Strona 22 z 58 PierwszyPierwszy ... 121314151617181920212223242526272829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 576

Temat: Chiptuning.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    U Sowiera dolot jest seryjny. Większe turbo wsadzil z jakiegoś Volvo, podeszlo z tego co mówił praktycznie p&p
    Czyli jedyna modyfikacja to większe turbo (i program do tego oczywiście)?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał stefdeath Zobacz post
    Myślę, że cena zestawu z fmic.pl wynika z tego, że w alfie już seryjnie Icek siedzi z przodu i żeby go zamntować nie trzeba dużo węży i kolanek. W innych autach często Ic jest schowany np. w nadkolu.albo między chłodnicą a chłodnica klimy. Wtedy żeby zrobić FMIC trzeba więcej węży, kolanek, obejm itp. a to kosztuje.
    Ogólnie te chłodnice z fmica maja dobrą opinię i podobno całkiem dobry przepływ.
    Cena zestawu fmic.pl jest lepsza niż nowy oem więc chyba nie ma co kombinować bo może się okazać, że Ic z QV albo 2.0 będzie bardziej zamulał niż większy icek z fmica
    Nie wiem czy dobrze mysle, jbc poprawcie mnie...
    Fmic ma lepsza konstrukcje, przez co lepiej chlodzi, ale do wiekszej mocy/turbawki potrzeba IC o większej objętości czyli wiekszych wymiarach, a nie takiego o lepszym chłodzeniu

- - - Updated - - -

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Czyli jedyna modyfikacja to większe turbo (i program do tego oczywiście)?
    Najpierw zrobił wydech na pełnym przelocie + program. Potem doszły większe wtryski.
    Kolejnym krokiem miala byc hybryda, ale muszla nie wytrzymala i pękła mu na pół, a nie dawno wrzucił właśnie większe turbo

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar stefdeath
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    Nie wiem czy dobrze mysle, jbc poprawcie mnie...
    Fmic ma lepsza konstrukcje, przez co lepiej chlodzi, ale do wiekszej mocy/turbawki potrzeba IC o większej objętości czyli wiekszych wymiarach, a nie takiego o lepszym chłodzeniu
    Nie jestem ekspertem ale po mojemu na moc wpływa temperatura powietrza - po to w ogóle stosuje się IC.
    Schłodzone powietrze = większa gęstość= więcej mieszanki paliw-pow.=większa moc.
    A co do FMIC'a to jak sama nazwa wskazuje ( Front Mounted InterCooler) jego główną zaletą jest umiejscowienie umożliwiające bardzo dobre chłodzenie powietrzem.
    W v gti miałem "kanapkę" czyli IC był między chłodnica klimy a chłodnica wody - więc przepływ pow. był hamowany ale po wymianie na taki o większej pojemności i całkowicie aluminiowy od audi S3 ( montowany identycznie w kanapce ) chłodzenie się znacząco poprawiło i można było mocniej podkręcić turbinę.
    Dlatego wg. mnie dzięki większej pojemności ic poprawia się chłodzenie a dodatkowo dobrze jak układ lameli rdzenia nie hamuje przepływu powietrza przez IC bo to powoduje laga.
    Kiedyś ludzie montowali Ic z iveco i tam była masakra. Teraz nowe rdzenie o podobnej wielkości już nie powodują tego efektu.
    A jeszcze pytanie o wydech w 1.4 MA - silnik spełnia normę chyba euro 6 - to by oznaczało, że katalizator jest dosyć restrykcyjny.
    Ciekawe ile by dało porządne 3 calowe DP bez kata albo z jakimś metalowym na euro3.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Pogadaj z sowierem, przerabial temat

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

A jeszcze pytanie o wydech w 1.4 MA - silnik spełnia normę chyba euro 6 - to by oznaczało, że katalizator jest dosyć restrykcyjny.
    Ciekawe ile by dało porządne 3 calowe DP bez kata albo z jakimś metalowym na euro3.
    Ja mam info z jednej z firmy z Warszawy. Zaproponowali mi zmiane dolotu (alu, ale bez zmiany IC), DP z ich katem i dalej customowy z kwasiaka i oczywiście strojenie - ze wszystkim na 215-225KM (tak zrobili MiTozę). Podobno ograniczeniem wtedy jest właśnie temperatura w dolocie, i warto rozważyć lepszy FMIC.

Ale cena, która wyszła przekroczyła moje oczekiwania. Jakby dorzucić zmiane IC'ka to spokojnie 10k pęka. Dzięki, tyle to mogłem dopłacić w salonie i mieć QVkę.

