Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid OKR Zobacz post
    Witam, od około miesiąca borykam się z podobnymi problemami opisanymi w tym dziale. Otóż jadąc stałą prędkością (1500-2000 obrotów) czuje drgania, szarpanie silnika, czasem mocniejsze czasem słabsze. Gdy przyspieszam problem ustępuje. Nie ważne czy silnik ciepły czy zimny. Zacząłem od czyszczenia przepustnicy, EGR i kolektora ssącego - faktycznie EGR i kolektor sama sadza, prawie nie było prześwitu, czujnik sterowania turbo też był zawalony. Wszystko wyczyszczone, myślałem że diagnoza trafna - niestety problem nie ustąpił. EGR działa prawidłowo według FESa. Więc szperałem dalej. Odczyty z przepływomierza prawidłowe. Filtr paliwa, powietrza, rozrząd wymieniane 6 miesięcy temu. Olej + filtr tydzień temu. DPF się wypala i jest zapchany w normie.

W tym momencie zacząłem czytać o wtryskiwaczach. Dzisiaj jeździłem z komputerem i niestety w momentach w których czułem szarpanie strasznie wzrastały korekty wtrysku na cyl. 3 i 5. Gdy przyspieszałem wracały do normy, gdy jechałem stałą prędkością znowu drgania i wykres wariuje.

Wrzucam wykres.

Załącznik 208336

Mam zamiar kolejno sprawdzać:
    - czy jest nagar/zabrudzenie przy wtryskach - czy nie puszcza jakaś uszczelka
    - dolać dodatek do czyszczenia wtrysków (nigdy nie dolewałem)
    - sprawdzić/przeczyścić wtyki
    Dalej się zobaczy

Dzięki za wypowiedzi i liczę na wasze doświadczenie.
    Zostaw wtryski w spokoju. W momencie szarpnięcia ECU odnotowuje zmianę prędkości obrotowej silnika i szuka szybkiej metody na wyrównanie pracy silnika przez korekty. Sprawdź jak zachowuje się zapis otwarcia zaworu EGR w momencie szarpnięcia.
    Na pocieszenie dodam, że szarpanie też występuje u mnie...ale się przyzwyczaiłem
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Jaka jest prawidłowa procedura mierzenia korekt? Nie pamiętam gdzie, ale czytałem gdzieś, że ciecz chłodząca silnik powinna mieć 70 stopni - i przy tej wartości korekty wtrysków mam bardzo minimalne, natomiast po osiągnięciu 90 stopni, wzrastają...

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Jaka jest prawidłowa procedura mierzenia korekt? Nie pamiętam gdzie, ale czytałem gdzieś, że ciecz chłodząca silnik powinna mieć 70 stopni - i przy tej wartości korekty wtrysków mam bardzo minimalne, natomiast po osiągnięciu 90 stopni, wzrastają...

Może włącza się wentylator i obciąża silnik.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Silnik rozgrzany do temp roboczej i wszelkie odbiorniki wyłączone (światła, klima, radio).
    Jednak pomiar korek pod obciążeniem też ma sens. Jazda na 3. biegu, 2500 obr i pociągnij ręczny.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD

Domyślnie

Ja mam wtryski świeżo po regeneracji, korekty na wolnych obrotach przy oświetleniu, klimie itp. wahają się od -1 do +2 na różnych cylindrach. Auto zero dymu (nie to co wcześniej), zero szarpania, jak dla mnie chodzi bomba. EGR zaślepiony pełną blachą, przed zaślepieniem był czyszczony i niby igła cewka działa itp, a jednak auto było zmulone. Ważne jest też kodowanie wtryskiwaczy, bez kodowania dymiło jak przed regeneracją.
    Takie moje dwa grosze.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Dawid OKR
    Mieszka w
    Krapkowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti 1.9 JTDm 2008

Domyślnie

Zaślepiłem już EGR z dwóch stron pełnymi blachami. Faktycznie - silnik pracuje równiutko, dymienie ustąpiło. Błąd w ECU jeszcze nie wyskoczył. Tylko teraz małe duże ale... auto straciło na mocy, mniej więcej w zakresie pracy turbo, tak jakby wolniej sie wkręcało (widze po wskazówce), wrażenie takie jakby pracowalo w 50%.

Zaraz po zaślepieniu podczas przyspieszania auto wydawało bardzo głośny gwizd (bardzo bardzo głosny), ustąpił po 3 minutach i juz nie powrócił.

Mieszka w
    Krapkowice
    Auto

Domyślnie

Juz chyba wiem co sie dzieje. Spaliny wydostają mi sie z komory, z okolic właśnie EGRu

Mieszka w
    Krapkowice
    Auto

Domyślnie

Witam, od około miesiąca borykam się z podobnymi problemami opisanymi w tym dziale. Otóż jadąc stałą prędkością (1500-2000 obrotów) czuje drgania, szarpanie silnika, czasem mocniejsze czasem słabsze. Gdy przyspieszam problem ustępuje. Nie ważne czy silnik ciepły czy zimny. Zacząłem od czyszczenia przepustnicy, EGR i kolektora ssącego - faktycznie EGR i kolektor sama sadza, prawie nie było prześwitu, czujnik sterowania turbo też był zawalony. Wszystko wyczyszczone, myślałem że diagnoza trafna - niestety problem nie ustąpił. EGR działa prawidłowo według FESa. Więc szperałem dalej. Odczyty z przepływomierza prawidłowe. Filtr paliwa, powietrza, rozrząd wymieniane 6 miesięcy temu. Olej + filtr tydzień temu. DPF się wypala i jest zapchany w normie.

W tym momencie zacząłem czytać o wtryskiwaczach. Dzisiaj jeździłem z komputerem i niestety w momentach w których czułem szarpanie strasznie wzrastały korekty wtrysku na cyl. 3 i 5. Gdy przyspieszałem wracały do normy, gdy jechałem stałą prędkością znowu drgania i wykres wariuje.

Wrzucam wykres.

Mam zamiar kolejno sprawdzać:
    - czy jest nagar/zabrudzenie przy wtryskach - czy nie puszcza jakaś uszczelka
    - dolać dodatek do czyszczenia wtrysków (nigdy nie dolewałem)
    - sprawdzić/przeczyścić wtyki
    Dalej się zobaczy

Dzięki za wypowiedzi i liczę na wasze doświadczenie.
    Jak mogę sprawdzić nieszczelność w kolektorze?
    Łożyskowanie klap? Chodzi o listwe? Nie powinno byc w jej okolicach sadzy?
    EGR wyczyszczony i działa jest sens go zaślepiać?

- - - Updated - - -

Dodam że wraz z objawami auto kopci, mam czarne rury jak smoła gdzie zawsze były srebrne i czysciutkie. Dzisiaj jak wyciagane były wtyki i wkładane z powrotem to zauważyłem przy odpaleniu że uniósł sie dymek z komory silnika.
    EGR zaślepiony pełną blachą z dwóch stron. Duża poprawa, auto nie kopci, silnik chodzi równo. Zostaje wykasowanie błędu w sofcie i wszystkie problemy z głowy.
    Dzięki za pomoc chłopaki!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Panowie u mnie korekty się pogorszyły... Jeżdżę już chyba 3 albo 4 bak na VPower Nitro+ + Archoil 6900-D MAX i nie ma poprawy. Końcówka na 3-cim do wymiany? Czy lepiej od razu cały? Mechanik doradza mi kupno jakiegoś używanego i wtedy podmiany... Co myślicie?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20160907_182649.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	57.5 KB
ID:	209799

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Najpierw zamień wtrysk miejscem z innym, zobaczysz czy korekta pójdzie za nim. I skoro lejesz AR6900 to zatankuj zwykły ON.
    Btw. używany wtryskiwacz już masz, jak się zdecydujesz na grzebanie w nim to oddaj to serwisu na wymianę końcówki. Sama wymiana końcówki w garażu to nie zawsze skuteczne rozwiązanie.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10