Show results from 1 to 7 with 7
-
29-08-2011, 18:44 #1csharpA guest
[JTS 2.0 2004R] Problem z VDC/ABS/ASR - blokowanie jednego koła.
Hello
mam problem z autkiem od jakiegoś czasu przy hamowaniu zapalała mi się kontrola ABS i właśnie nie wiem czy to VDC czy ASR (żółty trójkąt w kółku ze strzałką) z informacja o problemie i wszystko się wyłączało. Samochód normalnie pracował ale systemy ABS/ASR/VDC się wyłączały, w serwisie powiedziano mi, że to light is stopu - wymieniłem za parę groszy u nich i po przejechaniu kilku kilometrów zrobiło się jeszcze gorzej... W zasadzie systemy pracowały ale przy niskiej prędkości ok 40-50 km/h (nie jestem pewien czy przy wyższych jest podobnie - boje się nim już jeździć ;] ) zblokowało mi się na ułamek sekundy prawe przednie koło - samochód delikatnie zmienił tor drive po czym wrócił. Jest to dość niebezpieczne - prosto pisząc - zarzuciło mnie na prawo. Uznałem, że być może było coś rozlane na ulicy.. odstawiłem na kilka godzin auto, po czym wyjechałem go potestować. Niestety problem znowu się pojawił, koło znowu się zblokowało na ułamek sekundy i puściło. Próbowałem problem wywołać nie czekając aż sam wystąpi. Przy nagłym ruszaniu - starałem się aby koła boksowały - system raz krzyczał, a raz nie - problem z VDC i koło się czasami blokowało. Czasem potrafiło kilka sekund trzymać. Nie wiem czy jest to jakaś mocna blokada, bo auto jechało ale czułem, że coś mnie ciągnie na prawo w tym kole..
poradźcie co z tym można zrobić, czy warto iść do ASO czy do jakiegoś pod serwisu fita, ostatnio wszystko robię w auto-conrad na ul. Sokratesa w Warszawie. Na jakie the cost of thea max można się nastawić?
› Więcej...: [JTS 2.0 2004R] Problem with VDS / ABS / ASR - locking one wheel.Last edited by csharp ; 29-08-2011 about 19:14
-
-
29-08-2011, 22:03 #2LeonineA guest
3 miesiace temu Pan z ASO w Poznaniu dzwonil do mnie w sprawie wymiany sterownika ASR/ABS/VDC poniewaz jest to wada fabryczna, ktora powoduje nieprawidlowe dohamowanie jednego z kol po czym samochod zmienia tor drive - jedynie Pan przedstawil sytuacje z kolem dojazdowym, ze jezeli kolo nie jest pelni wymiarowe to wowczas computer moze zle zczytywac jego obroty i moze powodowac jego dochamowania - i jezeli nie byla wymieniona mozna to zrobic w ASO na ich the cost of the.
U siebie bede to robil w pazdzierniku, ale nie odczulem takiej potrzeby jeszcze jedynie zrobie to profilaktycznie.
-
29-08-2011, 22:16 #3csharpA guest
czyli generalnie mogę podjechać do ASO i powiedzieć im o problemie? a jak można sprawdzić czy było to wymieniane?
co znaczy koło dojazdowe (chodzi o zapasowe?) i nie w pełni wymiarowe ? sorki za banalne pytania, raczkuje w tym wszystkim
tz. u mnie jest tak, że są wszystkie oryginalne koła i jest taki problem z jednym...
-
30-08-2011, 08:07 #4LeonineA guest
Sprawdzic moze to pracownik ASO wchodzac w baze "napraw" samochodu po numerze VIN.
Nie w pelni wymiarowe rozumiem pojecie kolo zapasowe/dojazdowe ktore jest mniejsze posiada albo 14"/15" natomiast pozostale trzy kola sa w pelni wymiarowe czyli albo 16" lub 17".
Podalem ci to co ja wiem aby uzmyslowic ze moze istniec taki problem jak ja opisalem, u ciebie moze computer zczytuje bledne dane dla kol oryginlanych.
-
30-08-2011, 18:00 #5csharpA guest
-
31-08-2011, 21:34 #6
-
31-08-2011, 21:44 #7csharpA guest