Page 1 with 2 12 LastLast
Show results from 1 to 10 with 14
    jaro156
    A guest

Domyślnie carrots over 3500 rpm - what else?

Witam wszystkich , temat był wałkowany ale niestety u mnie nic nie pomaga więc proszę o pomoc . marchewka zapala mi się przy ok 3500 obr dostaje na chwile muła - w tym momencie muszę odpuścić pedał gazu i jak od razu wciskam znowu gaz natychmiast wchodzi dalej na obroty . auto nie gaśnie .w fiatecuscan 2.6 wywala p0404 , p0235 i ostatnio p0215 .
    co sprawdziłem :
    wszystkie rury które są szczelne, wyczyszczony kolektor i czujnik podciśnienia - który nawet podmieniłem z innego auta , po odpięciu przepływki nadal tak samo , wymieniony regulator ciśnienia na pompie - nie było brudu . dodam, że auto pali z pierwszego , nie dymi , spalanie w normie z tym , że przez tą marchewkę nie wciskam za bardzo , turbina czyszczona pracuje normalnie .
    trochę danych z programu:
    mierzone ciśnienie gazolu od 285 do 1239
    ciśnienie gazolu ad/c 0.4990 do 3.8180
    otwarcie regul. ciśnienia od 0 do 64
    mierzone ciśnienie doładowania od 997 do 2489
    otwarcie egr od 1 do 99
    mierzona masa powietrza od 473 do 1097 zaślepiony egr

nie wiem jak zinterpretować odczyty z tego programu i jak poprawnie wykonać test - które parametry mają znaczenie . nie sprawdzałem jeszcze właściwie samych wtrysków ale auto dobrze pali , trzyma obroty i nie dymi . proszę o jakieś podpowiedzi bo żaden mechanic z okolicy nie wie co może być tego przyczyną . pozdrawiam

› Więcej...: carrots over 3500 rpm - what else?

radziu156
    A guest

Domyślnie

miałem kiedyś podobny problem w AR 156 1.9jtd i okazało się że to wina potencjometru pedału gazu- wyciągnąłem go, przeczyściłem i alfa zaczęła normalnie jeździć

The user Maniac resoraków Avatar Winiar00
    He joined the
    01 2010
    Lives in
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

The user The alpha and the Omega Avatar liked
    He joined the
    10 2008
    Lives in
    Chorzow
    Auto
    AR BRERA 2,4 jtdm 2006

Domyślnie

jakoś skłaniałbym się ku zmiennej geometrii... może dlatego że jak miałem 2,4 i ten sam problem, to po jej zrobieniu, problem zniknął. sprawdź czy cięgno geometrii pracuje w pełnym zakresie, na sucho organoleptycznie i na włączonym engineu niech ktoś Ci gazu doda, choć z tego co pamiętam, na postoju cięgno po dodaniu gazu chyba tylko ledwo drga.

christofe
    A guest

Domyślnie

są przypadki ze stykami w kostce potencjometru pedału przyspieszenia ale miałby wtedy kod błędu P0220, można poprawić styki kostka jest za schowkiem pasażera

jaro156
    A guest

Domyślnie

Dzięki koledzy kostkę zlutowałem jakieś dwa lata temu . z tym potencjometrem gazu zobaczę jutro bo mam wolny dzień ale czy to da się rozebrać u mnie wygląda to na taki czarny walec ? odezwę się jutro i dam znać co w temacie .

The user Maniac resoraków Avatar www156
    He joined the
    03 2009
    Lives in
    KR
    Auto
    159 1.9 M-JET 16v

Domyślnie

Może Cię to pocieszy ja od lata walczę z tym samym problemem. Auto nowsze trochę inaczej to wygląda ale problem bardzo podobny. Chociaż z tego co czytam na forum u Ciebie to raczej problem z paliwem, a nie z przeładowaniem powietrza z the Turbo.

The user Expert Avatar Kali_33
    He joined the
    10 2008
    Lives in
    Warsaw, Poland
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

masz za wysokie ciśnienie doładowana, sprawdź czujnik na kolektorze, ale najprawdopodobniej kierownice turbiny są zapieczone.

jaro156
    A guest

Domyślnie

No niestety to nie potencjometr - rozebrałem to wyczyściłem złożyłem i nadal takie same objawy . jutro zerknę na the Turbo i te cięgno ale wydaje mi się ,że ono działa poprawnie bo według FES pompuje mi do 2400 a więc jeżeli tyle pokazuje program to chyba czujnik nie powinien wykrywać przeładowania.przy okazji koledzy na turbinie jest jakaś śrubka na inbus - czy można nią regulować łopatki i wysuwanie tego cięgna ? pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

The user Expert Avatar Kali_33
    He joined the
    10 2008
    Lives in
    Warsaw, Poland
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Quotation Wrote jaro156 Zobacz post
    No niestety to nie potencjometr - rozebrałem to wyczyściłem złożyłem i nadal takie same objawy . jutro zerknę na the Turbo i te cięgno ale wydaje mi się ,że ono działa poprawnie bo według FES pompuje mi do 2400 a więc jeżeli tyle pokazuje program to chyba czujnik nie powinien wykrywać przeładowania.przy okazji koledzy na turbinie jest jakaś śrubka na inbus - czy można nią regulować łopatki i wysuwanie tego cięgna ? pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
    na turbinie nic nie reguluj. Daj na forum logi z FES-a.
    Jeśli chcesz sprawdzić działanie łopatek weź pompkę z koncówką do piłek, wyciągnij z gruchy koło turbo wężyk i podłącz go pod pompkę - przy 0,7 bar sztanga powinna drgnąć, a potem całkowicie się wysunąć.

nieprecyzyjnie napisałem: trzeba zdjąć wężyk z wyjścia turbiny i podłączyć do pompki, drugi koniec wężyka ma być podłączony do gruchy oczywiście.
    Last edited by Kali_33 ; 04-02-2011 about 09:17