Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 80

Temat: 2.0 Tributo Italiano Nowe auto i awaria po 500km ;-(

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Naprawdę nie sądzę. Myślę, że tu celem była kradzież radaru a nie samochodu. Albo ktoś poza mechaniką miał jeszcze jakieś dodatkowe zabezpieczenie elektroniczne i po prostu nie zdołali uruchomić pojazdu.
    Przecież jak ktoś się już "napracował" z łomem to miał wiązkę CAN na wierzchu - czyli cichą i łatwą robotę w porównaniu do wyrywania.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

No nie zgodziłbym się z tym. Albo kradną radar albo kradną samochód. Osłona radaru ma na celu zablokowanie wtyczki radaru a nie samego radaru. Wtyczkę masz wypiąć podłączyć się do niej a nie wyrwać ją z radaru i łączyć kabelki w pośpiechu. Uważam że ktoś chciał ukraść radar a nie sam samochód. Złodziej samochodu nie będzie tracił czasu i ryzykował woli znaleźć drugie auto nie zabezpieczone. Giulia to nie lambo czy porsche żeby tyle ryzykować.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

wiele ludzi ma zabezpieczenia, choćby moje STUFF4CAR, albo inne czy to samoróbki, czy to jakieś ogólnego przeznaczenia itp - wiem choćby od dystrybutora z UK o 6 samochodach uratowanych przed kradzieżą, ale w niektórych przypadkach nie zostawili radaru (ląduje w kieszeni albo krzakach, bo i takie przypadki były opisywane na forach zagranicznych). w PL też wiem o jednym uratowanym z moim immo, wiem że był doprogramowany kluczyk już ale nie odjechali
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tomekna Zobacz post
    No nie zgodziłbym się z tym. Albo kradną radar albo kradną samochód. (...) Uważam że ktoś chciał ukraść radar a nie sam samochód (...)
    Nie wiem z czym się nie zgadzasz. Ktoś, jak sam napisałeś chciał ukraść radar a nie samochód, i mu się udało. Jakby chciał dalej grzebać w CAN to by mógł, chyba zgoda?
    Czyli osłona w tym wypadku kompletnie niczego nie zabezpieczyła.
    Przewody nie były tam porwane, wtyczki na miejscu a tylko osłona pogięta i rozerwana oraz brak radaru. To żadnych kabelków w pośpiechu nie musieli łączyć.

Ogólnie faktem jest, że bez zdjęcia/uszkodzenia osłony ani odepniesz ani radaru ani wtyczki - więc dla mnie zabezpiecza ona w teorii obydwa aspekty a nie samą wtyczkę. Kwestia priorytetów to już inna sprawa.
    Jeżeli wierzysz, że osłona załatwia cały temat - to spoko, obyś spał spokojnie i nic się nie przydarzyło - to najważniejsze.
    Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że niektóre a tych osłon są mizernej jakości i tyle. I coś więcej by się przydało do pełniejszej ochrony.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    wiele ludzi ma zabezpieczenia, choćby moje STUFF4CAR, albo inne czy to samoróbki, czy to jakieś ogólnego przeznaczenia itp - wiem choćby od dystrybutora z UK o 6 samochodach uratowanych przed kradzieżą, ale w niektórych przypadkach nie zostawili radaru (ląduje w kieszeni albo krzakach, bo i takie przypadki były opisywane na forach zagranicznych). w PL też wiem o jednym uratowanym z moim immo, wiem że był doprogramowany kluczyk już ale nie odjechali
    No czyli radar ukradli czy zdewastowali i dalej orali po elektronice ale im się nie udało bo było dodatkowe zabezpieczenie elektroniczne.
    Jak dla mnie to jasne.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 05-06-2025 o 14:34

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Nie chce się wgłębiać w profil złodzieja ale to się kupy nie trzyma. Gość idzie z kompem po auto w białych rękawiczkach by szybko odjechać autem a tu po zdjęciu osłony okazuje się że .żeby odpiąć wtyczkę trzeba zdjąć zderzak lub go rozpier... ić .łomem żeby wyrwać radar nie uszkadzając wtyczki z instalacją po to by się do niej podłączyć. To jest bez sensu. To albo są to specjaliści którzy robią to w białych rękawiczkach przy pomocy komputera i chcą odjechać autem które nie ma rozprutego zderzaka który może zwracać uwagę albo to jakiś gang Olsena. Żeby dostać się do radaru który jest tak zabezpieczony trzeba rozpieprzyć zderzak i go wydłubać co w zasadzie jest niemożliwe do wykonania bez większych strat a nie o to chodzi. Po drugie osłona radaru to jeden z elementów zabezpieczenia więc powinno skutecznie uniemożliwić kradzież samochodu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No właśnie widzisz to co mnie najbardziej zadziwia to na tym zdjęciu zderzak był kompletnie nie ruszony, a osłona radaru wręcz rozerwana. Jakby to zrobili przez otwór w zderzaku.
    I kompletnie nie mam pojęcia jak to można było zrobić!!!
    Zostawmy to, szkoda bić piany. Co złodziej to będzie inne zachowanie i inny przypadek. Czas spędzony na próbie kradzieży w sumie kluczowy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

No to coś nie tak jest w tej historii. Tej osłony nie da się zdemontować czy rozerwać bez zdjęcia zderzaka. To jest niemożliwe ta osłona jest z metalu, pospawana i nie rozerwiesz je a jeśli robiłbyś to jakimś łomem to z radaru i zderzaka nie wiele by zostało.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zgadzam się z Tobą i też tego nie rozumiem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał blaszany Zobacz post
    Cały świat pisze, że się tak nie da. A tu jakiś dealer w Polsce umie odwrócić działanie systemy start-stop. Może autoryzowane oprogramowanie dorobiło się takiej opcji. Ciekawe.
    Zrobili to przy okazji montażu dodatkowego zabezpieczenia QSAFE_id_CAN

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

E to wszystko jasne. To to zabezpieczenie to robi na 100%, jedna z jego funkcji. Mam coś bardzo podobnego w ręku. Wysyła odpowiednio komendę sterowania na CAN, proste rozwiązanie.
    Dla Ciebie bez znaczenia, a my wiemy że to nie jest opcja MES/Witech.