Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Temat: Lakier i jego renowacja

Damian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rekwir
    jak ja mial bym usowac wgnioty, rdze i zadrapania to bym sie zdecydowal na pomalowanie calego samochodu z kompleksowym zabezpieczaniem samochodu antykorozyjnie i tak zrobie ale nei w tej za pare miesiecy beda swoja sprzedawał
    Żeby malować cały samochód trzeba mieć naprawdę lakiernika z wyższej półki. Pooglądałem sobie trochę samochów przed kupnem mojej alfy i wiem jak potrafią lakiernicy skopać jeden element nie mówiąc o całym samochodzie. Poza tym wytłumacz komuś potem, że aby zrobić kilkanaście wgniostków malowałeś cały samochód :roll: :arrow: nierealne.

Poza tym mam w 100% bezwypadkowy samochód z fabrycznym lakierem, jakoś nie specjalnie chciałbym kłaść na to nowy lakier, który nie wiadomo jak będzię się zachowywał za kilka lat... ;//

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    Cytat Napisał rekwir
    jak ja mial bym usowac wgnioty, rdze i zadrapania to bym sie zdecydowal na pomalowanie calego samochodu z kompleksowym zabezpieczaniem samochodu antykorozyjnie i tak zrobie ale nei w tej za pare miesiecy beda swoja sprzedawał
    Żeby malować cały samochód trzeba mieć naprawdę lakiernika z wyższej półki. Pooglądałem sobie trochę samochów przed kupnem mojej alfy i wiem jak potrafią lakiernicy skopać jeden element nie mówiąc o całym samochodzie. Poza tym wytłumacz komuś potem, że aby zrobić kilkanaście wgniostków malowałeś cały samochód :roll: :arrow: nierealne.

Poza tym mam w 100% bezwypadkowy samochód z fabrycznym lakierem, jakoś nie specjalnie chciałbym kłaść na to nowy lakier, który nie wiadomo jak będzię się zachowywał za kilka lat... ;//
    Damian metoda wytłumaczenia komuś jest dosyć prosta aparat do ręki i robisz fotki całego auta przed malowaniem, nastepnie po zmatowaniu i jakis naprawach przez lakiernika ale przed malowaniem itd az do momentu pomalowania. Masz wtedy dokumentacje na fotkacha ze auto nie było malowanie dlatego ze miało dzwona

Użytkownik Ogier Avatar rekwir
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

ja jak bede malowal samochód to tylko dla siebie zeby pojezdzic nim pare nastepnych lat bezstresowo
    Amor patriae nostra lex
    Była 155 1,8 TS
    Była 156 SW 1,8 TS
    Jest 166 2,0 TS

mrutyś
    Gość

Domyślnie

a ja zapytam w sprawie malowania. Gdyż malowałem jeden element i oczywiście lakier się odcina i jest inny niż ten "stary". Jako że samochód ma kilka latek i jeszcze więcej rysek i otarć wpadłem na pomysł wymalowania całego samochodu z zewnątrz na kolor jaki był wcześniej. I teraz mam pytanie czy ktoś się orientuje jak taki nowy lakier będzie się sprawował i czy po roku czy dwóch latach nie pojawią się z nim jakieś problemy. zaznaczam że nie chodzi mi o opinię typu "raczej nie powinno" ale o bardziej dokładne opinie typu: "ja malowałem 3 lata temu do dzisiaj bez problemu" a może na naszym forum jest jakiś lakiernik i powie ze swojego doświadczenia jak to wygląda...
    z góry dzięki za porady

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Do wszystkich, którym chodzi po głowie malowanie całego samochodu - jeśli parkujecie na przyblokowym parkingu nie róbcie tego! Dlaczego - malowałem niedawno swój BOLID - nie wyszło może lux, jednak byłem zadowolony może nie do końca, bo czeka mnie jeszcze za jakiś czas polerka która ma usunąć drobne niedoróbki. Polerki, jeszcze nie było, zaś autoko zostało już oszpecone przez parkujących na tym samym parkingu. Dwa razy oberwałem już drzwiami i raz mnie ktoś obtarł na drzwiach podczas parkowania przed blokiem. Drzwi nadaja sie do powtórnego malowania. Nie wiem czy warto się szarpać i bulić za lakiernika po to, żeby cieszyć się efektem jego pracy przez miesiąc lub dwa
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna
    a ja zapytam w sprawie malowania. Gdyż malowałem jeden element i oczywiście lakier się odcina i jest inny niż ten "stary". Jako że samochód ma kilka latek i jeszcze więcej rysek i otarć wpadłem na pomysł wymalowania całego samochodu z zewnątrz na kolor jaki był wcześniej. I teraz mam pytanie czy ktoś się orientuje jak taki nowy lakier będzie się sprawował i czy po roku czy dwóch latach nie pojawią się z nim jakieś problemy. zaznaczam że nie chodzi mi o opinię typu "raczej nie powinno" ale o bardziej dokładne opinie typu: "ja malowałem 3 lata temu do dzisiaj bez problemu" a może na naszym forum jest jakiś lakiernik i powie ze swojego doświadczenia jak to wygląda...
    z góry dzięki za porady
    Wprawdzie nie jestem lakiernikiem, ale miałem okazję malować swoje dwa samochody, i widziałem też "parę" malowanych, większość lakierników pracuje na farbach kilku producentów o zblizonej jakości i to jak ten lakier bedzie się później sprawował w zdecydowanej częsci zależy od "zdolności" lakiernika- przy dobrym lakierniku z pewnością 3 lata przejeździsz bez problemu. Więc zanim weźmiesz sie za malowanie znajdź takiego, którego poleci Ci kilka osób, nie napalaj sie na dobrą(niską) cenę, bo dobrzy lakiernicy nie narzekaja na brak roboty i w związku z tym dosyć wysoko cenia swoja pracę
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

siwy144
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna
    a ja zapytam w sprawie malowania. Gdyż malowałem jeden element i oczywiście lakier się odcina i jest inny niż ten "stary". Jako że samochód ma kilka latek i [...]
    Znajdz tylko dobrego lakiernika. Jakość farb jest teraz dobra. Teraz już są wode ciezko sie nimi maluje ale lepsze od zwykłych akryli. Ważne by lakiernik miał komore bo tak to wilgoc i cała reszta zepsuje efekt :/ Clarek jakiś dobry i bedzie lepiej niż fabryka

pjetja
    Gość

Domyślnie

Ja właśnie wczoraj odprowadziłem swoją belle do lakiernika. W moim przypadku do zrobienia jest tylna klapa, błotnik i ranty drzwi. Poprzedni właściciel do uważnych nie należał :roll: ;//

siwy144
    Gość

Domyślnie

Ile za element ? I jak kolor masz AR ?

pjetja
    Gość

Domyślnie

Szary metalik. Ponieważ to znajomy to udało się taniej wynegocjować a tak to 350 zł za element.