Witam!!!
Czy koledzy dysponują już może najnowszą wersją AlfaDiaga 3.4??
Przeszukałem temat ale niestety nic nie znalazłem.
Jeśli jest i nie zauważyłem z góry przepraszam.
156 1.8 TS
zaczęła szarpać i falować obrotami, wymieniony filtr powietrza, reset kompa, zrobiona adaptacja, przepustnica czysta, brak błędów na kompie.
Rozumiem że przyczyną może być
-przepływomierz
-czujnik położenia przepustnicy
-lambda
-silnik krokowy
silnik zagrzany 90st
wtryski +/- 3,9
tra -31
fra 0,930
lambda ok
przepływomierz równo rośnie do odcięcia przeszło 400
znalazłem jedną nieszczelność w puszce filtra, pokleiłem jutro sie sprawdzi, co myślicie o tych parametrach
mam odczuwalny spadek mocy przy włączonych filtrach
Ostatnio edytowane przez kiepas96 ; 12-08-2010 o 18:22
czy alfadiag pokazuje dokładnie temperaturę wody? mam wrażenie że zawyża lub mam uszkodzony czujnik temperatury wody. dodaje ok 20st według wskaźnika konsoli
czasami mam coś takiego że rano na zimnym silniku zaśpi ssanie i prawie gaśnie, ale po kilku sekundach wraca i trzymie obroty ok 1000
Ostatnio edytowane przez kiepas96 ; 13-08-2010 o 11:01
- wskażnik konsoli kalibrujemy wg. wskazań alfadiaga.
- wskażnik konsoli wykazuje takie same wskazania jak Unidiag, jeden i drugi kłamie - 20 st C.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
więc chyba jest ok ten czujnik skoro kłamie soft
wyciągłem przepustnice wyczyściłem do porządku, przeczyściłem potencjometr przepustnicy? tylko poco w nim silnik? czy tam jest też krokowiec w jednej budzie? jak nie to gdzie jest zlokalizowany krokowiec?
sciągłem klape silnika, i znalazłem luźny zielony kabel pojedyńczy zakończony wtyczką leci z kablami do cewek, gdzie to ma być wpięte??
znalazłem taką fotkę http://img239.imageshack.us/i/obraz075gc2.jpg/
![]()
Ostatnio edytowane przez kiepas96 ; 13-08-2010 o 13:51
To jest przewód kompresora klimatyzacji. Patrząc na zdjęcie, powinien przechodzić przez platikowy uchwyt, iść nieco w lewo i w dół do silnika kompresora. Na kompresorze jest złącze idelanie pasujące do wtyczki z tą żółtą uszczelką.
Koledzy czy pojawił się alfadiag w "pełnej" wersji z lepszą instalką niż ta podana na 52 stronie wątku przez Bubu?
Drugie pytanie: czy zakładki: Performance i Dyno w ogóle działają w "pełnej" wersji AD, nigdzie w tym temacie na natknąłem sie na wykres rysowany w zakładce Dyno (moc i moment)
- po zmianie sterowników na nowe od FTDI , program alfadiag bez problemu łaczy sie i utrzymuje komunikację z airbagiem MY97.
--
http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM20602.zip
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
hmm klima mi działa, sprawdzę o co kaman
jeżeli chodzi Ci o czarny kabel zakończony gniazdkiem wychodzący z góry sprężarki, to wpięty do niego mam inny kabel który wygląda na połączenie z omegasem (lpg) tylko w jakim celu?
jednak idzie do przekaźnika przy aku FAN1 i wygląda na jakąś przeróbkę
Ostatnio edytowane przez kiepas96 ; 24-08-2010 o 18:10