Seite 2 mit 4 Die ersteDie erste 1234 LetztenLetzten
Ausstellungsergebnisse von 11 An 20 mit 37
    Der Benutzer Radrennfahrer Avatar kozi_Lukasz
    Er schloss sich der
    01 2007
    Lebt in
    Warsaw, Poland, Polen
    Auto
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Niebieskie dymiernie zawsze oznacza spalanie Öl, czarny natomiast mała ilość powietrza lub za duża ilość paliwa. Wg mnie padło der Turbo. - niebieki dym widzisz bo turbina puszcza Öl do układu powietrza i palisz olej. W okolicach 2 tys obrotów dawka paliwa powinna się zwiększyc jak również ciśnienie z turbo powinno być w granicach 2 barów. Jeżeli turbo nie jest w stanie dać tyle powietrza co trzeba to występuje niecałkowite lub niezupełne (nie pamiętam w która to strone działa) spalanie i czarny dym przesłania Ci ten niebieski. Turbo do regenaracji lub nowe.
    "dziwny odgłos" o którym piszesz to zapewne swego rodzaju "wycie" powyżej 2 tys ?

› Więcej...: Rauch und Blindheit EGR. JTD

Der Benutzer Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Er schloss sich der
    05 2007
    Lebt in
    Warschau, Polen
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Zitat Schrieb kamko25 Zobacz post
    Boże o czym wy piszecie?? Na EGR nie ma żadnego zaworu podciśnieniowego i żadnej gruszki. Gruszka jest do sterowania sprężarki (zmiennej geometrii) a wężyk od niej biegnie do zaworu podciśnieniowego na przednim pasie. EGR można odłoczyć elektrycznie (odpiąć wtyczkę) lub go zaślepić

To źle pamiętasz, bo w ein Teil derowo zaślepia się tylko w M-Jetach

Jak by zdjął Ci wężyk z gruszki to podczas Laufwerk zapaliła by się "marchewa"
    Ja w przeciwieństwie do ciebie wiem o czym piszę... Kolego racz zauważyć że Slavo ma Motor 136KM z całkowicie innym (niż u ciebie) sterowaniem zmienną geometrią i zaworem EGR
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta Distinctive 1,4TB MA 2010
    AR156 1.9 JTD 16v M-Jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    7 frühere italienische Autos F (126, 127, UNO DS TIPO Punto, Bravo, MARE)

Der Benutzer Der embryo
    Er schloss sich der
    10 2012
    Auto
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

Witam wszystkich niestety nie jestem juz w stanie nagrac dzwieku bo Alfinka jest w warsztacie wyszlo na to ze padlo der Turbo ,wtryski i egr narazie to tyle Show nie bedzie tania wiec zastanawiam sie nad wymiana Motora na mlodszy ale dam znac jak bede wiedzial cos wiecej bo kazalem sprawdzic rowniez ogolna kondycje (probe Ölowa) bede wiedzial w poniedzialek pozdrawiam.

- - - Aktualisiert - - -

Dokladnie bylo to wycie powyzej 2 tys.obrotow zastanawiam sie czy mozna byloby zaslepic EGR i w ten sam sposób nie sprawi to zadnego problemu dla der Motor

- - - Aktualisiert - - -

A jeszcze jedno jak myslicie czy on w jakis swouj nie znany mi sposob wyeliminiwal egr z pracy silnika to czy moglo to popsuc turbo

Der Benutzer Das Alpha und das Omega
    Er schloss sich der
    08 2007
    Lebt in
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Zitat Schrieb Slawo Zobacz post
    Witam wszystkich niestety nie jestem juz w stanie nagrac dzwieku bo Alfinka jest w warsztacie wyszlo na to ze padlo der Turbo ,wtryski i egr narazie to tyle Show nie bedzie tania wiec zastanawiam sie nad wymiana Motora na mlodszy ale dam znac jak bede wiedzial cos wiecej bo kazalem sprawdzic rowniez ogolna kondycje (probe Ölowa) bede wiedzial w poniedzialek pozdrawiam.
    Dobra regeneracja całego turbo, to 1 500 zł. Za wymianę (założenie) to max 200 zł - 2,5 godziny roboty z kanałem. EGR nie wymieniaj, nie ma sensu - chyba, że nie masz co robić z kasą lepiej zaślepić i już - ja tak mam i jest ok! Wtryski? Co z nimi nie tak? Nie daj się naciągać na robotę!

