nie mają takiej oferty z regenercji wcale,no i mimo iz jest na tej stronie to nie maja WCALE
nie mają takiej oferty z regenercji wcale,no i mimo iz jest na tej stronie to nie maja WCALE
Bo wiele części przestano już produkować niestety,nie opłaca się dotować starych bo za długo jeżdzą i tanim kosztem się naprawiają,a producent nie ma co robić z nadwyżką nowych pojazdów.Wiele takich już rzeczy już wypatrzyłem.Fiat Auto Poland nie ma stanu lub tylko na zamówienie i stąd takie sprawy.Głupi czujnik ABS do pierwszej serii 156 jest jeszcze jeden dostępny tylko w 2 miejscach w kraju i to wszystko
Tak jak Darek mówi jest w 100%. To samo ma się z częściami blacharskimi, czego sam doświadczyłem chcąc zakupić progi (ale nie o tym temat ;p) . Tak więc stron sklepów w których to rzekomo jest nastawnik i jest jego regeneracja w usługach, pewnie się trochę znajdzie, a jak przyjdzie co do czego to lipa i zostaje chyba tylko prosto od producenta ściągać za kosmiczne pieniążki... A tak w ogóle to widzę że coś już ucichło ostatnio w temacie falujących obrotów? No ale rzeczywiście jak już zostało stwierdzone - to głównym problemem jest nastawnik, a potem cała masa dodatkowych rzeczy, które to albo potęgują, albo mogą być też przyczyną bezpośrednią, lecz wyleczalną (w pewnym stopniu)
Temat ucichł bo zapewne większość użytkowników jak ja przyzwyczaiła się do falowania. Ja nauczyłem się z tym jeździć.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Ja tak samo się przyzwyczaiłem lecz mam gorzej bo jak schodzi mi z wysokich obr przy dojeżdzaniu np do krzyżówki to jest tak że czasem zgaśnie obroty momentalnie spadają na 0 a czasem zatelepie silnikiem i jakoś się utrzyma.. I też nie mogę dojść końca czemu się tak dzieje.. Dodam że mam chyba jakiś bazarową przypływkę bo nie ma na niej żadnych oznaczeń.
No to Irek masz coś z powietrzem, bo nawet efekt falujących obrotów przy dojeżdżaniu nie powoduje tak drastycznego spadku obrotów do zera.
spalanie 7.8l/100km
Może to być np spowodowane filtrem stożkowym za np 30zł bez obudowy na czystym powietrzu ?? bo taki mam założony (jak kupiłem ją to taki był i nadal siedzi jak na razie) . dolot sprawdzałem niby jest ok
Nie to nie stożek.
W między czasie zdiagnozowałem uchylenie przepustnicy. Proszę o odpowiedź czy te wartości są poprawne, jakie powinno być prawidłowe uchylenie przepustnicy.
Screen 1Screen 2
Na pierwszym screenie widać pedał gazu w spoczynku:
Throttle Valve Angle 3.75
Closed Position of Throttle Valfe Angle 29,08
Na drugim screenie pedał gazu wciśnięty na maksa do podłogi:
Throttle Valve Angle 79,26
Proszę o komentarz.
dodam że dotknięcie tylko pedału gazu bez jego naciskania powodowało skok uchylenia przepustnicy z wartości 3.75 na 7.50, jest odczuwalny luz na pedale.
Ostatnio edytowane przez motofan ; 01-04-2013 o 13:20 Powód: Update
spalanie 7.8l/100km
AD mi się zawieszał, więc MES.
Tak to wygląda w tym egzemplarzu:
Był luz na pedale gazu. Ale zapomniałam sprawdzić, czy zmienia się wartość TP.
Nie falowały obroty – nie zauważyłam na obrotościomierzu aby falowały.
Logi w tym wątku:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1154275