Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Alfa Romeo 159 jako pierwsze auto

jeszczenowy
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 159 jako pierwsze auto

Witam.

Niedługo skończę 18 lat. Od dość dawna interesuje się Alfą romeo i chciałbym aby to było moje pierwsze auto. Uwielbiam jeździć, zwłaszcza bez celu - po prostu wsiąść w auto, pojechać gdzieś, najlepiej za granice i wrócić (oczywiście obecnie nie samemu). Zależy mi też na dobrym wizerunku, ponieważ jestem że tak powiem "młodym przedsiębiorcą" z ambicjami. Przed zakupem chciałbym zadać kilka pytań doświadczonym użytkownikom tej marki. Oto one:
    - Czego oczekiwać za kwotę od 30000 do 40000 zł, jakiego przebiegu, wieku, wyposażenia. Nie chciałbym przepłacić.
    - W jakim okresie najlepiej kupić auto? Uważam że najlepiej w połowie zimy, kiedy ceny mogą być niskie.
    - Jaki silnik powinienem wybrać, czy warto rozważyć coś poza 1.9 JTD?
    - Gdzie najlepiej kupić auto? W serwisach typu otomoto, u dilera, czy kogoś innego?
    - Jaki jest średni roczny koszt eksploatacji auta? Zakładam że rocznie zrobię od 3-6k km w ciągu pierwszego roku, później (po ukończeniu szkoły) 5-15k km.

Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie porady, nie tylko na pytania które zadałem. Gdyby był jakaś osoba z Podkarpacia która zechciałaby pomóc w wyborze, ocenie auta do zakupu (bo będzie używane) to chętnie bym skorzystał, oczywiście za opłatą.
    Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez jeszczenowy ; 21-10-2012 o 21:13

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Po pierwsze- dobry wybór!

Cytat Napisał jeszczenowy Zobacz post
    - Czego oczekiwać za kwotę od 30000 do 40000 zł, jakiego przebiegu, wieku, wyposażenia. Nie chciałbym przepłacić.
    Do 40k zł powinieneś kupić auto z przebiegiem koło 100 000km, po lifcie tj. od 2008r., oraz z względnie niezłym wyposażeniem (tempomat, czujniki parkowania, wbudowana nawi)

- W jakim okresie najlepiej kupić auto? Uważam że najlepiej w połowie zimy, kiedy ceny mogą być niskie.
    Nie sądzę, aby była tu jakaś reguła. Przecież to nie motocykl Trzeba po prostu szukać okazji.

2.4JTDm jeśli stać Cię na nieco większe koszta eksploatacji. Poczytaj tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...c_wyborze.html . Chociaż 200KM na "dzień dobry" to może lekka przesada. Silniki JTS również nie uchodzą za złe.

- Gdzie najlepiej kupić auto? W serwisach typu otomoto, u dilera, czy kogoś innego?
    Najlepiej oczywiście kupić od osoby prywatnej (z forum ). Jeśli nie, to u sprawdzonego importera, np. Tomka_KRK (autka.pl)

- Jaki jest średni roczny koszt eksploatacji auta? Zakładam że rocznie zrobię od 3-6k km w ciągu pierwszego roku, później (po ukończeniu szkoły) 5-15k km.
    Aaa to już zależy od bardzo wielu czynników. Jeśli będziesz miał szczęście i z autem będziesz obchodził się odpowiednio, to koszty ograniczą się do paliwa i wymiany oleju.

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    6tys. rocznie - nie bierz diesla.
    kup benzynę 2,2 jts
    Dobrze prawi- poloć mu!
    Ostatnio edytowane przez Nigdy ; 21-10-2012 o 21:48

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

6tys. rocznie - nie bierz diesla.
    kup benzynę 2,2 jts

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

ja na Twoim miejscu zaczalbym przygode z AR od coupe czyli Alfy GT lub Brery.
    Maly przebiegi wiec warto rozwazyc zakup benzyny 1.9 lub 2.2 jts, bo 1,75 Tbi juz inna półka.

jeszczenowy
    Gość

Domyślnie

Rozważałem wersję benzynową, nawet bardziej mi odpowiada lecz problem jest z ceną. Wersje benzynowe są niestety zawsze droższe (używane), mimo że powinno być na odwrót ponieważ że silniki benzynowe są tańsze...

I pytanie jeśli chodzi o wbudowaną nawigacje jako dodatek? Czy jest ona w ogóle coś warta? Jeśli nie ma aktualnych map to dla mnie nie, uważam że wyciągniecie telefonu z naviexpertem/automatą, zwłaszcza jak się ma ekran 4.3" będzie o wiele lepsze..
    Ostatnio edytowane przez jeszczenowy ; 21-10-2012 o 22:56

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Ori navi sa niefunkcjonalne. Duzo osob je wyrzuca i wklada cos innego typu Pioneer, Kenwood itp. Wiec jak kupisz auto bez ori navi to sie nie przejmuj, mozna potem dolozyc niefabryczna, jest z tym troche zabawy, ale warto.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja jestem z podkarpacia.Jak bede mogl cos pomoc to pomoge.Pisz na PW.Na marginesie polecam Tomek_KRK jako sprzedawce,serwisanta i forumowego kolege

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Witam.

Niedługo skończę 18 lat. Od dość dawna interesuje się Alfą romeo i chciałbym aby to było moje pierwsze auto. Uwielbiam jeździć, zwłaszcza bez celu - po prostu wsiąść w auto, pojechać gdzieś, najlepiej za granice i wrócić (oczywiście obecnie nie samemu). Zależy mi też na dobrym wizerunku, ponieważ jestem że tak powiem "młodym przedsiębiorcą" z ambicjami. Przed zakupem chciałbym zadać kilka pytań doświadczonym użytkownikom tej marki. Oto one:
    To jest naprawdę strasznie trudne pytanie. Wszystko zależy od wielu czynników - wiadomo, że niższy przebieg jest generalnie lepszy, ale jeśli ktoś zrobił np. 100 tysięcy kilometrów na zasadzie "tankuję i jadę" - to będziesz miał trochę złotówek do wydania na dzień dobry - bo auto będzie domagało się wkrótce wymiany rozrządu, zapewne naprawy kolektora ssącego, pogrzebania w zawieszeniu (jeśli to 100.000 km było po polskich drogach - to jest to raczej pewna sprawa, że zawias zacznie się odzywać), wymiany EGR i paru pierdołek, co może pociągnąć za sobą wydatek paru tysięcy złotych (jak zaszalejesz i pojedziesz np. do ASO). Nie ma reguł co do stanu aut po określonych przebiegach - generalnie lepiej się prezentują te auta, które jeździły na zachodzie (lepszej jakości drogi i mniej obcinania się przy kosztach serwisu), aczkolwiek za darmo dobrze utrzymanego modelu nikt tam nie odda.
    Tak samo sprawa wygląda z rocznikami - jak ktoś ma wycyckaną 159 z 2007 roku, to może się okazać, że taniej kupisz 2008 rocznik...

Generalnie - szukaj 159 w dobrym stanie, rocznik i przebieg jest sprawą drugorzędną, te auta do 200.000 km nie mają żadnych poważnych problemów technicznych.

Nie ma takiego okresu, szczerze mówiąc. Ceny 159 zależały i będą zależeć w głownej mierze od kursu waluty. Jak coś nasz piękny rząd wymyśli i Euro pojedzie do 4.80 PLN, to wszystko podrożeje, auta także... I też nie ma co się łudzić, że jak rok się zmieni na 2013, to wszystkie auta magicznie stracą na wartości 10%

Wg mnie na pierwsze auto to bezwzględnie jednostkę najbardziej sprawdzoną i najłatwiejszą w naprawach - czyli 1.9 JTD. JTS, jak go coś ugryzie, potrafi mocno przetrzepać po kieszeni, a nie każdy mechanik umie sobie z nimi radzić.

Jak mądrze kupisz - to przez pierwsze 20 tysiecy kilometrów będziesz tylko lał paliwo...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

za młody jestes na 159, sorry
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Dokladnie. Jak masz faktycznie tyle lat co piszesz to bierz GT