A Klapy?? Czy DPF?? Bo to ta ekologia zazwyczaj przyczyną dymienia
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
A Klapy?? Czy DPF?? Bo to ta ekologia zazwyczaj przyczyną dymienia
Co do klap to nie mam pojęcia, a jeśli chodzi o DPF to podobno w tej wersji go nie ma.
Wszystko miało DPF przynajmniej 159 tylko 2.4 w 156 nie miały
Kolega ma 156 z 2.4JTDm, a tam ani klap, ani DPFa nie było.
Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka
Dokładnie, ale w 159 już były w tym samym silniku
Albo 3 wtrysk zatarty albo gdzieś kompresja ucieka z niego. Zobacz czy nie wydmuchalo podkładki pod wtryskiem. Mi jak w 2.4 dochodziło do 5 to nie miałem wogole kompresji na tym cylindrze
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Masz ciekawy artykuł w stopce dotyczący korekt po obciążeniem. Temat jest o tyle ciekawy, że wśród specjalistów w branży nie od dziś są odmienne zdania w tej kwestii. Niektórzy uważają, że korekty służą WYŁĄCZNIE do stabilizacji biegu jałowego. U mnie o czym zresztą wiesz, korekta na IV cylindrze podczas spokojnej jazdy dochodzi do 3,16mm3/w i pojawia się po przekroczeniu temperatury silnika 75 stopni C. Wcześniej korekty pod obciążeniem są przyzwoite. Szef okolicznego serwisu diesla, u którego z autem byłem popatrzył na pracę silnika i stwierdził, że szukam dziury w d... Wysłałem zatem dość konkretne zapytania do najlepszych (ponoć) serwisów diesla w promieniu 150 km wyłuszczając dokładnie problem i odpowiedzi nie otrzymałem. Zdaje się, że wolą klientów, którzy nie mają pojęcia czym są korekty itd tylko podrzucą auto i wydadzą dwa czterysta za regenerację kompletu. Generalnie ciężki temat.
Korekty tylko za bieg jałowy nie odpowiadają. Co najlepiej widać np w 2.4jtdm który jest bardzo na to czuły. Korekty na biegu jałowym super pod obciążeniem się rozjeżdżają i auto ma 170KM zamiast 210KM po wymianie wtrysków i zaprogramowaniu fabryczna moc wraca.