Witam.
Niedługo skończę 18 lat. Od dość dawna interesuje się Alfą romeo i chciałbym aby to było moje pierwsze auto. Uwielbiam jeździć, zwłaszcza bez celu - po prostu wsiąść w auto, pojechać gdzieś, najlepiej za granice i wrócić (oczywiście obecnie nie samemu). Zależy mi też na dobrym wizerunku, ponieważ jestem że tak powiem "młodym przedsiębiorcą" z ambicjami. Przed zakupem chciałbym zadać kilka pytań doświadczonym użytkownikom tej marki. Oto one:
- Czego oczekiwać za kwotę od 30000 do 40000 zł, jakiego przebiegu, wieku, wyposażenia. Nie chciałbym przepłacić.
- W jakim okresie najlepiej kupić auto? Uważam że najlepiej w połowie zimy, kiedy ceny mogą być niskie.
- Jaki silnik powinienem wybrać, czy warto rozważyć coś poza 1.9 JTD?
- Gdzie najlepiej kupić auto? W serwisach typu otomoto, u dilera, czy kogoś innego?
- Jaki jest średni roczny koszt eksploatacji auta? Zakładam że rocznie zrobię od 3-6k km w ciągu pierwszego roku, później (po ukończeniu szkoły) 5-15k km.
Byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie porady, nie tylko na pytania które zadałem. Gdyby był jakaś osoba z Podkarpacia która zechciałaby pomóc w wyborze, ocenie auta do zakupu (bo będzie używane) to chętnie bym skorzystał, oczywiście za opłatą.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam.