Witajcie Alfisti!
Pozwolę sobie przedstawić Wam moje autko.. moje oczko w głowie.. moją bellę
Dla części z Was auto jest dobrze znane dla innych nie więc najpierw trochę danych..
Historia:
W 2008 rok została sprowadzona do komisu i wtedy też ją zakupiłem data rejestracji w Polsce przeze mnie 11.02.2008r. z przebiegiem około 130 000 km.
Jest to wersja Progression więc 147'mka miała tylko i wyłącznie standardowe wyposażenie.. dość gołe..
Silnik 1.6 TS 88kW z 5 biegowym manualem
Z zewnątrz: Kolor Azzurro Gabbiano, felgi stal 15" (na takich dotarła do Polski), tylna klapa oraz zderzak wygładzone, brak listwy na tylnym zderzaku
Wnętrze: Komputer pokładowy, Klima, Radio na kasetę i to by było chyba na tyle luksusów..
Z dodatków: Z Włoch przybyła z lusterkami Momo
Stan na tą chwilę:
Przebieg ponad 220 000km i rośnie, modów się narobiło o czym można poczytać niżej.. Jedna poważniejsza kolizja która wydrenowała portfel do zera za Mną ale auto wciąż żyje.. i mam nadzieję że tak zostanie..
Silnik:
- 1.6 TwinSpark 120 konny po kompletnym remoncie na ori elementach z ASO
- Zamontowane lekkie koło zamachowe Autodelta
- Zewnętrzny oilcatch tank
Układ dolotowy:
- Custom z kwasówki, zakończony "mokrym" filtrem stożkowym w carbonowej obudowie i dużym wlotem powietrza od 147 GTA
Układ wydechowy:
- Kolektor 4-2-1 owinięty bandażem termicznym
- Katalizator euro3
- Środkowy tłumik komorowy z kwasówki produkcji RM-Motors
- Tłumik końcowy z kwasówki CSC Italy przerobiony duplex z customowymi końcówkami od Buzzera
- Rury pomiędzy tłumikami z kwasówki
Wszystko zaprojektowane przeze mnie.. każdy element to sekcja montowana na flanszach więc w razie wypalenia kata lub tłumika odkręcam 4 śruby zdejmuje sekcje odcinam flansze, spawam do nowego kata i przykręcam.. wszystko proste i logiczne
Przeniesienie napędu:
- Sprzęgło Sachs
- Skrzynia po remoncie na nowych ori elementach z ASO
- Nowy mechanizm od zmiany biegów zarówno element na skrzyni jak i cała skrzyneczka w podłodze
Elektronika:
Seria
Zawieszenie:
- Zawieszenie gwintowane FK Automotive Konigsport
- Grubsze stabilizatory przód i tył od 147 GTA
- Wszystkie tuleje zawieszenia przód i tył wymienione na żółty PU od Strong-Flex
- Elementy zawieszenia, belka, sanki, wahacze, stabilizatory polakierowane proszkowo na czarno i czerwono
- Rozpórka przód górna Wiechers-Sport pochromowana galwanicznie
- Rozpórka tylna górna Sparco od wersji 147CUP pochromowana galwanicznie
- Stalowa osłona pod silnik z dodatkową rozpórką pod silnikiem
Hamulce:
- Przednia oś: Zaciski Brembo od 147 GTA z customowymi adapterami do fabrycznej zwrotnicy od TS'a (Rozmontowane, polakierowane proszkowo i złożone na nowych częściach ori Brembo), tarcza 330mm Brembo, Klocki Ferodo DS2000, Przewody Goodridge
- Tylna oś: Zaciski Lucas od 147 GTA z dłuższym jarzmem pod tarcze 276mm (Rozmontowane, polakierowane proszkowo i złożone na nowych częściach ori z ASO), Tarcze Brembo, Klocki Ferodo DS2000, Przewody Goodridge
Wszystkie elementy metalowe w zaciskach takie jak śruby, odpowietrzniki, zestawy montażowe klocków zostały ocynkowane galwanicznie na złoto
- Nowe linki hamulca ręcznego ori z ASO
Tuning zewnętrzny:
- Przedni zderzak z polakierowanymi listwami w kolor nadwozia, dołożone spryskiwacze reflektorów również polakierowane w kolor nadwozia
- Przednie reflektory przerobione na soczewkę xenon H7, dołożone ringi SMD LED z modułem sterującym jako DRL, środki polakierowane na czarno GTA-Look
- Przednie kierunkowskazy pokryte żółtą folią efekt ala żółte halogeny
