Zwykłe kable WAG KKL maja czasem zbyt duże opóźnienia wewnętrzne.
ja odkąd mam ELM to nie mam już z tym problemu. Do tego mogę znaznaczyć sobie parę parametrów do zbadania i nei wyrzuca mnie z programu.
Zwykłe kable WAG KKL maja czasem zbyt duże opóźnienia wewnętrzne.
ja odkąd mam ELM to nie mam już z tym problemu. Do tego mogę znaznaczyć sobie parę parametrów do zbadania i nei wyrzuca mnie z programu.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
- TAK, nie pisana "norma" to zakres 7 -- 11 kg/h.
- "oPóznienie zbyt wysokie" to sa dwa powody, zły notebook (np. ewidentnie to wystepuje na notebookach Samsunga, dlaczego, nikt nie wie) i druga sprawa zabity system na notebooku i /lub program antywirusowy.
- u mnie był jeszcze google Search, po jego wyłączeniu programem Msconfig problem zniknął.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
ja mam właśnie ten wag kll i po chwili mnie wywala, spróbuje na drugim a może się uda, spróbuje jeszcze powyłączać co mogę łącznie z antywirusem, a może pomoże . czyli przepływomierz widzę w normie a z tego co nie da się usunąć to czujnik temperatury wody do wymiany
---------- Post added at 09:31 ---------- Previous post was at 09:28 ----------
skoro przepływomierz w normie to powodem nierównej pracy do wymianie filtra powietrza zacznę szukać w świecach i być może jakiejś nieszczelności w dolocie
Witam po podłączeniu ostatnio alfadiaga ukazały mi się 3 błędy : P0130,P0170,P1173
Wykasowałem je i dziś po podłączeniu nie było ich, więc zrobiłem pełną diagnostykę, jak możecie to opiszcie,
ale coś mi się wydaję, że mam dziurawy dolot do mafa bo jak ruszałem nim to widziałem, że się powiększa wartość ujemna TRA ...
(- TRA, FRA duża wartość ujemna, zbyt bogata mieszanka, korekta dąży do tego aby skrócic czas wtrysku zbyt bogata mieszanka - przyczyny
-- uszkodzenie przepływomierza-- ciagłe otwarcie zaworu odprowadzania oparów paliwa-- nieszczelny zawór, nie domykająca się iglica ( ciekawe gdzie to jest ? )-- za duże ciśnienie paliwa, zablokowany przewód przelewowy ( to nam nie grozi, w 156 TS przelewu nie ma )
-- uszkodzony lub zanieczyszczony czujnik tlenu
choć coś mi się wydaję, że gdyby byłą wartość dodatnia to można było by sugerować nieszczelność na drodze przepływomierz a przepustnica
hmmm...
zostawiam Wam opinię![]()
Panowie,w sprawie odczytów z FES,chodzi o prace parametrów,do bardziej doświadczonych kolegów:
-parametr samodopasowania TRA w jakim przedziale parametr ten jest poprawny i co oznacza gdy jest na minusie a co oznacza gdy jest na plusie
Zaznaczam kilka intersujacych mnie parametrów i przełączam na wykres live data i tam są podane "widełki" w jakich dany parametr ma sie miesci?
Prosze o krótki instruktaż jesli można a jeśli wprowadzam bałagan to przepraszam i prosze o skierowanie w odpowiedni temat w odpowiednim dziale dotycząca FES
Co jeśli dolot szczelny,sonda oe i przeplywomierz oe nowe,nic nie faluje a TRA -89000?
W prawdzie odczyt po adaptacji i zrobieniu dystansu 15km-błędów brak
- z opisu błędu wynika jakie czynności kontrolne należy przeprowadzić, krok po kroku.
- 15 km to trochę za mało aby powstał błąd i został zapisany w ECU.
- za ujemny TRA w pierwszej kolejności odpowiada MAF.
- testowałeś poprawnie MAF-a, jakie napięcie ma na postoju, jaki przepływ i maksymalna wydajność przepływu z testu do odcięcia.
- program diagnostyczny to w piwrwszej kolejności Alfadiag, potem FES i alfaOBD.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Akurat testowałem 1.8TS M1 5 5 z LPG,problem konkretnie z odpalaniem zimnego silnika,rzuca silnikiem jakby nie palil na wszystkie gary i faluja obroty po czym nawet gasnie i dopiero za drugim,trzecim razem zachowuje sie normalnie.Podmiana przeplywomierza nie wnosi nic do sprawy...
Klopot polega na tym że auto pojawia mi sie sporadycznie i nie moge dluzej sie przygladnac wszystkiemu.Spojrze jeszcze na swiece nastepnym razem,rozrzad ok,sonda ok-postaram sie alfadiaga
i zobaczymy
Jeżeli ujemne TRA świadczy o odchyłce przepływomierza to nie jestem zadowolony bo mam nowiutkiego Boschosława i sonde również oczywiscie dedykowane do mojej wersji,nowy zawór by-pass i zaadoptowana przepustnice chociaż wydaje mi sie ze mozna poprawic bo za duzy naciag linki zostawilem ale postaram sie dokonac adaptacji alfadiagiem tym razem i opisze wyniki
Witam prosiłbym o małą pomoc odnośnie wykresu sondy lambda.
Dzisiaj robiłem 3 pomiary
Są to pomiary po założeniu nowej sondy lambda. Oczywiście orginalna Bosha. W tamtym tygodniu wymieniana.
Nie mniej jednak z moich wykresów mam spore zastrzeżenia do tej sony, że ma gwałtowne spadki Napięcia z 0.80 spada momentalnie na 0.15
Ale prosiłbym o opinię Osób na tym dobrze się znających
1 pomiar na nierozgrzanym silniku
2 pomiar na rozgrzanym silniku
3 po resecie ecu (ustawień adaptacyjnych)
Zamieszczam screenshoty
1
2
Po resecie ecu
Screen robiony na fiatecu scan
Spalanie mojego auta w mieście wychodzi 17L.
Na starej lambdzie przejeżdżałem 56km za 50zł
Teraz po wymianie przed restartem ustawień adaptacyjnych przejechałem za 50zł 36km
Aktualnie jestem w trakcie testowania po resecie ustawień adaptacyjnych oraz przeczyszczeniu przepływomierza
Ostatnio edytowane przez SUICIDE ; 18-06-2012 o 20:12