Pozdrowienia dla wszystkich od Sołtysa. Chciałbym pochwalić się moją drugą zabawką
[notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo Giulietta QV
1,75 TBI
2010R aktualny przebieg 55 tys/km
Wyposażenie standardowe tzw golas jak na QV. Czarna skóra,czarne wnętrze,standardowe audio jedyny akcent to kierownica mojej produkcji
Silnik:
1,75 TBI 235PS
Po modyfikacji u Marcina Kowalskiego w Cinsofcie 301PS 400NM
Maksymalne wartości jakie udało się uzyskać to 320 koni i 420 NM lecz tymczasowo zdecydowałem aby minimalnie zejść niżej w celu "objeżdżenia " samochodu. Moment obrotowy musiał być zmniejszony ze względu na sprzęgło które zaczęło ślizgać a moc ze względu że chcę zobaczyć jak znosi silnik tę modyfikację ponieważ samochód ma być użytkowany przez moją żonę na co dzień. Ja weekendowo lub jakieś eventy.
Układ dolotowy.
Turbo hybryda fabrycznej sprężarki.Zwiększona średnica wirników po obu stronach.
Obecne doładowanie na poziomie 1.45 zapasu jest do 1.7.
Zastosowano nowy około trzy razy większy intercooler.
Nowe świece,olej,uszczelki,nakrętki etc,etc.
Układ wydechowy:
Katalizator zastąpiono "downpipem" oraz "pociągnięto do tłumika końcowego kwasówką o średnicy 3 cali. Tłumik środkowy usunięty. Końcówki ULTER 90 mm w tłumiku końcowym.Układ od turbiny do łacznika elastycznego owinięty bandażem .
Skrzynia biegów standardowa. Koła 19 cali RH MULTISPOKE na oponach 225/35/19 przód oraz 235/35/19 tył.
Sprężyny Eibach.
Tuning zewnętrzny ograniczył się do tylnego dyfuzora ,scudetto z wersji MR16 oraz pomalowanie zderzaka przedniego na wzór MR16. Szyby ciemne fabryczne.
Samochód sprowadzony z Włoch z uszkodzoną miską oleju i układem wydechowym i zderzakiem przednim.
Plany:
Usunięcie tłumika końcowego wyprowadzenie rur wydechowych na dwóch osobnych tłumikach . Przebudowa układu dolotowego (filtra powietrza) aby doprowadzić zimne powietrze do obudowy filtra. W obecnym fabrycznym układzie powietrze zasysane jest praktycznie z pod maski . Następnie jeżeli wszystkie podzespoły dobrze zniosą obecną modyfikację wykorzystanie rezerwy którą posiada obecny setup.
Być może jakieś lepsze sprzęgło jeśli będzie pokusa pójść jeszcze krok dalej.
Na pewno zmiana fotela kierowcy ponieważ fotele to nieporozumienie jesli chodzi o jakiekolwiek trzymanie. Będę polował na fotel/e z nowych Veloce lub wsadzę jakiś regulowany kubeł.