- Boczne kierunkowskazy clear od MHW
- Nakładki aluminiowe na lusterka MOMO
- Tylny zderzak zrobiony customowo z wyjściami na wydech duplex
- Słupki drzwi, podszybie, ramiona wycieraczek przód i tył, dysze spryskiwaczy pokryte hydrografiką złoty carbon
- Spoiler GTA-Look od AutoDS
- Krótka aluminiowa antena
- Zrolowane nadkola tylne dla większej gleby
Felgi:
- Letni set: Novitec N8 18"x7,5J ET35 z oponami Federal SS595 215/40R18
- Zimowy set: Blackline2 od Alfy GT 18"x8J ET32 z oponami Nankang SV-2 215/40R18 (Felgi przechodzą w nowe ręcę a w drodze do mnie są nowe cudeńka, także będzie update)
Tuning wewnętrzny:
- Wygłuszone drzwi, tylne nadkola, bagażnik i podłoga matami bitumicznymi i filcowymi Poroso, położone okablowanie pod car-audio zgodnie ze sztuką
- Fotele, tylna kanapa czarna skóra przełożone z anglika dzięki temu po niewielkiej przeróbce oba fotele mają pełną regulację
- Boczki drzwi i tylnej kanapy od 147 FL czerwona skóra, uchwyty z nich zdemontowane o obszyte czarną skórą, dołożone nowe ori osłonki klamek z najbogatszej wersji z chromowaną obwódką i logo Bose
- Kierownica od 147 GTA obszyta na zamówienie z plastikami pokrytymi hydrografiką złoty carbon, przyciski sterowania zregenerowane przez Zeb'a (sterowanie z kierownicy dołożone, nie było seryjnie)
- Tunel środkowy z podłokietnikiem w czarnej skórze dołożony, mieszki od hamulca ręcznego i gałki zmiany biegów obszyte skórą na zamówienie, również boczne panele tunelu zostały obite skórą na zamówienie, gałka zmiany biegów Sparco zamontowana na skróconym lewarku
- Słupek zrobiony na zamówienie i pokryty czarnym flockiem ze wskaźnikami Auto-Gauge Peak (Temperatura oleju, Ciśnienie oleju, EGT) do kompletu prawy słupek pokryty flockiem
- Progi wewnętrzne z listwą chrom ori dołożone
- Dołożone czujniki parkowania tylne (polakierowane w kolor nadwozia)
- Nowy panel klimatyzacji ori z ASO
- Nowe panele sterowania szybami kierowcy oraz pasażera, dodatkowo pokryte hydrografiką złoty carbon
Car-Audio:
- Jednostka sterująca JVC KW-AVX810
- Dołożony moduł sterujący ipod/iphonem
- Głośniki na przód i tył u-dimension EL-Comp6 (Woofery zamontowane na dystansach z mdf a tweetery w customowych mocowaniach przednie w "trójkątach" przednich drzwi a tylne w słupkach środkowych)
- Subwoofer customowy we wnękę bagażnika z głośnikiem RE Audio REX 8S4 20cm
- Bagażnik zabudowany customowo, w podłodze ukryte zasilanie instalacji, rozdzielacz napięcia na dwa wzmacniacze z dodatkowym bezpiecznikiem, kondensator 1F, na oparciu kanapy zabudowane dwa wzmacniacze, 4 kanałowy Blaupunkt GTA 470 do zasilania głośników w kabinie i 1 kanałowy Blaupunkt GTA 270 do zasilania subwoofera, obok zamontowano zwrotnice do głośników tak by nie zajmowały miejsca w drzwiach.. Całość wykończona tak by jak najmniej ograniczać przestrzeń bagażową.
Styling komory silnika:
- Wygłuszenie maski pomalowane farbą do barwienia tkanin w kolory Włoskiej flagi łącznie z nowymi spinkami z ASO
- Na pokrywę silnika i korek wlewu oleju nałożona hydrografika złoty carbon, literki ręcznie pomalowane czerwonym akrylem oraz naklejka wzorowana na oryginalnej na korek wlewu oleju
- Na pokrywę bezpieczników, pokrywę klemy akumulatora oraz korki kolumn zawieszenia nałożona hydrografika złoty carbon
- Ogółem ogarnięty porządek, czystość
Plany:
- Zmiana silnika na 2.0 TSa customowo zmontowanego pod Turbo i dołożenie Quaife do skrzyni
- Szyberdach
- Obszycie foteli i tylnej kanapy customowo skórą
Zdjęcia: