Strona 51 z 126 PierwszyPierwszy ... 414243444546474849505152535455565758596061101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 1257

Temat: Falujace obroty w TS

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

A ja oszczędzam i też nie robię wielkich tras, obliczałem to pali gdzieś 13-14 teraz w lato, w zimę 16 potrafi spalić.

Ale dobra Panowie bo schodzimy z tematu falowania obrotów.

Kto mi powie dlaczego falowanie zanika kiedy silnik się rozgrzeje, a na zimnym faluje przy dojeżdżaniu do świateł? Jak auto osiągnie przynajmniej te 70st wg wskazania kabinowego, mogę zapomnieć o falowaniach i jeździ się że aż miło. Na komputerze sprawdzone, że falowanie ustaje kiedy czasy wtrysków się zmniejszą i pójdzie woda na chłodnię. Jaki związek ma falowanie z tikiem temperatury?
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 06-06-2011 o 16:45 Powód: nowe obserwacje z zachowania silnika
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Ja mam takie pytanie, bo powoli będę musiał zaznać się z tematem bo przyjdą pieniądze to i będzie je można od razu włożyć w autko

Tak więc - moja alfa czasem ma tak z obrotami, że skaczą one od 500 do 1500. Bez reguły, chociaż mam wrażenie jakby to się działo w miarę rozgrzewania silnika. Prawdopodobnie dlatego że zimny trzymany jest na ssaniu jeszcze. Pytanie brzmi - czy lambda może mieć związek z nimi, jeśli spalanie mam w miarę normalne? (trasa 7-8, średnio 9, miasto łyka do 10, 11 a jak jeżdżę jak na 2.0 przystało to i 14 )
    Czytałem że taki objaw może być spowodowany włączaniem trybu testowego przez ECU, ale nie mam jak sprawdzić takowego - brak kabla (chyba że ktoś z poznania ma i chęci ma, to bym skorzystał )

Swoją drogą, gdzie jest umieszczony ECU?
    I czym jest taka czarna skrzynka, umieszczona w środku bagażnika, na górze, pod płytą z głośnikami?

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

skoro kasa wpadnie to zainwestuj w kabelek
    ecu jest na przepustnicy idziesz od filtra powietrza w stronę silnika. ma wpięte w siebie dwie, duże wtyczki

Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Hehe, takiej odpowiedzi się spodziewałem ;P ("kup kabel") Ale niestety, pieniądze mogę wydać na konkrety, i nie mogę pozwolić sobie, przynajmniej jak na razie, dopóki nie zdiagnozuję i nie usunę przyczyny, na dodatkowe koszta po drodze. Kabel z przesyłką i przełączaniem pinów to ok. 50, 60 zł, co daje już dwa łączniki stabilizatora lub dwie gumy wahacza. A wymienić trzeba, łączniki, gumy górnych przód, no i zależnie od diagnozy -> świece, kable, sondę, wtryski, może jeszcze o czymś zapomniałem. Dodatkowo w lipcu wyjazd, co daje kolejne koszta. Więc niestety, ale nie mogę na razie pozwolić sobie na jakikolwiek inny wydatek, zdrowie Alfy ponad wszystko

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

jak uważasz- ale zdrowie alfy to też posiadać kabelek - tak mi się wydaje, bo gdy coś jedzie słabiej itp to nie jadę szukać kogoś z kabelkiem, albo nie jadę do serwisu (jednorazowy koszt skasowania błędów większy niż zakup kabelka ) tylko biorę lapka i już
    wydaje mi się że skoro masz tyle do wymiany to możesz kupić w jednym sklepie i utargować na kabelek

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Kolego adam, zauważyłem że falowanie ma ścisły związek z temperaturą, ale jeszcze nie wiem co może mieć na to wpływ.

