Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Nowe dolne wahacze TRW, sworznie chodzą bardzo lekko, to norma?

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Question Nowe dolne wahacze TRW, sworznie chodzą bardzo lekko, to norma?

Cześć,

Wymieniam właśnie dolne wahacze w 156 i oczywiście na TRW. Ponieważ w zaprzyjaźnionym autosklepie24 nie było od ręki, kupiłem w sklepie mi-car.pl, na jednej z ich aukcji allegro. Wyłącznie pozytywne komentarze, do tego sklep nie firma krzak. Wahacze wyglądają solidnie, jednak dziwią mnie bardzo lekko poruszające się sworznie. Mechanik (i ja też) spodziewał się jakiegoś oporu a tu małe dziecko 1 palcem bez wysiłku by poruszyło sworzeń.

Pytanie, jeżeli ktoś wymieniał, czy to normalne że te sworznie tak lekko chodzą? Zaznaczam, że nie mają luzu, są spasowane. Zastanawia mnie czy Niemcy tak idealnie dopasowane elementy robią i czy może dopiero po założeniu sworzeń zostanie dociśnięty a ja jako laik niepotrzebnie się martwię?

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Moga chodzic lekko najwazniejsze jest aby przy montazu nie uszkodzic oslonek gumowych sworznia i napewno zachowaj dowod zakupu na wypadek reklamacji,a tak na przyszlosc pamietaj o jednym TRW nie tylko jest produkowane w niemczech teraz jest wszystko produkowane na calym bozym swiecie i niestety jakosc juz nie zawsze idzie wparze z cena.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał ArturK Zobacz post
    jednak dziwią mnie bardzo lekko poruszające się sworznie. Mechanik (i ja też) spodziewał się jakiegoś oporu a tu małe dziecko 1 palcem bez wysiłku by poruszyło sworzeń. Zastanawia mnie czy Niemcy tak idealnie dopasowane elementy robią i czy może dopiero po założeniu sworzeń zostanie dociśnięty
    Mnie tez dziwią,nie spotkałem jeszcze sworzni tak lekko poruszających się w nowych wahaczach czy końcówkach żeby dziecko małym palcem je ruszyło,ale może mało widziałem.
    Po założeniu sworzeń nie zostanie w żaden sposób "dociśnięty/ściśnięty"
    Montowałem niedawno TRW cały komplet i cały komplet był bardzo ciasny,nawet te plastikowe łączniki tylnego stabilizatora. Założysz zobaczysz co będzie. Na allegro ludzie w większości wystawiają komentarze z radości ze dostali w ogóle paczkę i nie zostali wykręceni na kasę, to tym bym się nie sugerował Jak po 3-4 m-cach wahacze się wysrają o komentarzu nikt już nie myśli Ale bądźmy dobrej myśli że będą długo Ci służyły.
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 22-10-2012 o 21:57

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Ja miałem taki przypadek ale w fastach, jak przysłali mi z autosklep24 to lewy bardzo ciężko chodził, a prawy lekko, na razie mają się ok, zapewne te które chodzą ciężko to po zamontowaniu i zrobieniu paru setek kilometrów też będzie chodził lekko, ważne aby na sworzniu nie było luzu czyli kulka nie ruszała się w misce.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Domino
    Mieszka w
    Dzietrzkowice |EWE XXXX|
    Auto
    AR 155 & AR Crosswagon

Domyślnie

Miałem taki przypadek z wahaczem Ricambi Originali. Też mnie to bardzo zdziwiło, a nawet zaniepokoiło, tym bardziej że sworzeń w drugim wahaczu (kupiłem komplet) był sztywny. Mimo wszystko założyłem, jeździ w samochodzie ponad półtorej roku i na razie nie ma żadnych problemów, czy choćby niepokojących stuków. Jestem ciekaw jak długo wytrzyma.
    AR 155 1.7 TS '95 & AR 156 SW 1.9 16v JTD '03

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Zawsze koledzy trzymajcie dowodu zakupu towaru,jeśli zużyją się w ciągu 1 roku będą wam służyć do podstawy reklamacji.