PS: Przyglądałem się dolotowi i ePERowi - chyba czujnik temperatury jest już w kolektorze dolotowym. Ma numer: 77366837. Bo to co siedzi wcześniej na rurze IC->kolektor to czujnik ciśnienia. To dobra wiadomość, można łatwiej badać wydajność IC.
    Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 07-06-2016 o 12:36

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170

Domyślnie

ciekawe jaką średnice ma wydech w 1.4. Do 230KM spokojnie wystarczy fi55mm -a myślę że na bank nie ma mniej. Wg. mnie wystarczyłoby zrobić samo DP - zamiast kata co można zrobić za 500-600zł + za ok400zeta metalowy kat na euro3. Do tego fmic z fmic.pl za ok 550 + strojenie i nie ma opcji żeby ok 220KM nie pękło.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie wiem czy zrozumiałem koszty, które napisałeś - ja widziałem oferty DP z high-flow katem za 2.5k (rzemieśnicze) - 4k (markowe, importowane). Chyba, że w ogóle przelot 3" bez kata... To by było nawet fajne

Ja tuning silnika 1.4 MA widzę tak:

* ok. 195-200 KM - zrobić program, zaizolować dolot i DP taśmą, resztę olać.
    * ok. 215-220 KM - jak wyżej plus DP z luźnym katem + bardziej przelotowy wydech (nie QV, tylko customowy).
    * ok. 230 KM - jak wyżej plus ostateczne rozwiązanie kwestii chłodzenia dolotu lepszym IC - zwróćmy uwagę, że wydajniejszy IC nie jest potrzebny do skokowego przyrostu mocy, tylko do jej utrzymania w realnych warunkach drogowych.

Powyżej tego podejrzewam, że większe wtryski, większe turbo, standard. Inna sprawa, że ja bym tak daleko nie szedł z 1.4 MA, lepiej wziąć QVkę... Jak już modyfikować to warto najmocniejsze wersje.

Ponadto (niezależnie czy dłubane, czy niedłubane) uważam, że kwestia dolotu w serii w Julkach jest rozwiązana słabo. W MiTo jest inaczej. W Julkach czerpnia jest obok zbiorniczka wyrównawczego, rura IC->kolektor leci tuż obok DP, ogólnie nie jest dobrze. Jak Julkę tylko troszkę przegonić, nawet bez zmiany softu, to spod maski tak bucha, że trzeba uważać na oparzenia. Tam pod maską jest takie piekło, że nie zdziwi mnie i 60-70 stopni w dolocie, przy leprzym ciśnięciu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

A jak po sofcie wygląda sprawa z temp. w dolocie? tzn czy w takie upalne dni jak mieliśmy ostatnio auto szybciej "puchnie" przy ostrej jeździe ?
    bo też będę robił program ale zastanawiam się czy nie zacząć od wstawienia porządnego FMIC'a. Seryjny który widać przez zderzak wydaje się być malutki.
    Może ktoś się orientuje czy w QV był większy IC i czy pasuje do 1.4 P&P czy raczej trzeba brać zestaw w fmic.pl ?
    Nie zauważyłem żadnego puchnięcia podczas ostrej jazdy. Wszystko jest ok.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Doblo
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta QV - 156FL 2.5 V6

Domyślnie

To mówicie, że w Julce 2.0 JTDM jest większy intercooler niż w QV??
    Jest to jakaś opcja przy ew. wymianie
    You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    Nie wiem czy zrozumiałem koszty, które napisałeś - ja widziałem oferty DP z high-flow katem za 2.5k (rzemieśnicze) - 4k (markowe, importowane). Chyba, że w ogóle przelot 3" bez kata... To by było nawet fajne
    Metalowy katalizator magnaflow na euro 2-3 kupisz na necie w okolicach 400zł. Metalowych katów które obsłużą > euro 4 nawet chyba nikt nie produkuje.
    Co do DP to ja np. do gti robiłem w El-tecu za 800zł 3 calowy + owinięcie bandażami 300zł ale to było kilka lat temu. Do saaba SS 2.0T którego miałem przed alfa robiłem w Legionowie u gościa za 500zł 2,5 calowy.
    Generalnie jak się poszuka to da się zrobić taniutko. Zwłaszcza, że w Julce wystarczy zrobić tylko pierwszy krótki odcinek - łączenie z dalszą częścią wydechu jest tuż za katalizatorem. Więc za 3 rurki i 2 kolanka 2,5k to jest gruba przesada i ta cena to chyba w MGmotorsport
    Jakby ktoś miał na wzór wykręconą tą pierwsza część wydechu - z katalizatorem to mógłbym się zakręcić i popytać o ceny np. przy zakupie grupowym. Na a4-klubie np gość robi DP do a4 za ok 350zł 2,75'' i tam nagarniają je jak świeże bułeczki.