mozna by zrobic test :-) malo miarodajny i zalezny od zbyt wielu czynnikow ale:-)
licznik A resetuje sie chyba bo 999 czyli zdjecie z 990 km+ - i spalanie:-)
do tego rozm kol i silnik
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
mozna by zrobic test :-) malo miarodajny i zalezny od zbyt wielu czynnikow ale:-)
licznik A resetuje sie chyba bo 999 czyli zdjecie z 990 km+ - i spalanie:-)
do tego rozm kol i silnik
Nie resetuje się 3kkm w każdym razie pokazał.
to b na manual i ogien:-)
chyba nie bedzie odwaznych:-)
U mnie z 3kkm wynik komputera to 7,8l/100 - w ramach tego:
500km autostrad (140km/h, czasami odrobinę więcej, raczej nie mniej)
500km góry (Podhale)
500km drogi krajowe i lokalne
1500 warunki miejskie
Skoro o spalaniu mowa mam pytanko - o czym świadczy piśnięcie i komunikat "...limit range" czy coś tam, oprócz braku przewidywalności ( mojej). Czy to zdecydowany koniec jazdy czy pozostaje jakieś minimum krytyczne w baku na pokonanie określonego dystansu?
U mnie pokazuje sie w chwili, gdy Range powinien wskazywac jeszcze jakies 100 km.
Wydaje mi się, że komunikat ten pojawia się przy zasięgu < 50km.
Natomiast "range"/"zasięg" jest uzależniony od średniego tymczasowego spalania.
Miałem taki przypadek, że praktycznie zaraz po odpaleniu auta zaczął mi się wypalać DPF. Jak wiadomo średnie spalanie (od uruchomienia silnika) mocno wzrosło, faktycznie mogłem zrobić jeszcze dużo km, natomiast komputer wyświetlał już wyżej wspomniany komunikat.
Rezerwa włącza się przy 10 litrach w baku, jeżeli zasięg jakąśtam wartość (lub poziom paliwa w baku osiągnie pewien poziom) to komputer przestaje wyświetlać jakąkolwiek wartość tylko zastępuje właśnie komunikatem LIMITED RANGE.
Jest to spowodowane dwoma powodami:
- żeby właściciel zaczął panikować w poszukiwaniu stacji paliw,
- żeby Alfa Romeo nie została zaskarżona przez jakiegoś geniusza, co to by powiedział, że "auto stanęło, a pokazywało jeszcze 5km zasięgu!" ... bo niestety są tacy co skarżą producentów nawigacji, że "mówiło prosto, a ja wjechałem w jezioro"![]()
Dzięki za info, mój Orgazmotron wyrzucił komunikat gdy mijałem BP. Dobre autko,dobre...
mi ostatni pierwszy raz wyswietlil sie ten komunikat,a wczesniej mi pokazywalo ze zrobie jeszcze 50 km wiec wydaje mi sie ze przy zasiegu ok.50 km pojawia sie ten komunikat