radia Pioneer, Kenwood, Sony) to jeżeli przewód ten zostanie połączony w miejscu gdzie plus jest tylko po włączeniu zapłonu to po każdym wyłączeniu stacyjki będą ginąć zapamiętane stacje radiowe, ustawienia korekcji (Kenwood), czy też radio będzie się zakodowywać. Takie podłączenie gwarantuje uzyskanie właściwej mocy wyjściowej wzmacniacza w radiu (najczęściej z tego złącza zasilane są w nowych radiach końcówki mocy) oraz będzie możliwe otwieranie się radia z zabezpieczeniem typu MASK. Połączenie najlepiej zrealizować kablem (linka) o średnicy minimalnej 1,5 mm.
- + 12 V zasilanie (+12 V power, ACC- accesory) - zazwyczaj czerwony przewód ale to nie jest reguła (producenci "krzak" stosują czasem pomarańczowy) . Producent zaleca podłączenie tego kabelka w miejscu gdzie +12 V pojawia się po włączeniu stacyjki. Rozwiązanie to nie jest najlepsze w przypadku gdy słuchamy muzyki na postoju (zapłon musi być włączony a kluczyki w stacyjce). Ja osobiście preferuję albo połączenie tego kabla z +12 V podtrzymanie albo indywidualne połączenie z klemą dodatnią
- - - Updated - - -
czyli tak w skrócie :
dowiedzieć się który masz acc a który bat , spiąć je razem , wpiąć pod bat. w aucie
Dzięki jutro rano będę kombinował :)
Wysłane z mojego onetouch EVO7 za pomocą Tapatalk 2
Cześć. Nie będę zakładał nowego tematu bo mam podobny problem. Dostałem używane Sony CDX-F5500. Mam tą przejściówkę na kostki. Podpiąłem kostki tylko anteny nie bo muszę dokupić przejściówkę. Po włączeniu zapłonu słychać że napęd się kręci ale radio się nie włącza. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna?
EDIT: Głupota nie boli. Nie zauważyłem że z kostki wypadł czerwony kabel :) Muszę tylko znaleźć gdzieś takie ząbki które są w tej kostce, bo wypadł z kabla.