Dzięki, jak myślicie po tych logach w 3 wymienić końcówkę?( 3 zawsze ma największą wartość na + po rozgrzaniu i wyłączeniu wszystkich odbiorników.
![]()
Ostatnio edytowane przez lucek_lukasz ; 03-09-2015 o 16:02
Zostaw wtryski w spokojuKorekty są dobre.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
NO to jaka jest norma, gdyż chyba powinny być bliskie zera? ( 0,2 czy coś w tym stylu )
W teorii jak masz idealny (dosłownie, perfekcyjny) silnik i idealne warunki, oraz zaprogramowane odpowiednie kody wtryskiwaczy, to korekta powinna być 0. ALE. Jakakolwiek odchyłka czy wręcz usterka (klapy, EGR, przepływka itd. ale też chociażby zasyfiony dolot) i komputer będzie korygował wtryski aby wyrównać pracę jednostki - tak więc fakt, że jest jakaś korekta, nawet 1, nie znaczy od razu że wtryski zdychają, prawda? Jeśli się mylę, oczywiście proszę mnie poprawić...
Najlepiej jak są bliskie zeru, ale nawet auta wyjeżdżające prosto z fabryki nie będą miały takich korekt.
Przyjmuje się graniczną korektę wtryskiwacza 1.5. Ktoś bardziej pedantyczny będzie reagował na przekroczenie 1. Wg mnie jeśli korekta nie przekracza 1 to nie ma najmniejszego sensu ingerować. Nieopłacalne![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Po wymianie wtryskiwacza, w MES (1.4 i 2.2) mogę wprowadzić nowy kod wtryskiwacza, uruchomić procedurę "zerowanie funkcji autoadaptacyjnych", ale przy próbie uruchomienia procedury "Wymiana centralki i wtryskiwacza/-y" wyskakuje błąd.
Komuś udało się??
Jakieś określone parametry muszą zostać spełnione?
Kabel ELM327 v2 od viakena..
Ciekawa rzecz. Ostatnio mniej więcej w tym samym czasie zaślepiłem u siebie EGR z powodu turbo dziury w okolicy 1800 obrotów oraz rozpocząłem kurację olejem T2 firmy Liqui Moly. Po 3 zbiornikach zrobionych na oleju 2T postanowiłem zweryfikować korekty, które do tej pory na zimnym silniku oscylowały na wtrysku nr 1 w granicach +2 mm3/w. Teraz wynoszą one max. 1,5 i bardzo szybko maleją aż do zejścia poniżej +1 mm3/w. Postanowiłem na próbę odślepić EGR i co się okazuje? Korekty na pierwszym wtrysku znów po odpaleniu zimnego silnika oscylują wokół 2 mm3/w. Czy ktoś mi to wytłumaczy? Czy walnięty EGR może mieć wpływ na korektę jednego wtrysku?
Może mieć wpływ na złe korekty. Zauważ, że za korektą jednego wtryskiwacza (któremu de facto mogłaby posłużyć wymiana rozpylacza) idą też korekty pozostałych.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF