Temat: Korekty wtrysków

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał criss Zobacz post
    jak końcówka siada to ci sie korekty rozjeżdzają. Co do reszty wtryskiwacza robisz próbę przelewową żeby stwierdzić co się dzieje z górą wtryskiwacza i jej sterowaniem. Jeżeli korekte wtryskiwacza masz bliską zeru a próba przelewowa wykazuje że ten wtryskiwacz oddaje najwiecej mm3 paliwa to wtedy możemy stwierdzić ze siada zawór elektromagnetyczny lub jego sterowanie, to tak w skrócie
    Korekty się rozjeżdżają nie tylko jak końcówka siada.
    Rozjeżdżają się także wtedy jak są m.in: problemy z kompresją w cylindrze, niesprawny jest zaworek i wiele innych przyczyn.
    Moim zdaniem nie ma 100% metody na zdiagnozowanie wtryskiwacza w silniku auta, wskazującego na końcówkę wtrysku jako winnego.

- - - Updated - - -
    artur_g
    To oczywiście jest inna sprawa.
    Ale skąd pewność, że trzeba będzie regenerować wszystkie?
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 28-12-2015 o 20:58

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Moim zdaniem nie ma 100% metody na zdiagnozowanie wtryskiwacza w silniku auta, wskazującego na końcówkę wtrysku jako winnego.
    To wtrysk sprawdzony w maszynie nie daje 100% pewności. Najlepsza diagnoza odbywa się w naturalnym środowisku pracy wtrysku CR. Na stole nigdy nie odtworzy się takich warunków. Maszyna jest dobra do ustalania IMA po dogłębnej naprawie.

Cytat Napisał criss Zobacz post
    jak końcówka siada to ci sie korekty rozjeżdzają. Co do reszty wtryskiwacza robisz próbę przelewową żeby stwierdzić co się dzieje z górą wtryskiwacza i jej sterowaniem. Jeżeli korekte wtryskiwacza masz bliską zeru a próba przelewowa wykazuje że ten wtryskiwacz oddaje najwiecej mm3 paliwa to wtedy możemy stwierdzić ze siada zawór elektromagnetyczny lub jego sterowanie, to tak w skrócie
    Hm... faktycznie można tak wnioskować co do końcówki, bez bardziej skomplikowanej metody analizy dawek, kątów, ciśnienia na szynie itp.
    A ja przelewy już umieściłem w dziale "historia"
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 28-12-2015 o 21:55
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

kopia---
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

criss
    Gość

Domyślnie

to ze korekty sie rozjezdzaja nie tylko z winy koncówek (wiedziałem że mi to wytknie ale nie chciałem juz posta edytować) to tez mozna sprawdzić, jakiż to problem, nadanie IMA (dzis to robiłem) i zamieniamy wtryskiwacze miejscami.
    @sedro dzieki za wsparcie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ar159 1,9jtdm 150

Domyślnie

Cytat Napisał artur_g Zobacz post
    Panowie może poprostu kolega nie ma na zbyciu 2tysi na regenerację wszystkich wtryskiwaczy a wy się tu kłócicie nie wiadomo po co.

Wysłane z mojego Lenovo S650

A kto ma na zbyciu to chetnie ustawie się w kolejce.

Widzę ze rozpętała się tu mała wojenka. Pomiędzy teorią, praktyka ... Rzeczywistość jest troche inna tj. srebrzanka jest najlepszym regeneratorem elementów samochodów. Zaczynając od maglownic poprzez turba. Zahaczając o wtryski to trudno znaleźć sumiennego gościa. Typowy koszt regeneracji to około 400-500 zł(brutto) Zakładając że zostaje wymieniona sama końcówka to od tej kwoty odejmujemy okolo 100-120 zł zostaje nam 300 zl( brutto). Teraz amortyzacja sprzętu wartego xxxzl i zusy itp. Na pewno mamy usługę wykonaną zgodnie z procedura?
    Jak mam zapłacić komuś 300 zł co mogę zrobić sam( prawdopodobnie koncówka tylko będzie zrobiona i test przelewowy) to lepiej te 300 zł przeznaczyć na komplet kluczy, browarka ...

Możecie kogoś polecić?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Panowie.A mógłby ktoś z was zrobić poradnik do FES-a jak zrobić poprawnie korekty wtrysków.Przy jakich temperaturach silnika i przy jakich obrotach.Taka prośba od Laika.

Poczytałem trochę forum i w sumie to odnoszę wrażenie że niektórzy użytkownicy zabierają się za to a w sumie nie wiedzą jak to poprawnie zrobić a potem są zdziwieni że jakieś dziwne wartości mają.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Pokłóciliśmy się trochę to wróćmy do tematu. Kolega criss zasugerował by zrobić dwie czynności. Dolać 2T do baku i wykonać próbę po przejechaniu kilku km i rozgrzaniu silnika. Nie znalazłem nigdzie 2T sugerowanego w necie (Liquid Molly) więc jedynie zatankowałem i zrobiłem kilka km by porządnie rozgrzać silnik. Po zatrzymaniu pod domem niezwłocznie wykonałem zapis wykresu (ELM i Laptop cały czas podłączone w trakcie jazdy więc opóźnienia i wychłodzenia nie było żadnego).

https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing

Jest ok ? czy trzeba coś dolewać/regenerować ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ar159 1,9jtdm 150

Domyślnie

Sprawdziłem dziś korekty po przejechaniu okolo 2kkm z dodatkiem oleju 2t. Korekty troche się poprawimy aczkolwiek na 2cylindze jest jeszcze nie tak jak powinno być i chyba ten wtrysk wyleci niebawem.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20160106_14_35_41_Pro.jpg
Wyświetleń:	224
Rozmiar:	85.5 KB
ID:	187372   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20160106_14_31_05_Pro.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	56.8 KB
ID:	187373  

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Takimi korektami jak hideto i strus to bym sie nawet nie przejmował - trochę za bardzo spinacie chyba Sam mam podobne a czasami nawet gorsze (zależy od paliwa i od humoru fury). Gdybyscie mieli powyzej 2 koretky (czy tam -2) to wtedy się można przejmować. Jeśli nic się złego nie dzieje to nie ma co sobie zawracać głowy i robić sztuczne problemy. Wg mnie to są dobre korekty i nie ma co wariować, aczkolwiek sam co jakiś czas dolewam środki różne do baku (tak zapobiegawczo) i to warto robić. Jak się zacznie coś złego dziać to wtedy będę regenerował

Poza tym gdyby większość ludzi jężdżących 159 zmierzyło korekty, to pewnie miała by dużo gorsze korekty niż wy
    Ostatnio edytowane przez mamel ; 06-01-2016 o 17:08

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

U mnie korekty dochodzą do 5 a wy się jedynkami przejmujecie ;-)

Wysłane z mojego Lenovo S650