Jak podkładka jest odkształcona, to słychać przy wtrysku takie charakterystyczne cykanie (nieszczelność). Przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=xAcQW0-LV1s
Nie musi to być to na 100% oczywiście. Dlatego warto sprawdzić czy nie uchodzi tamtędy powietrze (jak jest wokół wtrysku rozlane np. paliwo to będzie widać bąbelki powietrza). Wówczas będzie wiadomo 100%.
Przy wtrysku mam sucho, bardziej słychać takie terkotanie niż cykanie, coś w stylu trr trr trr.. Wiem, ciężko to odwzorować przez internet hehe, na razie się uspokoiło, nie słychać tego, na wiosnę jak auto zacznie dużo jeździć będę to obserwował i na pewno podzielę się co działo się dalej..![]()
Cześć Panowie,
zwracam się do Was z kolejnym problemem. Kilka wątków wstecz pisałem o problemach z korektami. Zdecydowałem, że autem chcę jeszcze trochę pośmigać i nie będę bawił się w wymianę 1 czy 2 końcówek, ale wymienię wszystkie 4. Dziś w końcu zabrałem się za temat wtrysków. W alfa obd zczytałem sobie najpierw kody wtrysków. Załączam foto:
Ku mojemu zdziwieniu kolejność w alfa OBD zupełnie nie zgadza się z tym co mam pod maską.
Od strony rozrządu (najbardziej po lewej, patrząc na silnik stojąc przed nim mam:
1: A1IUI6GAA
2: AH1B86AAA
3: 8SZTZ25AA
4: ASSIDTCAA
Moje pytanie brzmi, co z tym zrobić? Wymienić końcówki i wsadzić wtryski w odpowiedniej kolejności? Prawdopodobnie jeżdżę tak od kupna auta 2 lata temu, gdyż na plastikowych końcach wtrysków ktoś popisał numerację od lewej białym markerem i jest napisane normalnie 1, 2, 3, 4. Od początku borykam się z brzydką pracą silnika, głośno, postukiwanie, lekkie falowanie na jałowym. Proszę Was bardzo o pomoc, gdyż na mechaników jak widać nie ma za bardzo co liczyć...
Na początek spróbuj zakodować wtryski tak jak masz pod maską, bo one po kodzie mają już własne korekty i właśnie na źle zakodowanych będzie auto palić, jeździć ale na wolnych obrotach będzie chodzić jak traktor
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Okej. Pytanie laika: Jaki program do tego będzie mi potrzebny? Mam OBD2 demo I MES. Czy ogarnę to sam? Dopiero raczkuję w temacie diagnostyki auta. Z góry dzięki, pozdro
Chyba ogarnę to wpisywanie kodów w MES, tylko pytanie czy robi się to na odpalonym zapłonie?