Franek Strzelba - a czy w momencie podpinania OBD "zapłon" powinien być włączony?
Jest już nowa wersja > FiatECUScan 3.4.2 and FESmobile
http://www.fiatecuscan.net/
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Wlasnie sprawdziłem sposob Franka. Dziala!
Czyli kolejność USB - OBD - kluczyk.
Zero błędów i wszystko tak jak powinno.
Dzieki![]()
ELM 327 do wszystkiego po CAN'ie do reszty zwykły kabel VAG KKL z małą przeróbką na rysunku
Odlutować kabel z 15 wejścia to jest linia L i przylutować do wspólnego na dip switch(zlutować razem 3 nogi). Drugie nogi dip switch przylutować do 15 (orginalny Vag), kolejny do 1 to będzie do ABS i ASR i ostanie wyjście do 3 czyli AIRBAG.Później zamykamy przełącznicziem odpowiedni obwód I tym sposobem można czytać wszystko z grupy FIAT. Programy jak wyżej napisali koledzy. Radzę jednak dużo rozwagi i ostrożności, jeżeli ktoś nie ma zielonego pojęcia o protokołach komunikacyjnych, ustawieniach portów wirtualnych i parametrów transmisji lepiej niech się za to nie bierze. Bo można sobie narobić niezłego bigosu. Pozdrawiam.
Mam do was pytanie. W co musiałbym się zaopatrzyć żeby móc sprawdzać stan zapchania DPF'u, usunąć migający przebieg i mieć wgląd w podstawowe parametry, kasować błędy itp?
Ewentualnie jakie są koszty programów (są też płatne/darmowe?), wtyczek. Dodam że nie mam zasilania w schowkowym USB.
W kabel i np FESs.