Przeszukałem forum na ile mogłem...ilość informacji jest ogromna i nie znalazłem wątku który odpowiada mojemu problemowi. Moje auto to 159 1,9 JTD 150KM z przebiegiem 121 tys. km. Przez ostatnie ok 30 tys km podczas przyspieszania auto dostwała delikatnej czkawki...małe szarpnięcia, drgnięcia silnika podczas wkręcania sie w obroty, powyżej 2,5 tys obr auto dostawało kopa, taki skok do przodu, szczególnie odczuwalne 1,2 i trzeci bieg...na wyższych biegach mniej odczuwalne. Wskażnik turbiny wychylał się do ok 3/4 skali max...ale ostatno objawy się nasiliły. Czkawka jest silna, trzeba łagodnie przyspieszać, auto jest wyrąźnie mniej dynamiczne. Nie ma żadnych"check engine", nie dymi, nie wiem czy są błędy w komputerze. Wolne obroty stabilne ok 500 na zimno i z temperaturą. Te objawy nasialją się jak silnik złapie normalną temperaturę. Jednoczęsnie zauważyłem że wskaźnik turbo wychyla się na maxa czego wcześniej nawet przy pełnym wciśnięciu gazu nie było. Dość często jeżdże obwodnicą i próbuję przpalać DPF ale nie wiem czy to się dzieje bo nie nie palą się zadne kontrolki.

Czy macie wiedzę co może byc przyczyną? Obecnie nie da się autem pojechać w dalszą trasę, bo ma wyraźnie słabszą dynamikę, czka przy dodawaniu gazu, ale nie dymi i trzyma wolne obroty