Strona 119 z 186 PierwszyPierwszy ... 1969109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,181 do 1,190 z 1859

Temat: Interfejsy diagnostyczne

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Podłączyłem się w końcu pod tego ksenona tylko za cholerke nie mogę zrobić kalibracji (złe warunki); tylny czujnik zamontowany, stary błąd wykasowany. Zastanawiam się co robię źle
    Poniżej screen Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20161208_221730.jpg
Wyświetleń:	37
Rozmiar:	101.7 KB
ID:	216850
    Lepiej tylnego czujnika ustawić nie mogę.
    Ostatnio edytowane przez AlfaLorenzo ; 08-12-2016 o 23:38

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Nie masz problemu z tyłem, tylko z przodem. Masz złe napięcie z czujnika przedniego i dlatego nie ruszysz. Powinno być ok 2.5V, u mnie wartości typu 1.8V przechodziły, ale 4.56 to właściwie max jaki czujnik daje, to poza zakresem jaki MES może uznać za właściwy. Dobrze masz zamontowany ten element do wahacza lewego (w dobrą stronę)? Mechanicy często zle zakładają. Czujnik sprawny? Wtyk dociśnięty (mogłoby może masy mu brakować i tylko jest zasilanie i powrót, wtedy może cos pod te 5V zasilania pokaże zakładając że na wejściu do lampy jest jakieś tam obciążenie do masy?)

Rozumiem że auto stoi na płaskim a nie na jakimś podnośniku i koła sobie wiszą?
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 08-12-2016 o 23:46
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Toruń
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Masz złe napięcie z czujnika przedniego i dlatego nie ruszysz. Powinno być ok 2.5V, u mnie wartości typu 1.8V przechodziły, ale 4.56 to właściwie max jaki czujnik daje, to poza zakresem jaki MES może uznać za właściwy. Dobrze masz zamontowany ten element do wahacza lewego (w dobrą stronę)? Wtyki dociśnięte? Czujnik sprawny?
    Właśnie nad tym dumałem, skupilem się nad tylnym a tu trzeba przedni sprawdzić. Nic w nim nie ruszałem, teoretycznie jest tak samo odkąd mam to auto. Ale sprawdzę i potestuje ustawienie i napięcie. Może coś się rypło w międzyczasie.

Auto

Domyślnie

Kiedyś na przednim miałeś 2.1V o czym informuje MES, więc coś tak samo nie jest albo się uszkodziło. Nie wymieniałeś wahacza? Sprawdz ustawienie tego kątowniczka, o ile pamiętam to montowany od spodu i do góry idzie. Jest wątek o czujnikach poziomowania, jest dużo opisane.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20161208_235833.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	62.2 KB
ID:	216852
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Toruń
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Kiedyś na przednim miałeś 2.1V o czym informuje MES, więc coś tak samo nie jest albo się uszkodziło. Nie wymieniałeś wahacza? Sprawdz ustawienie tego kątowniczka, o ile pamiętam to montowany od spodu i do góry idzie. Jest wątek o czujnikach poziomowania, jest dużo opisane.

Nazwa:	IMG_20161208_235833.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	62.2 KB
ID:	216852
    Oczywiście, że mechanik jak wymieniał górny wahacz to czujnik zamontował odwrotnie ehhhh...
    Odkręcone, poprawione i kalibracja zrobiona. Zdjęcie z postu wyżej nieocenione

Nazwa:	20161209_215545.jpg
Wyświetleń:	37
Rozmiar:	73.6 KB
ID:	216939
    Dzięki wielkie za pomoc!
    A swoją drogą to Włosi się nie popisali z zabezpieczeniem tego tylnego czujnika, w takim miejscu wszystko na wierzchu więc to normalne, że prędzej czy później szlak to trafi.
    Ostatnio edytowane przez AlfaLorenzo ; 09-12-2016 o 22:35

Mieszka w
    Toruń
    Auto

Domyślnie

Wszystko ustawione, ale niestety nadal ksenony ustawiaja sie kilka minut... chodza gora dol i to nawet podczas jazdy Pisali zeby rozebrac lampe i dobrac sie to przetwornicy...

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

http://tomas-tuning.com/akcesoria-el...482_12587.html ten interfejs ktoś testował w 159? Znajomy w GT testował i podpiął się pod silnik i pod body więc z resztą modułów chyba nie powinno być problemów Tylko czy 159 też będzie tak śmigał? Chce w końcu kupić interfejs do wszystkiego i albo kupie viakena za 99 zł + adapter typ1 albo ten z linku...

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

A ma ktoś ten interfejs? http://allegro.pl/interfejs-icar3-bl...259147971.html
    Będzie działał z Alfą w dieslu czy nie?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie

Można prosić o aktualne linki do sklepów/aukcji interfejsów, które na 100% działają? Najlepiej z win 8 przez bt (chciałbym podłączyć się przez tablet yoga2), ale jeśli jedyną opcją będzie usb na win 8/10 to również będę wdzięczny (odkurzę lapka)
    Z góry dziękuję. Zbliżają się Święta wiec pewnie nie jedna osoba chciałaby taki prezent pod choinką znaleść

Auto

Domyślnie

Ja wczoraj zamówiłem 2 szt tego:
    http://allegro.pl/nowosc-elm-327-min...782127177.html
    bo kilku forumowiczów go polecało. Dodatkowo sprzedawcą jest PMFactory, czyli oficjalny dystrybutor MES-a w Polsce, zadzwoniłem do nich, I gość mi potwierdził że ten interfejs wg nich jest jedynym z tanich totalnie bezproblemowych w działaniu z MES I AlfaOBD. Oczywiście do Alfy/Fiata trzeba poprosić o usunięcie rezystora na lini CAN w interfejsie (lub sobie samemu usunąć jeśli o tym się zapomniało), bo może nie działać albo działać niestabilnie, albo sypać błędami w aucie. Usunięcie rezystora za darmo przed wysyłką, bez straty gwarancji. Dziś już do mnie wysłali interfejsy, jeden jest właśnie na prezent pod choinkę dla brata.

Do obslugi ABS I xenonów w 159 trzeba dokupić adapter typ 1/zielony, również dostępny na aukcjach PMFactory za 20zł.