Sayfa 2 ile 4 İlkİlk 1234 sonson
Sonuç göster 11 Hedef 20 ile 37
    Kullanıcı Bisikletçi Avatar kozi_Lukasz
    O katıldı
    01 2007
    Hayatımızda
    Varşova, Polonya, Polonya
    Otomatik
    Było AR 146 1.4TS, 166 2.4 JTD 2000r. Jest AR 159 2.4JTDm 2008, Giulietta Sprint 2015 170 TCT

Domyślnie

Niebieskie dymiernie zawsze oznacza spalanie Petrol, czarny natomiast mała ilość powietrza lub za duża ilość paliwa. Wg mnie padło Turbo. - niebieki dym widzisz bo turbina puszcza yağ do układu powietrza i palisz olej. W okolicach 2 tys obrotów dawka paliwa powinna się zwiększyc jak również ciśnienie z turbo powinno być w granicach 2 barów. Jeżeli turbo nie jest w stanie dać tyle powietrza co trzeba to występuje niecałkowite lub niezupełne (nie pamiętam w która to strone działa) spalanie i czarny dym przesłania Ci ten niebieski. Turbo do regenaracji lub nowe.
    "dziwny odgłos" o którym piszesz to zapewne swego rodzaju "wycie" powyżej 2 tys ?

› Więcej...: Dymienie, a zaślepienie EGR. JTD

Kullanıcı Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    O katıldı
    05 2007
    Hayatımızda
    Varşova, Polonya
    Otomatik
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

alıntı Yazdı kamko25 Zobacz post
    Boże o czym wy piszecie?? Na EGR nie ma żadnego zaworu podciśnieniowego i żadnej gruszki. Gruszka jest do sterowania sprężarki (zmiennej geometrii) a wężyk od niej biegnie do zaworu podciśnieniowego na przednim pasie. EGR można odłoczyć elektrycznie (odpiąć wtyczkę) lub go zaślepić

To źle pamiętasz, bo w parçasıowo zaślepia się tylko w M-Jetach

Jak by zdjął Ci wężyk z gruszki to podczas sürücü zapaliła by się "marchewa"
    Ja w przeciwieństwie do ciebie wiem o czym piszę... Kolego racz zauważyć że Slavo ma Motoru 136KM z całkowicie innym (niż u ciebie) sterowaniem zmienną geometrią i zaworem EGR
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 2014 sınırlı
    Giulietta 1, 4 TB ayırt edici 2010 vardır.
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6 TS 2000
    Daha önce 7 İtalyan otomobil F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Kullanıcı embriyo
    O katıldı
    10 2012
    Otomatik
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

Witam wszystkich niestety nie jestem juz w stanie nagrac dzwieku bo Alfinka jest w warsztacie wyszlo na to ze padlo Turbo ,wtryski i egr narazie to tyle gösteri nie bedzie tania wiec zastanawiam sie nad wymiana Motorua na mlodszy ale dam znac jak bede wiedzial cos wiecej bo kazalem sprawdzic rowniez ogolna kondycje (probe yağowa) bede wiedzial w poniedzialek pozdrawiam.

---Güncellendi---

Dokladnie bylo to wycie powyzej 2 tys.obrotow zastanawiam sie czy mozna byloby zaslepic EGR i w ten sam sposób nie sprawi to zadnego problemu dla motor

---Güncellendi---

A jeszcze jedno jak myslicie czy on w jakis swouj nie znany mi sposob wyeliminiwal egr z pracy silnika to czy moglo to popsuc turbo

Kullanıcı Baş ve son
    O katıldı
    08 2007
    Hayatımızda
    WA
    Otomatik
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

alıntı Yazdı Slawo Zobacz post
    Witam wszystkich niestety nie jestem juz w stanie nagrac dzwieku bo Alfinka jest w warsztacie wyszlo na to ze padlo Turbo ,wtryski i egr narazie to tyle gösteri nie bedzie tania wiec zastanawiam sie nad wymiana Motorua na mlodszy ale dam znac jak bede wiedzial cos wiecej bo kazalem sprawdzic rowniez ogolna kondycje (probe yağowa) bede wiedzial w poniedzialek pozdrawiam.
    Dobra regeneracja całego turbo, to 1 500 zł. Za wymianę (założenie) to max 200 zł - 2,5 godziny roboty z kanałem. EGR nie wymieniaj, nie ma sensu - chyba, że nie masz co robić z kasą lepiej zaślepić i już - ja tak mam i jest ok! Wtryski? Co z nimi nie tak? Nie daj się naciągać na robotę!