Dokladnie bylo to wycie powyzej 2 tys.obrotow zastanawiam sie czy mozna byloby zaslepic EGR i w ten sam sposób nie sprawi to zadnego problemu dla der Motor
    Czyli tak jak pisałem. Miałem identyczny problem. Były straszne luzy poprzeczne. Ba, latał wirnik na wszystkie strony

A jeszcze jedno jak myslicie czy on w jakis swouj nie znany mi sposob wyeliminiwal egr z pracy silnika to czy moglo to popsuc turbo
    Jeżeli dotykał samego EGR'a - nie. Chyba, że zdjął go i wpadło mu coś do kolektora wydechowego, a to poszło na wirnik ... No ale już nie bądźmy takimi pesymistami Chyba, że po rozebraniu turbo okaże się, że jednak coś na wirniku strony ciepłej turbo zostało znalezione...
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Bruno

Der Benutzer Alfista
    Er schloss sich der
    07 2009
    Lebt in
    Gorzyczki um Wodzislaw Slaski
    Auto
    gleicher ALFICE

Domyślnie

Zitat Schrieb grzgar Zobacz post
    To, że odłączył EGR, na pewno nie ma nic wspólnego z dymieniem, wręcz przeciwnie.
    A guzik prawda

Der Benutzer Das Alpha und das Omega
    Er schloss sich der
    08 2007
    Lebt in
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Zitat Schrieb majster Zobacz post
    A guzik prawda
    Aaaa, i wszystko jasne Twoja wypowiedź jest strasznie wyczerpująca! Dobrze, że są ludzie, którzy tak dużo wnoszą na forum
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Bruno

Der Benutzer Kenner
    Er schloss sich der
    10 2011
    Auto
    BUSSO AR 166/166 JTDM AR / AR JTD 166/156 JTDM AR / AR JTD 156 / AR 147 JTDM

Domyślnie

Zitat Schrieb kamko25 Zobacz post
    Boże o czym wy piszecie?? Na EGR nie ma żadnego zaworu podciśnieniowego i żadnej gruszki. Gruszka jest do sterowania sprężarki (zmiennej geometrii) a wężyk od niej biegnie do zaworu podciśnieniowego na przednim pasie. EGR można odłoczyć elektrycznie (odpiąć wtyczkę) lub go zaślepić

To źle pamiętasz, bo w ein Teil derowo zaślepia się tylko w M-Jetach

Jak by zdjął Ci wężyk z gruszki to podczas Laufwerk zapaliła by się "marchewa"

kolego troszkę więcej praktyki i obejżenia większej ilości Jtd-ków polecam zanim zaczniesz pytać Boga o czym my piszemy
    a dla informacji twojej : tak w Motoru cf2 jtd 2.4 136 jest "gruszka" sterująca pracą zaworu egr

- - - Aktualisiert - - -

Zitat Schrieb Maciek-156 Zobacz post
    Jak sobie odłączył wężyk to przy nieszczelnym EGRze nic to nie dało bez zaślepienia, bo spaliny i tak będą zasysane... Dodatkowo taki odłączony wężyk (nie zaślepiony) powoduje ubytki podciśnienia w układzie np. serwa hamulcowego
    ja to wiem ale inaczej nie potrafie sobie wyobrazic jak Mechaniker mógł "odłączyć" w tym Powered egr ,nie zaślepiając go
    Zuletzt bearbeitet von jarek1986 ; 13-10-2012 über 06:53

Der Benutzer Das Alpha und das Omega Avatar kamko25
    Er schloss sich der
    11 2008
    Lebt in
    Niederschlesien
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006. Distinctive. War ein 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002.

Domyślnie

Zitat Schrieb jarek1986 Zobacz post
    kolego troszkę więcej praktyki i obejżenia większej ilości Jtd-ków polecam zanim zaczniesz pytać Boga o czym my piszemy
    a dla informacji twojej : tak w Motoru cf2 jtd 2.4 136 jest "gruszka" sterująca pracą zaworu egr
    nie zwróciłem uwagi że chodzio 136 konną wersje 2.4 Jtd

Der Benutzer Alfista
    Er schloss sich der
    07 2009
    Lebt in
    Gorzyczki um Wodzislaw Slaski
    Auto
    gleicher ALFICE

Domyślnie

Zitat Schrieb grzgar Zobacz post
    Aaaa, i wszystko jasne Twoja wypowiedź jest strasznie wyczerpująca! Dobrze, że są ludzie, którzy tak dużo wnoszą na forum
    No bo jak czegoś nie wiesz w 100% to raczej nie pisz, że nie wpływa na prace Motora po jego wyłączeniu. A co jeżeli był zacięty w pozycji otwartej lub uchylonej przy jego odłączeniu?

Der Benutzer Der embryo
    Er schloss sich der
    10 2012
    Auto
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

Czesc tak myslalem o tym zaworze EGR i jak myslicie co zrobic w mojej wersji Motorowej 136km znalazlem cos takiego http://moto.allegro.pl/1-5-mm-zaslep...681794302.html