czytałem już to
ja u siebie psikałem i psikałem i nic nie pomagało to zmieniłem mu sprężynkę (na czas aż dojdzie nowy) i zaczął normalnie pracować, tj po podaniu napięcia wysuwa się, a po odłączeniu - wraca z powrotem
no to widze ze wam coś jednak pomoglem mimo oporow co niektorych co do mojej teorii. mam nadzieje ze skierowalem wasze poszukiwania w dobrym kierunku i wskazalem problem falowania ktory kazdy sam naprawi i ten watek sie skonczy co dla niektorych.)
... ah ten piekielny ELEKTROZAWÓR. Powiem wam ciekawostke dziś wpadlem do sklepu w 3city po plyn do spryskiwaczy , pytam o elektrozawor a koles ze cos takiego nie istnieje a jak tak to ma inna nazwe.. hehehhe pozniej zawolal jakiegos mechanika z garazu, ktory wymienił znow nazwe ktora pierwotnie slyszalem : MAPSENSOR czyli czujnik cisnienia bezwzglednego.. hehe rozesmiany wyszedlem z plynem![]()
a mam takie pytanie do was bo nie chce zakladac nowego watku gdzie wg. was wpakowac CB'ke ? zeby nie ograniczyć i tak juz okrojonej powierzchni schowkow. i czy jest tu ktos co sie w tym orientuje ? ;>
Ja dzisiaj jeszcze sprobuje podlaczyc kable do wtyczki i podprowadzic do kabiny np miernik albo te zarowke i zobaczyc co sie dzieje w trakcie jazdy.Moj elektrozawor jest zwyczajnie sprawny wiec nie za bardzo mam chec wydac kase na jakis inny jesli np po prostu ECU nie daje mu pradu bo np czujnik polozenia walka rozrzadu nie domaga i sie cos rozjezdza no ale to trzeba dokladnie sprawdzic to wszystko.Tym ktorym pomoglo czyszczenie moze napisza jakie sa efekty na drodze
Pewni mechanicy z Lęborka (nie wymienię nazwisk dla dobra człowieka który mi sprzedawał Auto) chwalili się że tanio i dobrze robią samochody, a na Alfach to się znają bardzo dobrze, no to powiedziałem że u mnie w samochodzie do sprawdzenia jest wariator, a oni- "co?, wariator? nie słyszałem o czymś takim", ze śmiechem odjechałem do domu![]()
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Przełom Panowie!!!!!
Też miałem problem z falowaniem przy np.dojezdzaniu do swiateł (falował 1000-1500).
Wymieniłem swiece na org.,przepływke org., sonda org, filtry, przewody NW, rozrząd. + pełna diagnostyka i adaptacja dzieki Panu BUBU321 za co badzo dziekuje.
Ale wymiana tych czesci w niczym nie pomogła.
Az do wczoraj: zreanimowałem elektrozarór wariatowa, wyczysciłem odme, poprawiłem styki na masach, i wywaliłem całe WD40 na korpus przepustnicy,linke gazu i krokowca.
Szkoda ze zrobiłem tyle rzeczy na raz, wtedy wiedziałbym moze w czym lezał problem.
0 falowania, obroty cały czas spadaja i trzymaja sie na ok 900.
Zobaczymy na jak długo, na razie po 300km w mieście i tasie 0 falowania.
Wydaje mie sie ze problem leży w jakiejs pierdółce.....Przynajmiej moj przypadek.
PS.Moze to po czyszczeniu zaworka, jak depłem dzisiaj 2,3,4 do podłogi byłem w szoku ze to skromne 1,8potrafi mase SW w chwile rozbujac do 180 km/h
Ostatnio edytowane przez kabanow ; 09-01-2011 o 21:16
Mi się wydaje że diabeł tkwi w tym elektrozaworze wariatora i może także w odmie.
-zaworek odmy można bardzo szybko sprawdzić bez rozbierania, ściskamy wężyk odmy tak aby nie przechodziło przez nie powietrze i nasłuchujemy czy praca silnika się zmienia. Jeśli praca silnika się zmieni znacząco to odmę mamy sprawną, jeśli po ściśnięciu nie będzie efektów lub będą niezauważalne to mamy zaworek odmy do czyszczenia.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
panowie czy silniczek krokowy z AR 156 1.8 może pasowac do 1.6?