maicher, ładnie to wygląda na pierwszej fotce.
A ten filmik to nie mój ale po tablicach widać że kręcony w PL, jak będę składał swoją to nie omieszkam tego zrobić![]()
maicher, ładnie to wygląda na pierwszej fotce.
A ten filmik to nie mój ale po tablicach widać że kręcony w PL, jak będę składał swoją to nie omieszkam tego zrobić![]()
A na drugiej i trzeciej już nie? Oj Kasztelan, podpadasz
Ja mam już 10-stronicowy referat na temat remontów TS-a 8v napisany, mam nadzieję, że nie zdarzy się nic, co zmusiłoby mnie do napisania jeszcze 10 stron o tym silniku![]()
maicher możesz cyknąć mi fotkę tulei w środku z bliska tak żeby było widać jak wygląda jodełka po honowaniu.
i druga sprawa gdzie na tych tulejach jest grupa selekcyjna zaznaczona bo kurde niby są trzy selekcje ale pierścienie nominalne są tylko na jeden wymiar.
mechanik montował te tuleje na liniał czy na czujniki zegarowe jak w manualu?
składaj szybko silnik bo ciekawi mnie jego fabryczna kompresja![]()
Ostatnio edytowane przez rafal_155 ; 25-10-2012 o 00:14
Na razie mam tu jodełkę na bokserze Alfy, który był robiony równolegle z moim. Na moich tulejach jodełka jest ledwo widoczna, lepiej ją było widać po fabrycznej robocie.
Załącznik 74972
Na tulejach masz oznaczenie kolorową kropką na ścianie zewnętrznej. Taki sam kolor pojawia się na tłoku. U mnie 3 były z niebieskiej grup selekcyjnej, jedna z różowej. I tak konieczne są pomiary i ponowne pasowanie tuleja - tłok, bo one są słabo dobrane i słabo zabezpieczone antykorozyjnie. Jest taka teoria, że gdyby były idealne, to nie zostałyby częściami zamiennymia więc co najmniej honowanie jest konieczne
Załącznik 74973
Oj tam, oj tam, złożyć jak Poldka i będzie latać![]()
No właśnie nie - diagnoza szlifierni była taka, że na fabrycznych wymiarach by się zatarło.
Jak odkręcić wariator z 8V? Chcę oddać wałki do utwardzania, a REWAR mi wszystko przykręcił na powrót... Klucz od kątówki pasuje do otworów, ale nie daje radyA nie chcę zniszczyć ani obudowy, ani jakiejkolwiek powierzchni. Do ASO boję się wybrać, bo tez mi pewnie popsują
![]()
Ostatnio edytowane przez Rzmudzior ; 06-11-2012 o 10:49
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Hehe, nie wiem, Rewar sam mi odkręcił i odesłał odkręconeZadzwoń do starszego Pana i zapytaj.
Ps. - upewnij się, że po azotowaniu wałek Ci się nie wygiął, tak jak u mnie się zdarzyło. Jeśli nawet, nie przejmuj się - można prostować![]()
Wiem, że azotowanie psujeI znowu do Rewaru na prostowanie. Właśnie nie wiem, po co on mi to poprzykręcał
pewnie mają narzędzie, skoro dali rade a na obudowie śladu nie ma.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
A tam nie ma przypadkiem odwrotnego gwintu? Bo on się raczej nie odkręci przy pracy wałka...W sumie mogę Ci to sprawdzić na zdjęciach.