Strona 17 z 126 PierwszyPierwszy ... 78910111213141516171819202122232425262767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1257

Temat: Falujace obroty w TS

koko75
    Gość

Domyślnie

Panie zaviaseq mi się nie zdarzyło przetankować zbiornika paliwa więc nie wiem może coś w tym jest prawdy choć jak odkręcam korek wlewu paliwa to aż bucha ciśnienie par paliwa słychać wyraźnie jak syczy. U mnie to raczej nie to bo na gazie też faluje zdrowo. Kabelek zostawię sobie na sam koniec bo jeszcze mam zamiar powalczyć z tymi obrotami. Narazie zaizolowałem łączenia rurki która łączy rurę tę z przepływomierzem a klawiaturą zaworów i zobaczę co dalej. W jaki sposób odłączyłeś abs aby sprawdzić czy to on nie jest wszystkiemu winien? Opisz mi krok po kroku.
    email: diablo-75@o2.pl lub tu na forum napisz to ktoś jeszcze skorzysta.

---------- Post dodany o godzinie 12:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:16 ----------

Panowie a tak w ogóle to auto było na wymianie tego krokowego u mechanika z Grocholic koło Bełchatowa który oferował się że będziemy podmieniać części i sprawdzać czy pomoże. Jak usłyszał że jego silniczek nic nie wnosi to kazał mi samemu zdejmować silniczek bo on nagle nie ma czasu bawić się w to. To pytam się po jaką cholerę oferował pomoc. Tylko kasę bić i jak najwięcej aut przewalić, ooo nie tędy droga Panowie. Poza tym obrotomierz był sprawny jak oddawałem auto do niego a jak odbieram to nie świeci i blokuje się w pewnym miejscu. wniosek jest jasny ale przemilczę to. Nie polecam tego mechanika.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

no więc odpięcie elektrozaworu nie wniosło za dużo...
    ale jak odpiąłem ten "zielono-czarny" kabelek to obroty ZNACZNIE mniej falują.
    myślę o resecie a nie miałem możliwości żeby go wykonać.
    reset dlatego że to jest kabelek idący na centralkę wtrysku i MOŻE mieć jakiś znaczący wpływ

koledzy jak chcą spróbować to ten kabelek jest w liczniku prędkościomierza
    ma numer 15 (w kostce 16-pinowej) a kolor pisałem

alien4
    Gość

Domyślnie

A więc tak jak pisałem obroty się naprawiły po wizycie u gazownika, jeśli chodzi o cykanie już nie wróciło od momentu kiedy odebrałem auto z silnikiem nowym. A co do ciśnienia to od lewej licząc 9 10 12 12, z tym że było wykonane takim dziwnym urządzeniem przytykanym a nie wkręcanym zamiast świecy (ponoć.... napewno nie dokładnym bo raz wskazało na 2 cylindrze 15 a za 2 razem 10, ale te badania sobie powtórze za jakiś czas ale już na wkręcanym urządzeniu). a 2 silnik długo stał i ponoć pierścień mógł się zapiec... Ogólnie auto pracuje bardzo dobrze, co prawda w weekend machnąłem tylko 100 bo wyjazd odwołałem, ale nic nie było słychać, żadnych dziwnych stuków i puków. Tak, że myślę że jest ok. Tylko rano teraz jak jest zimno przez parę sekund słychać cykanie, ale to chyba wariator ustawia fazy. A Wy co myślicie o tym ciśnieniu?

koko75
    Gość

Domyślnie

Myślę że dobry kabelek odłączyłeś ten przy centralce, może to właśnie dane o prędkości pojazdu idą od prędkościomierza do centralki. A po tym zabiegu prędkość ci pokazuje? Centralka wtrysku to ECU tak? Może jakieś fotki lokalizacji tego kabelka. Bo będę chyba ciął.

---------- Post dodany o godzinie 18:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:59 ----------

Panie Zaviaseq a jak odłączyć na próbę abs ? też bym sprawdził czy czujniki są dobre . A błędów jakichś nie złapie po odłączeniu abs-u?

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał koko75 Zobacz post
    jak odłączyć na próbę abs
    bezpiecznik przy akumulatorze, bliżej podszybia. wyciągnij i tyle
    Cytat Napisał koko75 Zobacz post
    dane o prędkości pojazdu idą od prędkościomierza do centralki
    dokładnie ten wyciągnąłem
    oprócz tego wychodzącego do centralki, jest inny WCHODZĄCY do zegara, odpowiadający za prędkościomierz, także wszystko działa

koko75
    Gość

Domyślnie

Witam, dzisiaj był examiner i kontrola ponowna w załącznikach wam przesyłam skany examinera , może jakaś mądra głowa dopatrzy się czegoś co ma wpływ na to falowanie .

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maybah
    Mieszka w
    Warszawa / Grudziądz/ Słupsk
    Auto
    AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.

Domyślnie

Z tego co wiem to examiner nie jest dedykowany do alf, dlatego na niego nie jeżdżę. Wolę Alfadiaga podpiąć. Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał maybah Zobacz post
    Z tego co wiem to examiner nie jest dedykowany do alf, dlatego na niego nie jeżdżę. Wolę Alfadiaga podpiąć. Pozdrawiam
    A kto tak powiedział ???
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maybah
    Mieszka w
    Warszawa / Grudziądz/ Słupsk
    Auto
    AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.

Domyślnie

Na forum było napisane jakieś miesiąc temu. Już nie pamiętam tematu.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- alfadiag jest nowszą konstrukcją i szczególnie jest dedykowany do ECU M1.5.5.
    - pewną rolę gra także cena, 200 zł przeciw 20.000 zł.
    - examiner wyprzedzał kiedyś alfadiaga pod względem obsługi ABS, teraz nie ma róznicy.
    - obecnie nawet examiner ma moduł druku kolorowego, trochę to bidne ale działa.
    - naturalnie porównujemy rzeczy i funkcje które jednoczesnie robi 1 i 2 program.
    - jeśli ktoś patrzy na to że examiner robi klucze, alarm, klimatyzacje to nie mamy o czym dyskutować.
    - warsztaty wola examinera ponieważ obsługuje im wszystkie wozy z grupy fiata.
    - ale w tym examinerze nie uswiadczysz parametrów adaptacyjnych ani parametrów środowiskowych, próżno ich szukać.
    - a to jak wiadomo podstawa przy ECU M1.5.5, M2.10.3/4.
    - ważne, że każdy może wybrac to co mu pasuje.
    - ja osobiscie wole Launcha x-431, bardziej mi pasuje jego linux, ale obsługa ECU dla alfy romeo wywołuje tylko spazmy.
    - w alfadiagu podobają mi się logi oraz wykresy graficzne.
    - jakoś nie mogę znależc nic co mi się podoba w examinerze.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 27-10-2010 o 06:54
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm