Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak
    Auto
    było 159 SW 08, 2.4 Jtdm, jest Giulietta 1.4 MA 170 km

Domyślnie

Nie wiem czy to istotne, ale akurat w tej Alfie nie ma możliwości odliczenia VAT

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał garret Zobacz post
    Chętnie kupię podobną w Krakowie i ciut taniej - ale nie ma
    http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C26394906.html

Masz na wstępie 9 tysięcy taniej. Nie ma skóry, nie ma navi, ale to akurat nie są chyba bardzo kluczowe rzeczy przy takiej różnicy w kwocie (za 1000 PLN masz navi o dużo lepszej funkcjonalności, odtwarzającą filmy, z możliwością wgrania dowolnego softu nawigacyjnego, z dotykowym ekranem, itp.)
    Jak weźmiesz auto na firmę - odliczysz jeszcze conajmniej 5 tysięcy VAT-u.
    Chcesz felgi 18"? Bez problemu, bez dopłat. Aczkolwiek ja wolałbym na Kraków mieć 17-ki, a nie 18-ki.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Środek też się da na skórę wymienić jak ktoś bardzo chce - na allegro są całe zestawy....

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Środek też się da na skórę wymienić jak ktoś bardzo chce - na allegro są całe zestawy....
    Albo obszyć. Jakiś czas temu znajomy obszywał w firmie Carlex pod Bielsko-Białą. Efekt powalający, lepszy niż oryginalny.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Auto
    Fiat stilo 3d Black 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Witam, jestem nowy na forum i dopiero szukam swojej 159 , na początku szukałem rocznika 2007-2008 po stłuczce w miare niskim przebiegiem i sobie go zrobić, mam w okolicy b.dobrego blacharza i lakiernika niestety jako ze pracuje za granica ( belgia) nie mam za bardzo czasu zeby przypilnowacal wszystkiego , no i zaczalem szukac czegos w polsce , sporo sie naczytalem o kosztach zwiazanych z wymiana dwumasu, sprzęgła dlatego zainteresowała mnie ta http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-aut...C26371393.html z tego co wyczytałem to automatyczne skrzynie nie maja tego wynalazku , natomiast o trwalości i pochodzeniu tej skrzyni dalej wiem niewiele mimo ze sporo sie naszukalem na ten temat to opinie na jej temat są sprzeczne , w jednym artykule ja chwalą w innej przestrzegają ,raz znajduje informacje ze to przekładania 5 a raz 6 biegowa i sam nie wiem do konca co mysleć czy alfa z tym silnikiem to dobry wybór , ile auto wiecej pali i czy ewentualna awaria tej skrzyni nie bedzie droższa nawet niż kupno auta z manualem i wymiany dwumasu +sprzęgła

co do sameej alfy to jutro zadzwonie do tego komisu z zapytaniem o Vin , ale zalezy mi na waszym obiektywnym zdaniu co mozna stwierdzic po samych zdjeciach, czy ktoś z was moze dać mi jakąs rade jak sprawdzić stan takiej skrzyni biegów ? czy da sie to zrobić bez zaglądania w nią ?
    rozumiem za za ta cene cudów nie dostane , licze sie z wkładem startowym 3/4k nawet jeśli przebieg będzie orginalny .

alfa znajduje sie ok 30km od miejscowości w której mieszkam w polsce , jak będe na miejscu napewno podjade ją obejrzeć z miernikiem lakieru , jeśli macie jakieś pomysły na co zwrócic uwage i zapytać chętnie posłucham

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Tobiasz również słyszałem różne opinie na temat Q-Tronica. Jedni mówią że to chińska tandeta, inni że dzięki swojej prostocie jest lepsza od niejednej "markowej". Znam natomiast dwie osoby, które jeżdżą na tym automacie i bardzo sobie chwalą. Sam osobiście również jestem zadowolony, chociaż dopiero 3tyś. km. zrobiła, więc ciężko coś więcej powiedzieć.
    Ogółem mówi się, że automat użytkowany zgodnie z przeznaczeniem powinien przejechać bezproblemowo 200-250 tyś. km. Ale jak wiadomo- różnie bywa. Często uszkodzenie takiej skrzyni nie nadaje się do naprawy.
    Pali nieco więcej, ale tutaj wszystko zależy od tego kto siedzi za kierownicą- wiadomo.

Jak sprawdzić bez zaglądania? Zbadasz jedynie podstawowe rzeczy- czy biegi zmieniane są płynnie i bez szarpania, czy nie ma jakichś hałasów przy wrzucaniu P,D lub R, czy na równej drodze auto po wrzuceniu D i puszczeniu hamulca zaczyna się już toczyć.

Co do egzemplarza który wysłałeś- cena bardzo podejrzana, nawet jak na 2006. Nie chce mi się wierzyć w te 123 000km. Nigdzie też nie jest napisane, że jest bezwypadkowy, a jeśli komis nie pisze że jest bezwypadkowy, to pewnie jest po niezłym dzwonie. Koniecznie miernik lakieru weź ze sobą. I bądź bardzo ostrożny.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Albo obszyć. Jakiś czas temu znajomy obszywał w firmie Carlex pod Bielsko-Białą. Efekt powalający, lepszy niż oryginalny.
    Właśnie - i całą 159 wewnątrz można u nich zrobić za c.a. 4000 PLN.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Auto
    Fiat stilo 3d Black 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Nigdy, dzieki za rade czy Twój automat jest 5 czy 6 biegowy? mam też pytanie czy robiłes remap silnika? czy to prawda ze z skrzynia automatyczna lepiej tego nie robić ? czy poprostu wystarczy dostosować rozkład momentu do skrzyni automatyczne ?
    jezdziłem pare razy automatem i generalnie pasowała by mi takia skrzynia biegów , uświadomiłem to sobie kiedy stałem 3,5h w korku na autostradzie bez możliwości zjazdu 3 pasy zablokowane o 1 w nocy po 8 godzinach jazdy
    co do przebiegu mam podobne obawy , moze nr Vin nieco wyjaśni sprawe, wiem ze cena jest niska, przyznam sie ze czytam to forum od 3msc i zauważyłem ze nawet to ze kupujemy samochód za 36-45k nie daje gwarancji na to ze mozemy trafić na mine , dlatego rozważam akurat ten konkretny samochód gdyby stan ogólny był zadowalający , przebieg nie odbiegał zabardzo od podanego w ogłoszeniu, małą stłuczke w przeszłości też bym akceptował jeśli było by wszystko zrobione dobrze, ( nie były tknięte podłużnice ) wiem ze silniki JTD są bardzo wytrzymałe sam aktualnie użytkuje stilo 1.9 JTD 115KM i po ponad 300k km silnik pracuje na oleju syntetycznym 5w40 i nie wymaga zadnych dolewek, a po autostradzie nie jezdze wolno

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

6 biegowy, ale to w 2.4JTDm, nie wiem czy w 1.9 jest tak samo.

Co do pytania o remap- gdy byłem w ASO zrobić przegląd przed kupnem to pogadałem sobie trochę na luzie z kierownikiem tegoż ASO. Wspomniał właśnie, że sam silnik bardzo dobrze znosi chiptuningi i inne, natomiast problem jest tutaj właśnie z automatem i odradzałby takie zabiegi. Czy miał rację? Trudno powiedzieć. Nie miał jednak interesu w tym żeby wciskać mi kit.

Jasne, cena nie daje żadnej gwarancji czy auto jest dobre czy złe. Zawsze jednak istnieje większe prawdopodobieństwo, że z tanim egzemplarzem może coś być nie tak, tym bardziej w komisie. Bo przecież handlarz na czymś musi zarobić. Jeśli sprzedaje auto za 27k zł po opłatach, to za ile kupił je za granicą? 5 000 Euro? Hm... Miej to na uwadze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dex
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 1,9 JTDm 2007 q-tronic

Domyślnie

Tobiasz,

ja od lipca jestem posiadaczem 1.9 jtdm w q-tronicu i jestem zachwycony ( 5 k przebiegu ). Skrzynia na razie bezawaryjna a w miescie czy trasie sprawdza sie znakomicie. Jedyny mankament to troche wieksze spalanie. Skrzynia oczywiscie 6 biegowa.

Co do Twojego egzemplarza, moim zdaniem zbyt tani - cudow nie ma... Uwazaj.

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Tobiasz również słyszałem różne opinie na temat Q-Tronica. Jedni mówią że to chińska tandeta, inni że dzięki swojej prostocie jest lepsza od niejednej "markowej". Znam natomiast dwie osoby, które jeżdżą na tym automacie i bardzo sobie chwalą. Sam osobiście również jestem zadowolony, chociaż dopiero 3tyś. km. zrobiła, więc ciężko coś więcej powiedzieć.
    Ogółem mówi się, że automat użytkowany zgodnie z przeznaczeniem powinien przejechać bezproblemowo 200-250 tyś. km. Ale jak wiadomo- różnie bywa. Często uszkodzenie takiej skrzyni nie nadaje się do naprawy.
    Pali nieco więcej, ale tutaj wszystko zależy od tego kto siedzi za kierownicą- wiadomo.

Jak sprawdzić bez zaglądania? Zbadasz jedynie podstawowe rzeczy- czy biegi zmieniane są płynnie i bez szarpania, czy nie ma jakichś hałasów przy wrzucaniu P,D lub R, czy na równej drodze auto po wrzuceniu D i puszczeniu hamulca zaczyna się już toczyć.

Co do egzemplarza który wysłałeś- cena bardzo podejrzana, nawet jak na 2006. Nie chce mi się wierzyć w te 123 000km. Nigdzie też nie jest napisane, że jest bezwypadkowy, a jeśli komis nie pisze że jest bezwypadkowy, to pewnie jest po niezłym dzwonie. Koniecznie miernik lakieru weź ze sobą. I bądź bardzo ostrożny.