Strona 27 z 126 PierwszyPierwszy ... 17181920212223242526272829303132333435363777 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 1257

Temat: Falujace obroty w TS

boss1404
    Gość

Domyślnie

Na poczatek to dzieki za zainteresowanie a teraz tak, przeplywomierz kupilem boscha za 350zl nowy identyczny jak oryginal. (mialem juz kilka aut, szczegolnie bmw i nigdy nie wymieniam na podroby) co do kontrolek, to tak: caly czas swieci sie od poduszek, a check engine to swieci nie zawsze, a jak juz swieci to gasnie przy kazdym wcisnieciu pedalu gazu. wiec mysle ze to glupota. poduszki sa cale. laptopa mam bardzo dobrego ale brak czasu:/ w domu jestem na weekendy i to nie tydzien w tydzien i nie mam czasu w tym grzebac. chcialbym dac alfe do jakiegos dobrego mechanika ale tutaj w moich okolicach nie kojarze nikogo kto znalby sie dobrze na alfach. polecicie kogos z okolic jasla badz krosna? woj podkarpackie. rozrzad jest wymieniony i swiece tez. tak mysle, ze moze to byc cos z ta przepustnica o ktorej ktos pisal ze sie nie zamyka czy cos. a mozna to jakos sprawdzic??

---------- Post dodany o godzinie 17:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:15 ----------

sory, check engine gasnie przy nacisnieciu pedalu Hamulca!

---------- Post dodany o godzinie 17:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:17 ----------

Ty majster jestes z gorzyczek?? ja tam pracuje w strabagu na budowie mostu na A1 to gdzies 25 km od gorzyczek ale jezdze innym autem bo alfe chce zrobic na cacy i wtedy wybiora sie nia do pracy.

---------- Post dodany o godzinie 17:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:21 ----------

motofan- widze ze tez wiesz cos o tych samochodach. jutro rano posprawdzam te weze i opaski. moze faktycznie cos takiego. bo po wymianie przeplywomierza nic sie nie zmienilo to moze jakies lewe powietrze idzie

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Kurde stary...to masz bigos mysliwski...Moze ktos z kolegow jest z okolic i zna kogos kto zna sie na rzeczy i nie skasuje miliona a zrobi.W ciemno to mozesz wymieniac az dojdziesz do wydechu i nic z tego nie bedzie.Powodzenia przy samochodzie i przy budowie.W wolnej chwili sprawdz te polaczenia wezy i przepustnice(bylo milion razy jak czyscic itd)a potem pozadna diagnostyka albo we wlasnym zakresie albo u doswiadczonego elektro-mecha

Rozrzad z wariatorem czy bez?to tez dosc wazne

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

-Przepływomierz nowy więc odpada.
    -Sprawdź czy nie masz gdzieś dziury w dolocie.
    -Czy filtr powietrza nie jest zapchany i nie nadaje się już do wymiany?
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

gold1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał boss1404 Zobacz post
    Witam wszystkich. jestem tu nowy i tydzien temu kupilem alfe. to ze jakies kontrolki sie swieca to mi nie przeszkadza bo to standart w alfach, lecz tez mam problem z obrotami.. po odpaleniu na zimnym jest ok, dopiero gdy sie zagrzeje to zaczynaja falowac, ale ostatnio gdy temp. powietrza byla na plusie to na jalowym i w miejscu obroty byly ok na 900. jednak podczas jazdy, a przede wszystkim redukcji na mniejsze biegi auto gasnie..:/ musze robic przygazowki i wtedy jest ok. czasem przy gwaltownym dodaniem gazu cos szarpie ten silnik.. dynamike ma, bo jezdzilem jak chcialem kupic inna i tez takie same wrazenia z jazdy wiec mysle ze jest ok. najgorsze jest to, ze gdy dojezdzam do skrzyzowania i wrzucam na luz to od razu gasnie jezeli nie bede trzymal na obrotach:/ wymienilem przeplywomierz i teraz chcialem kupic sonde ale widze ze moze nie ma sensu skoro wada moze lezec gdzies indziej.. Bubu pomoz! widze ze Ty jestes najbardziej obeznany w temacie

---------- Post dodany o godzinie 09:51 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:50 ----------

aha, jest to 1998 r

nie masz sie co przejmować kopaniem silnika.. poprostu poduszka sie pewnie zerwala i silnik lata i czujesz kopanie... tez tak mam.. pewnie ta z tylu silnika kolo skrzyni biegow. jak chcesz to naprawic to kup koniecznie nowa! jak znajdziesz.. ja znalazlem kupilem nowa podczas ost wyprawy alfa do wloch. (latem montaż bo mam lenia.). kontrolki to jak juz pisali nie normalne.. ale czasem to tylko elektryka ma blad. w sniegu zapala sie czasem kontrolka ABS, bo snieg sie dostaje na kable. o tym gdzies pisali na forum. pociesze cie ja co 2 miechy srednio wymieniam podswietlenie klimy bo zarowki padaja.. co do falowania to mam tez ten sam problem a raczej mialem go, wymienilem wszystko wydajac niepotrzebnie ok 3 tys na nowe czesci. mam ten sam rocznik i jakos ci powiem nie zdziwiles mnie tym ze faluja to norma w alfetkach.. ) nie bede sie powtarzał juz pisalem o co chodzi zakladajac ze masz benzyne nie rope. nie ma sensu podlaczec go pod kompa bo wyskoczy czasem sonda. jak chcesz mam sonde bosha moge odsprzedac. oczywiscie szacunek dla wszystkich bo wielu tu znakomitych mechanikow i znaja sie na alfach. ja mam swoj sposob na to w ktory nikt nie wierzy ;p . dodam tylko ze naprawilem w ten sposob 3 alfy nie dowierzajacych mi kolegow co kupili ost. alfy. czas naprawy max 20 min samemu w tym picie piwa. koszt czesci ok 90-200 zl. pozdro i happy new year

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

gold1 zdradzisz jak naprawiłeś falowanie za 90-200zl ?
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

gold1
    Gość

Question

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    gold1 zdradzisz jak naprawiłeś falowanie za 90-200zl ?
    da sie i tyle
    Ostatnio edytowane przez gold1 ; 12-06-2011 o 02:16

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To jest elektrozawór wariatora. Nowy kosztuje chyba ok 800-1000 zł.
    Używane na allegro odpowiednio taniej.
    Raczej mało prawdopodobne, aby to był złoty środek na rozwiązanie problemu falowania, bo na wolnych obrotach ten zawór pozostaje zamknięty.
    No chyba, że się wiesza i to powoduje zmianę fazy zaworów ssących na biegu jałowym, a to może mieć wpływ na obroty.
    W każdym razie mamy jeszcze jeden wątek dot. przyczyny falowania.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

u mnie ten zawór/czujnik puszcza olej przez wtyczkę, co prawda nie faluje "znacząco", ale mam odpięty ten "zielony kabelek" idący do ECU"?". jeżdżę więc cały czas z błędem ale faluje max +- 100 rpm. po podpięciu tego kabelka na miejsce - faluje 500-1500.
    ma to jakiś związek?
    Ostatnio edytowane przez zaviaseq ; 03-01-2011 o 08:02

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- tyle wątków ile części w alfie.
    - wymienialiśmy już odmę, a teraz elektrozawór wariatora.
    - ważne czy ktos to potwierdzi z odpowiednimi testami a nie tylko krótkim DZIAŁA.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

zdecydowanie pomaga odpięcie tego przewodu.
    niestety wali błędem i jak na razie tak jeżdżę.
    przy okazji wyszedł prawdziwy przebieg
    wcześniej było mniej. odometr pokazywał zero w ilości programowania a przebieg malutki.
    pojeździłem z błędem i tu nagle komputer był trzy razy programowany a przebieg większy o 65 tyś.
    ale to jest nieistotne. czy jazda bez tego kabelka coś komplikuje? po co jest ten kabelek?
    jeden idzie do zegarów i odpowiada za wskazówkę prędkościomierza, a ten drugi wychodzi z zegara i ma iść chyba do ECU