U Ciebie w miarę jak się nagrzewa auto to falowanie się nasila, u mnie jest na odwrót. U CIebie to może być prostsza sprawa niż u mnie. ECU nie jeździ cały czas na trybie serwisowym. Jak auto jest zimne to ECU nie zaczytuje jeszcze parametrów ze wszystkich czujników (sonda). Po rozgrzaniu ECU wchodzi w tryb ECO i odbiera sygnały z sondy, przepływomierza etc. Ja u Ciebie stawiam na lewe powietrze. Jak MAF będzie uszkodzony to sonda też wywali błąd. Może to być jeszcze krokowy, który nie potrafi pracować w niższym zakresie obrotów. Rurę dolotu masz szczelną? czyściłeś przepustnice? sprawdzałeś MAFA?

Zaviaseq czy orientujesz się coś na moją dolegliwość? Wymieniłem kolektor ssący na inny, wykonałem reset i adaptację. Masę auta poprawiałem, zmieniony Akumulator także. Na rozgrzanym silniku (od 70st) nie wiem co to falowanie, po prostu zero, po dojeżdżaniu do świateł nic nie faluje, zdejmuje bieg i aż miło się jedzie. Ktoś mi powiedział że to krokowiec, ale u mnie odpada bo na rozgrzanym nic nie faluje, to co? Zauważyłem że temperatura ma wpływ. Przegniata chłodnica? czujnik temperatury?

---------- Post added at 00:26 ---------- Previous post was at 00:23 ----------

A że tak zapytam, Bubu321 się jeszcze udziela czy nie? bo jakoś ostatnio go nie ma.
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał motofan Zobacz post
    Kolego adam,
    Ja u Ciebie stawiam na lewe powietrze.
    Rurę dolotu masz szczelną?
    Hmm słuszna uwaga. Zapomniałem i o puszcze, może dla 100% pewności ją wymienię, bo jest jedna ze śrubek pęknięta i nie dotyka się pucha filtra, sądziłem że to nie to, bo przytknąłem ją i też sobie falował, no ale dla 100% pewności może i to wymienię.

czyściłeś przepustnice?
    Oj tak, cały dolot praktycznie takim środkiem do czyszczenia, ale nie pamiętam już co to było
    sprawdzałeś MAFA?
    A co to takiego ?

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

motofan, sonda jest zczytywana od samego odpalenia. mod 0,66 bubu, wyłączał sondę i autko nabierało mocy.
    u Ciebie może to być albo silniczek, albo czujnik temp - podkreślam słowo "może"
    Cytat Napisał adam.st Zobacz post
    Napisał motofan
    sprawdzałeś MAFA?
    A co to takiego ?
    przepływomierz - sprawdza się go przez komputer

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    u Ciebie może to być albo silniczek, albo czujnik temp
    zaviaseq masz na mysłi czujnik temperatury:
    a) płynu chłodzącego przy termostacie?
    b) silnika (gdzie się znajduje) ?
    c) w MAFie
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Jak co termostat wymieniany - cały (czyli wraz z czujnikiem) bo wydawało mi się, że nie trzymał temperatury, chociaż może to było tylko takie odczucie bo termostaty z 98-00 otwierały się przy 82 st.c., zaś te powyżej (jedyne jakie są w sprzedaży) przy 88.
    Nie ważne, nie zmienia to faktu iż ten czujnik z pewnością jest nowy

Co do tych obrotów -> no nie wiem, może i też "to coś" dzieje się jak silnik jest nie rozgrzany, ale z pewnością nie jest to tak ostentacyjne, jak po rozgrzaniu - silnik nie zachowuje się jakby zaraz miał zgasnąć. Na ssaniu trzyma powiedzmy z 1,2k obrotów +- jakieś 20-50 obrotów, czasem też po odpaleniu skacze do 1,8k i leci do 1,2 jak bym trzymał i potem odpuścił gaz (linka ok, sprawdzałem). Po rozgrzaniu, jak mówiłem - 500 do 1500. Czasami denerwuje jak stoję na światłach a ktoś przede mną dociska się do przodu, bo chyba się boi że jakiś agresywny debil zaraz mu w dupę wjedzie ;P
    Ostatnio edytowane przez adam.st ; 07-06-2011 o 10:50