Witam, od około miesiąca borykam się z podobnymi problemami opisanymi w tym dziale. Otóż jadąc stałą prędkością (1500-2000 obrotów) czuje drgania, szarpanie silnika, czasem mocniejsze czasem słabsze. Gdy przyspieszam problem ustępuje. Nie ważne czy silnik ciepły czy zimny. Zacząłem od czyszczenia przepustnicy, EGR i kolektora ssącego - faktycznie EGR i kolektor sama sadza, prawie nie było prześwitu, czujnik sterowania turbo też był zawalony. Wszystko wyczyszczone, myślałem że diagnoza trafna - niestety problem nie ustąpił. EGR działa prawidłowo według FESa. Więc szperałem dalej. Odczyty z przepływomierza prawidłowe. Filtr paliwa, powietrza, rozrząd wymieniane 6 miesięcy temu. Olej + filtr tydzień temu. DPF się wypala i jest zapchany w normie.
W tym momencie zacząłem czytać o wtryskiwaczach. Dzisiaj jeździłem z komputerem i niestety w momentach w których czułem szarpanie strasznie wzrastały
korekty wtrysku na cyl. 3 i 5. Gdy przyspieszałem wracały do normy, gdy jechałem stałą prędkością znowu drgania i wykres wariuje.
Wrzucam wykres.
Załącznik 208336
Mam zamiar kolejno sprawdzać:
- czy jest nagar/zabrudzenie przy wtryskach - czy nie puszcza jakaś uszczelka
- dolać dodatek do czyszczenia
wtrysków (nigdy nie dolewałem)
- sprawdzić/przeczyścić wtyki
Dalej się zobaczy
Dzięki za wypowiedzi i liczę na wasze doświadczenie.