Strona 21 z 58 PierwszyPierwszy ... 111213141516171819202122232425262728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 576

Temat: Chiptuning.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar stefdeath
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170

Domyślnie

Dlatego pytam kolegę, który robił soft jak to wygląda z temp. Z doświadczenia wiem, że większy cooler nie zawsze oznacza większego laga a często po programie założenie większego to wręcz konieczność.
    Zakładałem do dużo większy intercooler do golfa V gti i nie odczułem praktycznie żadnej różnicy w reakcji na gaz. A po jego montażu udało się osiagnąć 265KM zamiast 245 przy samym sofcie bez zmian mechanicznych.
    Widzę, że IC od 2.0 jtdm jest aż nie tak dużo większy więc wg. mnie różnica w reakcji na gaz raczej będzie mało odczuwalna a po programie może jej w ogóle nie być.
    Z 2.0jtdm ma 580 x 144 x 80 a od 1.4 630 x 100 x 64. Czyli jakaś mała rzeźba z przykręceniem go pewnie jest. Pytanie czy średnica rurek wlot/ wylot jest ta sama.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

wg mnie troche puchnie przy ostrzejszej jezdzie, tez rozgladam sie za ickiem. Orientuje sie ktos jakie ic w 1.4MA ma wymiary w stosunku do 1.8? Bo z tego co gdzies czytalem to pasuje plug and play, trzeba tylko dodatkowo gumowe kolanka wymienic na te z 1.8.

Wiec moze zamiast kombinowac i szukac czegos z tuningowych podmienic na ori. Tym bardziej ze ta cena na fmic.pl jakas podejrzana, do innych modeli ponad 1000 a do Giulietty 539 zl (550x180x65mm)

http://fmic.pl/390-alfa-romeo

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał stefdeath Zobacz post
    Dlatego pytam kolegę, który robił soft jak to wygląda z temp. Z doświadczenia wiem, że większy cooler nie zawsze oznacza większego laga a często po programie założenie większego to wręcz konieczność.
    Zakładałem do dużo większy intercooler do golfa V gti i nie odczułem praktycznie żadnej różnicy w reakcji na gaz. A po jego montażu udało się osiagnąć 265KM zamiast 245 przy samym sofcie bez zmian mechanicznych.
    Widzę, że IC od 2.0 jtdm jest aż nie tak dużo większy więc wg. mnie różnica w reakcji na gaz raczej będzie mało odczuwalna a po programie może jej w ogóle nie być.
    Z 2.0jtdm ma 580 x 144 x 80 a od 1.4 630 x 100 x 64. Czyli jakaś mała rzeźba z przykręceniem go pewnie jest. Pytanie czy średnica rurek wlot/ wylot jest ta sama.
    Pas przedni we wszystkich wersjach jest ten sam, wiec nie spodziewalbym się rzeźby z mocowaniem, jak juz to z rurami ale to wystarczy w eperze porownac numery, albo na allegro poriwnac używki z diesla i 1.4

- - - Updated - - -

Cytat Napisał method Zobacz post
    wg mnie troche puchnie przy ostrzejszej jezdzie, tez rozgladam sie za ickiem. Orientuje sie ktos jakie ic w 1.4MA ma wymiary w stosunku do 1.8? Bo z tego co gdzies czytalem to pasuje plug and play, trzeba tylko dodatkowo gumowe kolanka wymienic na te z 1.8.

Wiec moze zamiast kombinowac i szukac czegos z tuningowych podmienic na ori. Tym bardziej ze ta cena na fmic.pl jakas podejrzana, do innych modeli ponad 1000 a do Giulietty 539 zl (550x180x65mm)

Fmic ma lepsza konstrukcje, większą powierzchnia chłodzona przy tych samych wymiarach, jest więc nad czym sie zastanowic przy agresymnym programie

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał method Zobacz post

no cena kusząca jest Jeśli FMIC do tego jest rzeczywiście lepszy to koncepcja chyba niezła szczególnie dla 1.4MA i programu 200+

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Sowier z Mito 155KM wycisnal ponad 250KM i jeszcze ma zapas ale ograniczyl go wlasnie IC i hamulce.
    Takze wpada do niego wlasnie FMIC i wydajniejsze chlodzenie i koniecznie lepsze heble, bo po 3cim lepsxym hamowaniu tarcze juz pływają

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    Sowier z Mito 155KM wycisnal ponad 250KM i jeszcze ma zapas ale ograniczyl go wlasnie IC i hamulce.
    Takze wpada do niego wlasnie FMIC i wydajniejsze chlodzenie i koniecznie lepsze heble, bo po 3cim lepsxym hamowaniu tarcze juz pływają
    Nalezy nadmienic ze Sowier osiagnal to m.in. poprzez zmiane turbiny
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Co nie zmienia faktu ze gdyby mial wydajniejszy IC to 300KM jest w zasiegu jego turbawki ;p taka sama zależność jest przy mniejszym turbo

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar stefdeath
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170

Domyślnie

Myślę, że cena zestawu z fmic.pl wynika z tego, że w alfie już seryjnie Icek siedzi z przodu i żeby go zamntować nie trzeba dużo węży i kolanek. W innych autach często Ic jest schowany np. w nadkolu.albo między chłodnicą a chłodnica klimy. Wtedy żeby zrobić FMIC trzeba więcej węży, kolanek, obejm itp. a to kosztuje.
    Ogólnie te chłodnice z fmica maja dobrą opinię i podobno całkiem dobry przepływ.
    Cena zestawu fmic.pl jest lepsza niż nowy oem więc chyba nie ma co kombinować bo może się okazać, że Ic z QV albo 2.0 będzie bardziej zamulał niż większy icek z fmica

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cena jest zdecydowanie atrakcyjna! W tej okolicy można próbować wyrwać używanego IC na allegro, ale faktycznie lepiej nowego fmic.pl - odpada cale ryzyko kupienia zlomu.

Mysle, ze przy 250KM z 1.4 MA konieczne tez bylo zrobienie dolotu, ktory - standardowo - jest malo sprytnie zrobiony. W Julkach czerpnia powietrza jest wysoko pod maska, w otoczeniu goracych rur plynu chlodniczego... (Oczywiscie poza innymi rzeczami, ale rozmawiamy o dolotach).

Ostatnio robilem pomiary temperatury powietrza zasysanego (miedzy innymi) - temperatura powietrza na zewnatrz - 21 C. W czasie emeryckiej jazdy dolot trzymal ok. 35 C, ale wystarczyly 2 depniecia (II->III->IV odcinka, i tak 2 razy pod rzad), aby osiagnac 56 C. Tylko znowu - jesli dobrze rozumiem to jest temperatura PRZED IC? Czy ktos wie, z ktorego czujnika jest raportowana temp. dolotu przez OBD?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Mysle, ze przy 250KM z 1.4 MA konieczne tez bylo zrobienie dolotu, ktory - standardowo - jest malo sprytnie zrobiony. W Julkach czerpnia powietrza jest wysoko pod maska, w otoczeniu goracych rur plynu chlodniczego... (Oczywiscie poza innymi rzeczami, ale rozmawiamy o dolotach).
    U Sowiera dolot jest seryjny. Większe turbo wsadzil z jakiegoś Volvo, podeszlo z tego co mówił praktycznie p&p