U mnie spalanie średnie w mieście, wg komputera, oscyluje między 10 a 12 l/100km.Czasem jest wyższe ale głównie wtedy kiedy wlokę się w korku alba jadę naprawdę krótki dystans.Kolektora nie wymieniałem, mam DPF i Q-Tronic.Pzdr.
U mnie spalanie średnie w mieście, wg komputera, oscyluje między 10 a 12 l/100km.Czasem jest wyższe ale głównie wtedy kiedy wlokę się w korku alba jadę naprawdę krótki dystans.Kolektora nie wymieniałem, mam DPF i Q-Tronic.Pzdr.
Komp nic nie zaniża, auto zmniejszyło swój apetyt, szokująca dla mnie jest tylko różnica w zapotrzebowaniu na paliwo. Co prawda, jeżdżę dopiero trzeci dzień, kilometrów za dużo nie miałem okazji zrobić więc podchodzę ostrożnie do rezultatów wymiany. Za kilka dni będę wiedział więcej. Codziennie pokonuję krótkie odcinki (do pracy i z pracy) więc nie spodziewam się rewelacji, zwłaszcza, że moje miasto nie pozwala na jazdę na wyższych biegach, a w zasadzie to więcej stoję niż jadę.
podziel się opinią jak trochę pojeździsz
znam przypadek że po zaspawaniu klapek 2,4 zmniejszyło apetyt o ok 3l/100km przy takim samym stylu jazdy dodatkowo zrobiony został program na 220KM i 500Nm
osobiście uważam na swojej skórze że spalanie w granicach 14l/100km jest bardzo wysokie jak na diesla - nie jestem jakimś centusiem ale wcześniej miałem e39 2.5l bemzyna 6 cyl. przy dość dynamicznej jeździe (pałowanie bokiem po rondach) głównie po mieście rzadko przekraczałem 13l
Jak na razie na kompie jest 11,5 ale moja jazda po mieście to krótkie odcinki, dosyć częste odpalanie i dużo stania pod światłami. Takie to moje miasto. Na szczęście, jak zauważyłem, wskazania nie idą tylko do góry ale potrafią również spadać, zwłaszcza przy przejazdach, w któych trafi się na "zieloną falę" o ile to co mamy w Słupsku można tak nazwać. A co do spalania silników 2,4 to w poprzednich moich Alfach z takim silnikiem (2 sztuki 166 i to w automacie, 175 KM) spalanie nie przekraczało nigdy 12 litrów. I to trzeba było się postarać. Nawet w zimie, trasy te same co teraz. A takie wskazania komputera jak na fotce w mojej sygnaturce to chyba już historia.
1600 km 2.4 JTD po trasie, w tym autostradą z 800 km - wyszło wg wskazań komputera 7,2 l na 100 km
Moja 2,4 trasa Częstochowa-Gdynia pokonana w 4h 30min spalanie na stacji 6,9l prędkość na autostradzie na tempomacie 140, trasa Częstochowa-Poznań-Częstochowa spalanie 7,2 na stacji prędkość od 160-180 na autostradzie. Także ja jestem bardzo zadowolony ze spalania mojej 2,4 dodam że na jednym zbiorniku udało mi się ostatnio osiągnąć 915km więc jest dobrzeKomp na tych trasach zawyżał o ok 0,3l
Na tempomacie spalanie jest dużo większe. Foto z mojej sygnaturki to cały wyjazd na trasie Szczecin-Niemcy-Austria-Włochy i z powrotem, większość oczywiście autostrady,dwa zjazdy z Niemiec do Czech na nocleg (w drodze "tam" i "z powrotem" - góry) i przejazdy lokalne na miejscu. Prędkość na autostradach niemieckich - do 180, może z raz lub dwa max. dla sprawdzenia auta, Austria - zgodnie z przepisami 130, Włochy - do 150. Lokalne zgodnie z przepisami, w szczególności Czechy. Zaraz po przekroczeniu granicy uruchomiłem tempomat, który po kilkunastu kilometrach mnie tak wkurzył, że wyłączyłem i do dzisiaj nie używam. Pod górkę pilnuje zadanej prędkości - ok., a za chwilę, za szczytem jest z górki i co? Hamuje. Ponownie pod górkę i musi przyspieszyć. A spalanie momentalnie pokazało prawie 7l/100 km. Jednak najlepszy tempomat mam chyba w nodze.
Oczywiście foto pochodzi z AR 166 2,4 JTD (automat) i zostało przytoczone jako wzór chyba nie do osiągnięcia obecnym autem.
Ostatnio edytowane przez prezes-tk ; 31-05-2013 o 06:39
1.9 JTDm 150KM.
6.3l/100km - na trasie Kraków - Florencja we Włoszech (jakieś 1500km) 90% po autostradach z prędkością 140km/h.
4.9l/100km - 20km przejechanych ze stałą prędkością 100km/h
10.5l/100km - w Krakowie w korkach po mieście
Trasa Grajewo -Łódz (318km),szybka czesto gęsto 180km/h ( A2 cały czas 150-180) spalanie weług kom.7,1.Powrót ta sama trasa prędkości 110-130 ( raz 200) 6.3 i ni cholery nie dało się zejśc niżej.
Od rezerwy do rezerwy zrobiłem 1140km ,średnie spalanie wyszło mi 7,5 litra ( 70% szybka trasa,30 % niezakorkowane miasto).