Na jakiej podstawie tak stwierdzasz? Zwiększenie szybkości zapełniania filtra jest na pewno związane z usterką układu wtryskowego, nie wiesz jak często wypalał się, gdy układ był sprawny.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
W związku z tym że kolega pisze o przejściu w tryb awaryjny. Ja miałem w poprzedniej taka przypadłość że najpierw właśnie się wypalał co około 200 km a potem już zaczął od razu przechodzić w tryb awaryjny. I po tym wnoszę ze może być bliżej niż dalejJak się wypali teraz to parę razy wypali bez trybu awaryjnego a potem przy kolejnym zapchaniu znów wejdzie w awaryjny. Ale to tylko moja prywatna opinia.
a czy przy przytkanym DPF (teraz po wymuszonym przez FES regeneracji mam zapchanie ok 70%) samochod moze zaczac spalac takie ilosci paliwa 13,5 litra w lato w miescie, gdzie palil max 9 w zimie na takich samych trasach.
Co oprocz lejacych wtryskow moze byc jeszcze przyczyna zapychania dpf. Zawor EGR testowalem wczoraj z godzine i jak odpalam samochod to mam otwarcie 4%, Jak chodzi na jalowym to ok 20%, a jak wkrecam na obroty/jezdze to sie zamyka, otwiera do max 50%. to chyba poprawne zachowanie. samochod nie szarpnie, ma moc.
Zatkany Dpf raczej nie powinien mieć wpływu na taka różnice w spalaniu.
Cześć,
Moje problemy objawiają się następująco:
Poszarpywanie w zakresie 1500-2500 obrotów przy pedale gazu wciśniętym na 1/3 no może 1/2 (jak przyśpieszam mniej gwałtownie lub bardziej agresywnie nic nie szarpie)
Ciężkie odpalanie po nocy w zimniejsze dni (temperatura poniżej 10 stopni)
Jak odłączyłem przepływomierz to problem odpalania pozostał, ale za to nic a nic nie poszarpuje w trakcie jazy)
Podczas dodawania gazu bez obciążenia - na postoju również nie ma żądnych objawów nierównej pracy
Wykonałem:
Testy przelewowe wtryskiwaczy (wyszły wzorowo)
Sprawdzenie korekt podczas jazdy na odcinku jakiś 4km na rozgrzanym silniku i wyszło na to jakby jeden wtryskiwacz wyróżniał się jakimś nadmiernym obcinaniem (cylinder 2 - na zdjęciu), jak na moje coś jest nie tak, ale może wypowie się ktoś bardziej obeznany z tematem ; )
Fotki korekt robione jak stanąłem autem po przejechaniu "odcinka testowego", więc na obrotach na biegu jałowym.
Silnik 1.9 120KM
EGR zaslepiony?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
EGR W pełni działający.
Wartości zadane przez komputer pokrywają się z uzyskanymi (w przepływomierzu)
Sprawdź sterowanie zmienną geometrią. Nie masz czasem w trakcie przyspieszania skoku ciśnienie doładowania? EGR też nie zaszkodzi chociaż na testy chwilowo zaślepić aby wyeliminować go w 100% mimo że działa może nie domykać się płynnie.
W trakcie przyśpieszenia nie ma skoku doładowania. Nurtuje mnie jednak korekcja na drugim cylindrze że podczas jazdy działał on jedynie w zakresie min -2,31 max -0,29 podczas gdy inne w miarę podobnie