Dokladnie bylo to wycie powyzej 2 tys.obrotow zastanawiam sie czy mozna byloby zaslepic EGR i w ten sam sposób nie sprawi to zadnego problemu dla motor
    Czyli tak jak pisałem. Miałem identyczny problem. Były straszne luzy poprzeczne. Ba, latał wirnik na wszystkie strony

A jeszcze jedno jak myslicie czy on w jakis swouj nie znany mi sposob wyeliminiwal egr z pracy silnika to czy moglo to popsuc turbo
    Jeżeli dotykał samego EGR'a - nie. Chyba, że zdjął go i wpadło mu coś do kolektora wydechowego, a to poszło na wirnik ... No ale już nie bądźmy takimi pesymistami Chyba, że po rozebraniu turbo okaże się, że jednak coś na wirniku strony ciepłej turbo zostało znalezione...
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/ Grzesiek

Kullanıcı Alfista
    O katıldı
    07 2009
    Hayatımızda
    Gorzyczki Wodzisław Śląski çevresinde
    Otomatik
    Aynı ALFICE

Domyślnie

alıntı Yazdı grzgar Zobacz post
    To, że odłączył EGR, na pewno nie ma nic wspólnego z dymieniem, wręcz przeciwnie.
    A guzik prawda

Kullanıcı Baş ve son
    O katıldı
    08 2007
    Hayatımızda
    WA
    Otomatik
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

alıntı Yazdı majster Zobacz post
    A guzik prawda
    Aaaa, i wszystko jasne Twoja wypowiedź jest strasznie wyczerpująca! Dobrze, że są ludzie, którzy tak dużo wnoszą na forum
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/ Grzesiek

Kullanıcı Uzman
    O katıldı
    10 2011
    Otomatik
    AR 166 busso/AR 166 jtdm/AR 166 jtd/jtdm 156/AR AR 156 jtd/jtdm 147 AR

Domyślnie

alıntı Yazdı kamko25 Zobacz post
    Boże o czym wy piszecie?? Na EGR nie ma żadnego zaworu podciśnieniowego i żadnej gruszki. Gruszka jest do sterowania sprężarki (zmiennej geometrii) a wężyk od niej biegnie do zaworu podciśnieniowego na przednim pasie. EGR można odłoczyć elektrycznie (odpiąć wtyczkę) lub go zaślepić

To źle pamiętasz, bo w parçasıowo zaślepia się tylko w M-Jetach

Jak by zdjął Ci wężyk z gruszki to podczas sürücü zapaliła by się "marchewa"

kolego troszkę więcej praktyki i obejżenia większej ilości jtd-ków polecam zanim zaczniesz pytać Boga o czym my piszemy
    a dla informacji twojej : tak w Motoruu cf2 jtd 2.4 136 jest "gruszka" sterująca pracą zaworu egr

---Güncellendi---

alıntı Yazdı Maciek-156 Zobacz post
    Jak sobie odłączył wężyk to przy nieszczelnym EGRze nic to nie dało bez zaślepienia, bo spaliny i tak będą zasysane... Dodatkowo taki odłączony wężyk (nie zaślepiony) powoduje ubytki podciśnienia w układzie np. serwa hamulcowego
    ja to wiem ale inaczej nie potrafie sobie wyobrazic jak makinist mógł "odłączyć" w tym motor egr ,nie zaślepiając go
    Düzenlenen son jarek1986 ; 13-10-2012 hakkında 06:53

Kullanıcı Baş ve son Avatar kamko25
    O katıldı
    11 2008
    Hayatımızda
    Silesia düşürmek
    Otomatik
    Alfa Romeo 166 2.4 20v JTDM 2006. Belirgin. O JTD 156 SW 2.4 10v 2002

Domyślnie

alıntı Yazdı jarek1986 Zobacz post
    kolego troszkę więcej praktyki i obejżenia większej ilości jtd-ków polecam zanim zaczniesz pytać Boga o czym my piszemy
    a dla informacji twojej : tak w Motoruu cf2 jtd 2.4 136 jest "gruszka" sterująca pracą zaworu egr
    nie zwróciłem uwagi że chodzio 136 konną wersje 2.4 Jtd

Kullanıcı Alfista
    O katıldı
    07 2009
    Hayatımızda
    Gorzyczki Wodzisław Śląski çevresinde
    Otomatik
    Aynı ALFICE

Domyślnie

alıntı Yazdı grzgar Zobacz post
    Aaaa, i wszystko jasne Twoja wypowiedź jest strasznie wyczerpująca! Dobrze, że są ludzie, którzy tak dużo wnoszą na forum
    No bo jak czegoś nie wiesz w 100% to raczej nie pisz, że nie wpływa na prace Motorua po jego wyłączeniu. A co jeżeli był zacięty w pozycji otwartej lub uchylonej przy jego odłączeniu?

Kullanıcı embriyo
    O katıldı
    10 2012
    Otomatik
    Alfa 166 2.4 jtd 136km

Domyślnie

Czesc tak myslalem o tym zaworze EGR i jak myslicie co zrobic w mojej wersji Motoruowej 136km znalazlem cos takiego http://moto.allegro.pl/1-5-mm-zaslep...681794302.html