U mnie kolektor zaspawany i EGR usunięty u Cinka, tak samo z DPF. Najbardziej mnie martwi ta jedynka która pokazuje ciągle zero...
U mnie kolektor zaspawany i EGR usunięty u Cinka, tak samo z DPF. Najbardziej mnie martwi ta jedynka która pokazuje ciągle zero...
AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan
Mam dokladnie ten sam problem co bercik302. Wymienilem jeden wtrysk- C3, ktory padl, nowy kod wpisany, a zadnej roznicy (po jednym dniu poki co). Korekty na C3 dalej nie dobre (2.4 do 3.0). Czy od razu wyniki powinny sie polepszyc, czy trzeba czasu? Doradzcie, jak to jest! Ja juz w glowe zachodze co jest grane. Mechanik tez mowi, ze powinno byc dobrze, a tu wciaz ten stukot (choc mniejszy, ale jest) i te korekty, ktore wciaz nie takie
Znów zrobiłem wykres.
Może mi ktoś powiedzieć, czy poniżej przedstawiona praca pompy paliwa jest poprawna? Ciągle mam problem bujania obrotów, występuje co prawda tylko na zimnym silniku, ale jest bardzo wkurzający. Zmierzyłem też obroty biegu jałowego, dopóki silnik się zagrzeje wahają się 820-830 (wahania wyczuwalne), na zagrzanym jest 805-810. Zauważyłem też, że ciśnienie zmierzone na listwie wynosi +/- 10 bar względem oczekiwanego. W pewnym momencie wcisnąłem na chwilę pedał gazu.
![]()
Ostatnio edytowane przez magil ; 13-07-2013 o 13:24
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Proszę o ocenę poniższych korekcji:
Croma nr 1 - 1.9 16V
- zimny silnik, obroty jałowe
- ciepły silnik, obroty jałowe
Objawy: żadnych, silnik pracuje równo, nie mam problemów z odpalaniem, żadnego dymienia.
Z czego mogą wynikać korekcje 3 cylindra na poziomie ponad + 2,0?
Croma nr 2 - 1.9 16V
- zimny silnik, obroty jałowe
- ciepły silnik, obroty jałowe
Objawy: na rozgrzanym silniku żadnych, silnik pracuje równo, nie mam problemów z odpalaniem, żadnego dymienia, ale juz na zimnym silniku po odpaleniu puszcza białego bąka i dopóki się nie rozgrzeje to lekko kopci.
Jakieś wnioski?
u mnie czwarty wtrysk odbiega od normy. Na ciepłym silniku na biegu jałowym obroty ok. 800 czwarty wtrysk w granicach +3.5. Po dodaniu obrotów wszystkie się stabilizują. Jeśli wtrysk dochodzi do wartości 3.5 na plusie to znaczy że się zaciera? Objawów dymienia brak itp. Wklejam wykres robiłem go pierwszy raz wiec może być mało miarodajny
![]()
Ciśnienie jest zbliżone do oczekiwanego, czyli "raczej" w normie. Bardziej mi chodzi, czy tak duże wahanie jest normalne. Najlepiej jakby ktoś zrobił taki wykres u siebie i tu wrzucił
EGR mam wyłączony i zaślepiony... Najbardziej mnie denerwuje, że obroty silnika falują i tylko na zimnym. Zapewne niełatwo będzie to zdiagnozować.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
320 Bar na wolnych obrotach jest za wysokie. Jak dobrze pamiętam w 1.9 JTDm 8V 120KM powinno wynosić 270/280 Bar. Dla 16V chyba 300 Bar. Na pewno nie 350. Chyba, że grzebał w tym jakiś tjuner.
Powodem falowania obrotów faktycznie możne być EGR.
- - - Updated - - -
Regulator ciśnienia na pompie HP ? Zobacz jak się zachowuje przy wyższych ciśnieniach.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
380 Bar to nie jest wyższe ciśnienieZnaczy jest ale nie o takim myślałem. Myślałem o takim logu pod obciążeniem. Coś przy samym limiterze.
- - - Updated - - -
Tak czy tak zobaczyłbym na ten regulator na pompie.
- - - Updated - - -
A później na czujnik na railu.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF