Jaka końcówka wtrysku do ar 159 1,9 150 km?
Jaka końcówka wtrysku do ar 159 1,9 150 km?
No właśnie Łukaszu... Auto mam od ok miesiąca. Poprzedni właściciel to robił i mówił tylko że go usunął - gdyż zapchanie pokazywało ponad 70%, i zalecono mu go wywalić. Zapytałem się jak sytuacja wygląda programowo - stwierdził że było robione. Nie wiem jak wygląda usunięty DPF, ale u mnie bańska oryginalna jest - czujnik z kabelkiem też jest... Podejrzewam że po prostu wypatroszyli środek, obudowa została.
Podjedź lepiej jeszcze do kogoś uczonego w Twojej okolicy, żeby Ci sprawdził czy na pewno go skutecznie usunęli z oprogramowania ;-) Żeby nie było, że komputer w jakiś sposób inicjuje próbę wypalania DPFa, którego fizycznie nie ma...
Po zakupie mojej 159 tez okazało się, że nie mam DPF, a w kompie był błąd czujnika różnicy ciśnień który nie wywalał check'a na desce. Musialem wyprogramowac DPF prawidłowo tak aby błędów nie było, faktycznie spec który to robił twierdził, że sposób w jaki było to zrobione wcześniej może powodowac ze ECU inicjuje proces wypalania mimo braku filtra.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
P12.. Nie pamiętam końcówki, tez nie miałem błędu na desce, natomiast po skasowaniu błędu kolejne uruchomienie auta spowodowało juz check na desce tak zostało. Nie znam szczegółów technicznych, ale ponoć niektore firmy tak usuwają DPF ze poprsotu blokują wyświetlanie checka na desce, i tyle, natomiast nadal ECU próbuje inicjowac wypalanie i DPF funkcjonuje w sofcie. Na Twoim miejscu podjechałbym do jakiejś firmy zajmującej się usuwaniem DPF, tak dla spokojnosci, niech sprawdza czy jest to zrobione prawidłowo.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Ktos podpowie od sprawdzania czego mam zacząć ?? ogolnie tak przy obecnych temp po odpaleniu zimnego silnika po nocy, lekko nim trzesie przez 5sek i z tyłu niebieska chmura. Na czrno kopci od 3500rpm przy ostrym przyspieszaniu.
Korekty wyszly strasznie jak na moj gust, tylko pytanie czy to wtryski czy nieszczelnosci, jutro sprawdze czy nie mam przedmuchow spod wtryskiwaczy
Auto to Alfa 156 2.4jtd 175KM
Korekty na jałowym silnik zagrzany.
1cyl : - 0,09
2cyl : - 1,45
3cyl : + 0,07
4cyl : - 3.59
5cyl : +5.02
przy 3000rpm
1cyl : + 0,85
2cyl : - 0,26
3cyl : + 0,53
4cyl : - 3.14
5cyl : + 3.51
Rozpocznij od usuniecia klap wirowych i czyszczenia kolektora dolotowego. Dopiero po tym mozna spojrzec ponownie na korekty.
u mie nie ma klap, kolektor czysty