Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Klocki hamulcowe ceramiczne

Użytkownik Świeżak Avatar gruby19
    Mieszka w
    Auto
    Giulia Veloce TI

Domyślnie Klocki hamulcowe ceramiczne

Cześć

Kończą mi się klocki (chyba przednie). Pytanie - montował ktoś z Was klocki ceramiczne? Ja miałem w poprzednim aucie i były rewelacyjne jeśli chodzi o ilość wytwarzanego pyłu i utrzymanie czystości felg. Czasem piszczały, ale nie przeszkadzało mi to bardzo. Możecie polecić jakiś model do Giulii 280? Po wstępnym rozeznaniu chyba tylko ATE ma coś w ofercie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar stunt_rider
    Mieszka w
    Emiraty Arabskie
    Auto
    Byla AR159 sw 2.0, 2011r. Jest: Giulia Veloce TI Competizione Red 2.0 T

Domyślnie

ja polecam ebc yellow stuff

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał stunt_rider Zobacz post
    ja polecam ebc yellow stuff
    mam od kilku tys km, ale to nie ceramiczne. co do ich ocenu powiem tak, po dotarciu z nowymi tarczami rewelka, zero tego co się bałem, że zimnę będą trochę słabo hamowały, albo będą piszczec. niestety po jakimś czasie piski drobne się pojawiły - słychać jak mam wyciszoną muzykę i/lub otwarte okna. również na zimno hamują teraz gorzej. czy na torze były lepsze? ciut bardziej wymagające w tym roku było ITD w Kielcach (bodajże 7 czy 8 szykan vs chyba 2 rok wcześniej), dymiło się jak z OEM po jakis 3 okrążeniach (z 10minutowymi odpoczynkami i spokojnym dojazdem drogą publiczną od bramy do bramy. tak wiec z początkowego zachwytu niezawiele zostało i gdybym dziś wybierał, to kto wie czy nie OEMy ( zresztą zostałyby stare, pół klocka jeszcze było a i tarcza by na tych dojeździła, wymieniłem wszystko bo zbliżał się ITD)

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

zastanawiam się czy do normalnej jazdy nie wystarczą red stuff ebc. Auto jest lekkie i tylko 280 kuca.

Użytkownik Świeżak Avatar Neroslaw
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    Stelvio Veloce 2.0 280 KM

Domyślnie

Wprawdzie w Stelvio ale mam ATE Ceramiczne (z resztą w poprzednim aucie też je montowałem). Jak dla mnie rewelka, nie piszczą, nie brudzą a siła hamowania ? Normalna chyba, różnicy po przesiadce z serii nie odczułem. Nie jestem testerem więc nie wiem jak wypada w porównaniu do innych produktów, na tor także nie wjeżdżam więc i tutaj się nie wypowiem. Do codziennej jazdy jak najbardziej są OK.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Włocławek
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Sprint 2.2jtdm 190KM

Domyślnie

Cześć. Czy ktoś wie gdzie są dostępne klocki TRW DTEC (ceramiczne), bo nigdzie na necie nie mogę znaleźć do Giulii na przód do tarcz 330mm.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JaKar ; 23-07-2025 o 04:49

Auto

Domyślnie

a są w katalogach takie dostępne do Giulii w ogóle? wiele klocków akurat nie jest (tu na bazie poszukiwań kiedyś takich półsportowych piszę). wielu daje klocki ATE Ceramic, zgaduje że to podobna technologia? Chyba jeszcze EBC Redstuff są ceramiczne i EBC ma ofertę pełną do Giulii.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    a są w katalogach takie dostępne do Giulii w ogóle? wiele klocków akurat nie jest (tu na bazie poszukiwań kiedyś takich półsportowych piszę). wielu daje klocki ATE Ceramic, zgaduje że to podobna technologia? Chyba jeszcze EBC Redstuff są ceramiczne i EBC ma ofertę pełną do Giulii.
    Jeżeli redsftuff są ceramiczne to gorzej z pyleniem niż w ATE. ATE w stelvio i jedyny brud na felgach to ten drogowy, w giulii redstuff i brudne felgi od pyłu. Jedynie mam wrażenie, że redstuff lepiej hamule od ATE ale to może być złudne bo to dwa jednak rózne samochody.

Auto

Domyślnie

Nie używałem redstuff jedynie yellowstuff (miały wady i zalety). od roku na tyle mam ate ceramic i tarcze ate gładkie (decyzja szybka u mechanika a nie było od ręki yellow) i faktycznie nie pylą nic. ze 2 mce temu zjadło mi przednie ebc, wpadły też ate ceramic, ale na tarcze EBC gładkie które były jeszcze spoko - na razie przód ciągle się chyba dociera i brudzi mega - zobaczymy jak będzie dalej.

EBC Redstuff wg opisu :
    Premium LOW Dust Ceramic particle enhanced pad
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Generalnie EBC jest mocno przereklamowane a stosunek cena/skuteczność mocno wątpliwa wg mnie a pierwsze klocki (zielone) założyłem 20 lat temu. Przerobiłem w różnych autach mieszanki do żółtej i wszystkie spaliłem+zeszkliwienie tarcz.