Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Ogier Avatar stefek
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

No dlatego o tym tutaj wspomniałem, bo w serwisie Alfy też nie rozumieli o co w tym wszystkim chodzi. Po tym 'specjalnym' odpaleniu silnika auto jedzie już normalnie, turbina pracuje prawidłowo, natomiast uruchamiając silnik bez tej 'kombinacji', auto jest praktycznie nie do jazdy, zero przyspieszenia. I dlatego pytam się czy ktoś z takim czymś się kiedykolwiek spotkał, nie tylko w Alfie. Do czasu powrotu znajomego wiem tylko tyle, że jakieś zabezpieczenie/ograniczenie jest.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał djstefan Zobacz post
    No dlatego o tym tutaj wspomniałem, bo w serwisie Alfy też nie rozumieli o co w tym wszystkim chodzi. Po tym 'specjalnym' odpaleniu silnika auto jedzie już normalnie, turbina pracuje prawidłowo, natomiast uruchamiając silnik bez tej 'kombinacji', auto jest praktycznie nie do jazdy, zero przyspieszenia. I dlatego pytam się czy ktoś z takim czymś się kiedykolwiek spotkał, nie tylko w Alfie. Do czasu powrotu znajomego wiem tylko tyle, że jakieś zabezpieczenie/ograniczenie jest.
    Być może coś ktoś tam dołożył - jakieś szpejo, które się dezaktywuje dopiero po zgaśnięciu kontrolek na desce, ale jak żyję, jeszcze takiego patentu nie spotkałem. I szczerze mówiąc chyba nie chciałbym takiego auta - bo jak to jest problem z centralką wtryskową (a jest taka możliwość) to na dzień dobry wyskoczysz z 1000 PLN na wymianę centralki.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Być może coś ktoś tam dołożył - jakieś szpejo, które się dezaktywuje dopiero po zgaśnięciu kontrolek na desce, ale jak żyję, jeszcze takiego patentu nie spotkałem. I szczerze mówiąc chyba nie chciałbym takiego auta - bo jak to jest problem z centralką wtryskową (a jest taka możliwość) to na dzień dobry wyskoczysz z 1000 PLN na wymianę centralki.
    No dlatego wstępnie już odmówiłem ten model na rzecz trochę uboższej wersji wyposażeniowej, zobaczymy jakie będą nowe fakty. Jak coś się dowiem, co to za cudo ktoś tam zainstalował to dam tutaj znać

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał djstefan Zobacz post
    Mam pytanie : czy ktoś miał do czynienia albo słyszał o pewnym OGRANICZNIKU osiągów w alfie? Bo jeszcze oficjalnie nie kupiłem 159tki, mam do wyboru dwie i jedna ma jakiś taki ogranicznik. O co chodzi : ogranicznik działa w ten sposób, że samochód jest generalnie strasznie mułowaty (120KM, a wrażenie jest jakby miał ledwo połowę tego i momentu obrotowego na poziomie 100-150 ...), turbina pracuje jedynie na połowę gwizdka (0,8 bara). Żeby wyłączyć te ograniczenie jest jakiś myk, by przed uruchomieniem auta, przy włożonym kluczyku, wcisnąć przycisk START nie odpalając auta (czyli nie dotykając hamulca i sprzęgła) tak by 'elektronika' zgasła i potem wcisnąć START ponownie by 'włączyć elektronikę', dopiero wtedy uruchomić auto. Znajomy nie do końca mi powiedział o co z tym chodzi, sam miał się dowiedzieć coś więcej, teraz nie mam z nim kontaktu przez parę dni. W serwisie Alfy zrobili wielkie oczy, także to nic 'seryjnego'. Ktoś się spotkał z czymś takim? Może to jakieś swego rodzaju ograniczenie dla np: dziecka, by nie szalało na drodze? W serwisie doradzili, by tego auta nie brać, bo widocznie coś było przy turbinie robione, była regenerowana czy cholera wie co i nie podaje odpowiedniego ciśnienia. Co o tym myślicie? Do czasu powrotu kolegi może się czegoś dowiem.
    A czy to nie czasem handlarz z komisu Ci opowiedział tą historię? Oni są w stanie wymyślić wszystko żeby wcisnąć potencjalnemu kupcowi, że z ich autem jest wszystko OK. Tak jak gdzieś na forum ktoś opisywał, jak to handlarz twierdził, że auto ma trzykrotną warstwę lakieru bo jest to egzemplarz z końca dnia i w fabryce leją cały lakier żeby im nie zasechł na następny dzień

