Pokaż wyniki od 1 hogy 7 a 7
-
29-08-2011, 18:44 #1csharpVendég
[JTS 2.0 2004R] Problem z VDC/ABS/ASR - blokowanie jednego koła.
Szia,
mam problem z autkiem od jakiegoś czasu przy hamowaniu zapalała mi się kontrola ABS i właśnie nie wiem czy to VDC czy ASR (żółty trójkąt w kółku ze strzałką) z informacja o problemie i wszystko się wyłączało. Samochód normalnie pracował ale systemy ABS/ASR/VDC się wyłączały, w serwisie powiedziano mi, że to mutató stopu - wymieniłem za parę groszy u nich i po przejechaniu kilku kilometrów zrobiło się jeszcze gorzej... W zasadzie systemy pracowały ale przy niskiej prędkości ok 40-50 km/h (nie jestem pewien czy przy wyższych jest podobnie - boje się nim już jeździć ;] ) zblokowało mi się na ułamek sekundy prawe przednie koło - samochód delikatnie zmienił tor mozgás po czym wrócił. Jest to dość niebezpieczne - prosto pisząc - zarzuciło mnie na prawo. Uznałem, że być może było coś rozlane na ulicy.. odstawiłem na kilka godzin auto, po czym wyjechałem go potestować. Niestety problem znowu się pojawił, koło znowu się zblokowało na ułamek sekundy i puściło. Próbowałem problem wywołać nie czekając aż sam wystąpi. Przy nagłym ruszaniu - starałem się aby koła boksowały - system raz krzyczał, a raz nie - problem z VDC i koło się czasami blokowało. Czasem potrafiło kilka sekund trzymać. Nie wiem czy jest to jakaś mocna blokada, bo auto jechało ale czułem, że coś mnie ciągnie na prawo w tym kole..
poradźcie co z tym można zrobić, czy warto iść do ASO czy do jakiegoś pod serwisu fita, ostatnio wszystko robię w auto-conrad na ul. Sokratesa w Warszawie. Na jakie a költségeka max można się nastawić?
› Więcej...: [2.0 JTS 2004] Probléma VDS/ABS/ASR - lock egyik kerék.Ostatnio edytowane przez csharp ; 29-08-2011 körülbelül 19:14
-
-
29-08-2011, 22:03 #2LeonineVendég
3 miesiace temu Pan z ASO w Poznaniu dzwonil do mnie w sprawie wymiany sterownika ASR/ABS/VDC poniewaz jest to wada fabryczna, ktora powoduje nieprawidlowe dohamowanie jednego z kol po czym samochod zmienia tor mozgás - jedynie Pan przedstawil sytuacje z kolem dojazdowym, ze jezeli kolo nie jest pelni wymiarowe to wowczas számítógép moze zle zczytywac jego obroty i moze powodowac jego dochamowania - i jezeli nie byla wymieniona mozna to zrobic w ASO na ich a költségek.
U siebie bede to robil w pazdzierniku, ale nie odczulem takiej potrzeby jeszcze jedynie zrobie to profilaktycznie.
-
29-08-2011, 22:16 #3csharpVendég
czyli generalnie mogę podjechać do ASO i powiedzieć im o problemie? a jak można sprawdzić czy było to wymieniane?
co znaczy koło dojazdowe (chodzi o zapasowe?) i nie w pełni wymiarowe ? sorki za banalne pytania, raczkuje w tym wszystkim
tz. u mnie jest tak, że są wszystkie oryginalne koła i jest taki problem z jednym...
-
30-08-2011, 08:07 #4LeonineVendég
Sprawdzic moze to pracownik ASO wchodzac w baze "napraw" samochodu po numerze VIN.
Nie w pelni wymiarowe rozumiem pojecie kolo zapasowe/dojazdowe ktore jest mniejsze posiada albo 14"/15" natomiast pozostale trzy kola sa w pelni wymiarowe czyli albo 16" lub 17".
Podalem ci to co ja wiem aby uzmyslowic ze moze istniec taki problem jak ja opisalem, u ciebie moze számítógép zczytuje bledne dane dla kol oryginlanych.
-
30-08-2011, 18:00 #5
-
31-08-2011, 21:34 #6
-
31-08-2011, 21:44 #7csharpVendég
Hasonló témák
-
[2004 1.9 jtd 150 PS] Probléma a tengelykapcsoló
Létrehozott pawelsidor szakasz GTVálasz: 3Utolsó hozzászólás szerzője: 07-07-2015, 16:58 -
Zár, első kerék
Létrehozott hubert25 a szakasz 147Válasz: 15Utolsó hozzászólás szerzője: 04-07-2014, 20:32 -
Zár a kerekek alatt vezetni - villog villanykörte ASR
Létrehozott luzaczek a szakasz 147Válasz: 3Utolsó hozzászólás szerzője: 01-07-2014, 15:04 -
niepokojace blokowanie koła
Létrehozott mino a szakasz 147Válasz: 16Utolsó hozzászólás szerzője: 05-10-2012, 18:11 -
A probléma ezzel, hogy ez egy nap alatt.
Létrehozott efdur szakasz 156Válasz: 5Utolsó hozzászólás szerzője: 14-08-2010, 20:00

Válasz idézettel