Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 04-06-2013 o 09:09
Powtarzalny cykl:
5 dni w tygodniu krótkie trasy po mieście (korki), ok. 100 km w sumie, weekend ok 200 km autostradą (160-180 km/h)
opony 225/50/17
Spalanie: 8,4 l/km
202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT
Dziennie 70 km w trybie mieszanym : 70% trasa, 30% miasto. opony 225/50/17. W sumie na baku 810km, spalanie 7,4l. `
Mój JTS pobił ostatnio rekord, ponieważ robiłem ostatnio trasę ok 80 kilometrów i samochód spalił mi 6.6 litra na 100 km. Wskazanie na pewno prawidłowe, bo prawie wcale mi paliwo nie spadło. Co prawda była noc i mały ruch, ale sam fakt- mój JTS bardzo miło mnie zaskoczył.
Wrocław - Gliwice(Cinsoft) - Wrocław 300km A-4, 1,9 16V(185/390) predkość 140 - 180, w porywach 210, opony 235/45/17 w/g komp 6,9.
Ostatnio edytowane przez kaz156 ; 06-06-2013 o 21:42
jtdm 8V 120 KM:
ostatnio po 320 km spokojnej/rzadko mocnej jazdy, cykl mieszany z przewagą miasta (bez korków) weszło mi 18 litrów, jednak po chwili radości sprawdziłem opony - miałem nawalone w trzech 2.8, w jednej 3 atmosfery (zimówki). Po spuszczeniu do 2.3 już zauważam przy tym samym stylu i cyklu (edit: no, trochę mocniej ciśnięte i więcej miasta i korków) okolice 7.5 litra/100km.
Ostatnio edytowane przez Korba ; 06-06-2013 o 21:34
To jest jakaś bzdura. Sorry, ale pół atmosfery nie ma prawa takiej różnicy w spalaniu zrobić...
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Zrobiłem sobie test spalania na dystansie prawie 2,5tys km wg komputera pokładowego. Ponieważ jeszcze nie rozglądnąłem się za większymi felgami, jeżdżę na stalówkach 16" i przekłamuje mi trochę licznik kilometrów + spalanie na komputerze. No ale porównując wyniki z mapą google, różnica w rzeczywiście pokonanych kilometrach, a wg. komputera to 3%.
Także spalanie wyszło na poziomie ... 4,5 L ! Przy silniku 1.9 8V, co moim zdaniem jest wynikiem wręcz genialnym. Co prawda, w 70% jeżdżę trasy na tempomacie ( generalnie staram się jeździć w miarę oszczędnie, bez specjalnych bezsensowych przyspieszeń, niemniej kiedy trzeba kogoś wyprzedzić to bez skrupułów wykorzystuję moment i cisnę tego 'szatana' na 4-5tys obrotów ). Jeżdżę na trasie ze średnią prędkością ~95km/h wg. komputera czyli całkiem szybko biorąc pod uwagę szereg małych miejscowości po drodze.
Jakieś 3-4 miesiące temu też zrobiłem podobny test, też mniej więcej te same dystanse i proporcje miasto/trasa i wynik wyszedł chyba w okolicach 5 L, no ale wtedy zima no to musiało trochę popalić oleju.
Jestem super zadowolony![]()
Być może, nie wiem, doświadczenie jeszcze mam małe. Pierwsza wartość - 18 l/320 km to tyle ile wlałem, druga - 7.5 litra odczytane z komputera. Ale po edicie dodałem, że trochę mocniej w mieście jeździłem. Generalnie chodziło mi o to, że niespodziewanie mało spaliła (i to nie komp, nie wskaźnik paliwa, tylko licznik km i licznik na dystrybutorze) i dalej usprawiedliwiam to jednak za dużym ciśnieniem w kołach.
Pozdrawiam
edit: wkrótce dodam wartość z dystrybutora na obecnym ciśnieniu, się okaże. Styl jazdy mam bardzo podobny do kolegi djstefan
Ostatnio edytowane przez Korba ; 06-06-2013 o 22:48