[Giulia] Giulia- felgi, opony

Azalgo

Nowy
Auto
Giulia Veloce 2.0T
Odebrałem moje Veloce na pięknych 19" performance z oponami run flat bridgestone 225/40. Ciągle mam uczucie braku zaufania do tych opon. Dojrzewam do decyzji zmiany opon na coś, co znam ze 159 i wiem, że daje poczucie zaufania i dającego info o granicach przyczepności. Auto jest tak dobre jak jego najsłabsze ogniwo a te opony są defo najsłabszm ogniwem tego zwinnego auta a i 225/40 wydaje się być nieco zbyt wąskie na te 8" i wygląda na naciąg. Mały dystans też by nie zawadził, co?
Dylemat: iść w 245/3,5 czy raczej 235/40? 245 nie będzie zbyt szeroko na 8" szerokości obręczy?
105.jpg
106.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ostatnia edycja:
A co Wy na to?
152.jpg
153.jpg

Napisałem zapytanie do michelin, czy majà świadomość, że wszystkie felgi mają 8" szerokości. Mam tu na myśli 19" z mojej veloce. Te screeny pochodzą z oficjalnej strony michelin i zalecają inne szerokości na każdą oś....

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Koła 19" quadrifoglio rozmiar opon...

Witam mam pytanie odnośnie felg quadrifoglio
Założyłem koła z oponami przod szerokość 245 tył 285
Wczesniej miałem koła Veloce 18" przód 225 tył 255
Patrząc w innym wątku katalog Giuli rozmiar opon na 19" jest 225 oznaczenie w katalogu 5EQ
A ja posiadam na Giuli z katalogu 5YN
Czy ktoś wie czy mogę jeździć na takim rozmiarze z przodu czy lepiej zmienić na wąskie.
Nie ocieraja przynajmniej nie widzę i nie czuję ale czy budowa jest jak w quadrifoglio czy może inna i może być z czasem problem z czymś z przodu.
Pozdrawiam

W Veloce koła 19' na wzór z Q zarówno z przodu jak i z tyłu mają ten sam rozmiar 225, dlatego, że jest Q4.

Za instrukcja:
Kola 18", opona 225/45 przod 255/40 tyl lub 225/45 przod i tyl.
Kola 19", opona 225/40 przod 255/35 tyl lub 225/40 przod i tyl.

Z tego co sie dowiedzialem, korespondujac z FCA, to czy felgi/opony sa takie same na przodzie i tyle zalezy od wykupienia opcji opony extra series. Co ciekawe taka opcja nie widnieje w cenniku ani konfiguratorze:D.
Nie dopytywalem bardziej bo korespondencja z BOKiem Alfy to jakis dramat.

Dodam jeszcze, ze w niemieckim cenniku jest to ladnie rozpisane.

Ostatnia edycja:
Za instrukcja:
Kola 18", opona 225/45 przod 255/40 tyl lub 225/45 przod i tyl.
Kola 19", opona 225/40 przod 255/35 tyl lub 225/40 przod i tyl.

Z tego co sie dowiedzialem, korespondujac z FCA, to czy felgi/opony sa takie same na przodzie i tyle zalezy od wykupienia opcji opony extra series. Co ciekawe taka opcja nie widnieje w cenniku ani konfiguratorze:D.
Nie dopytywalem bardziej bo korespondencja z BOKiem Alfy to jakis dramat.

Dodam jeszcze, ze w niemieckim cenniku jest to ladnie rozpisane.

OK dzięki za podpowiedź więc nie będę się zastanawiał i zmienię na mniejsze jak nakazują. Pozdrawiam

przez pewien czas byla opcja opony extra series w konfiguratorze veloce za 0zl (mysle ze blad) bez wyjasnienia o co chodzi, nawet w bielsku gosc od alfy nie mial pojecia jak pytalem na wiosne co to jest.

wg mojej wiedzy jesli ma sie felgi wszystkie 8" szerokosci to ida opony 225 (i tak bodajze jest w standardzie dla veloce), a jak jest extra series to na tyl sa 9" i wtedy ida na tyl 255 (czy tak nie jest w wersji giulia i super jak wezmie sie 18 lub 19?).

duzo zametu, brak dobrej/jasnej informacji w katalogach/cennikach/konfiguratorze/instrukcji a dealerzy tez sie nie orientuja, stad troche zgadywanie jak to jest.

ktoś orientuje się, czy można do Giulii założyć zimowe 17ki (brembo friendly) z Giulietty? Mam z małej siostry jeszcze MAK'i z Sottozero - przydadzą się na zimę czy nie da rady?

Dodam jeszcze, ze felgi w Veloce powinny miec odpowiednio 8"/9" na przodzie/tyle.
Felgi, ktore posiadasz to od Giuli Q 8.5" i 10".

255 jest dopuszczalnym rozmiarem opon dla felgi 10J z tym że jest to max. znaczy się że oponę 255/xx Ryy można montować na felgę 8,9 i 10J z tym że zalecana jest 9. Więcej info masz tutaj: http://wulkanista.pl/dobor-felg-do-opon/

Sprawdzalem wszystko wiem że 255 to minimum ale chodzi mi bardziej o to czy nie będzie to wyglądać jak wiejski tuning że opona mała a felga duża. Dzięki za info

Amortyzatory
Powrót