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no no i zakladaja 3 tarcze hamulcowe zeby auto lepiej hamowalo( a i tak majaich za duzo na koniec dnia),obszywaja 3 razy skora fotele na koniec dnia, a do bagaznika wkladaja komplet czesci zamiennych na zas coby klient juz mial i sie nie stresowal ewentualnymi kosztami(dwumas,sprzeglo,kolektor,maglownice,itp-te najdrozsze czesci).Na koniec dnia tez wychodza limitowane wersje Giugiaro Designe

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    A czy to nie czasem handlarz z komisu Ci opowiedział tą historię? Oni są w stanie wymyślić wszystko żeby wcisnąć potencjalnemu kupcowi, że z ich autem jest wszystko OK. Tak jak gdzieś na forum ktoś opisywał, jak to handlarz twierdził, że auto ma trzykrotną warstwę lakieru bo jest to egzemplarz z końca dnia i w fabryce leją cały lakier żeby im nie zasechł na następny dzień
    Nie nie Dwie 159tki mam na próbę od znajomego sprowadzającego auta z Danii na kilka dni. Mam już od niego 2 Grand Vitarki i sprawują się wyśmienicie.
    Do końca sam nie wiedział o co tam chodzi w tym systemie, teraz akurat jest w Danii i jutro wraca. Mówił że dowie się tam na miejscu o co w tym wszystkim chodzi, ale zapewniał mnie że wszystko z nią jest w porządku. Rzeczywiście po wykonaniu 'sekwencji startowej' ;D auto chodzi dobrze, turbina 'ssie' na maxa. Nie jest to typowy polski naciągacz, czy handlarz z komisu jak go nazwałeś. Gość sprowadza jedynie nie budzące wątpliwości auta, przeważnie tylko dla znajomych i ich znajomych.

Topss
    Gość

Domyślnie

Panowie, co myślicie o tej?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q-4...C26111411.html
    zastanawia mnie tylko czy warto 4x4 ,

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Felgi nie są od TI. Mam wątpliwości co do tylnego zderzaka. Chyba był malowany...

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Felgi nie są od TI. Mam wątpliwości co do tylnego zderzaka. Chyba był malowany...
    Malowanie przedniego czy tylnego zderzaka to żaden problem - każdemu mogło się zdarzyć a nawet i na parkingu mogą Ci obrysować.
    Felgi faktycznie do d..y :/
    4x4 warto - jeszcze nie widziałem tutaj na forum opinii od kogoś co ma q4 i by sobie psioczył na nią

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Wichura87
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Cześć.
    Szukam swojej AR 159 już dobrych parę miesięcy.
    Co sądzicie o tym modelu?
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=2735978527

Ma ktoś z Was ten oplowski silnik 1.8? Jak daje radę z ciężką Alfą?
    Mój ojciec miał Vectre C z tym motorem i dawał radę, spalanie w mieście 9-10, w trasie 7-8.

Pozdrawiam
    Proszę zerknijcie na tę 159 powyżej i oceńcie. Interesuje mnie opinia jak się jeździ z tym silnikiem 1.8, jak to się sprawuje itd.

Jeśli chodzi o Q4, to jeżdzę czasem wersją 159 Q4 3.2 V6 260 KM i napęd q4 sprawuje się bardzo dobrze. Co prawda dużo daje ogromny silnik, wiadomo .
    Mam możliwość jazdy tym autem na codzień, ale nie stać mnie na spalanie 22-23 l w mieście... dlatego szukam tańszego rozwiązania.