Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Sensor deszczu do 156?

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Łatwiej byłoby to ze śrotu wsiąść z byle jakiego auta, jestem w tej kwesti tylko teoretykiem bo nigdy z tym do czynienia nie miałem i nie wiem np czy przy silniejszym opadzie wycieraczki same przyspieszają.

- - - Updated - - -

Choć z innej perspektywy pytając wujka wyszło by takie coś http://www.denken.com.pl/index.php?p134,czujnik-deszczu-do-samochodu-automatyczny-wlacznik-wycieraczek
    Też trochę problematyczne bo trzeba się po kieszeni szarpnąć
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tarsar
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    9-3 Aero V6 turbo ; 900S Talladega

Domyślnie

Czujnik jest dość mądrze pomyślany,bo nie jest wbudowany w szybę, tylko w takie etui ,a to do szyby jest przymocowane. Przy wymianie szyby nie trzeba za niego dodatkowo bulić.

Czujnik był juz w wersji `02 przy okazji liftu wnętrza. (razem z czujnikiem zapachu i zaparowania szyby - pakiet zima).
    dawno temu i nieprawda: 33 1.8td rosso - 146 1.6ts nero - GTV 1.8ts nero - 156sw 2.4Jtd nero - 156sw 20v grigio luce di amalfi - GT ts blu chiaia di Luna - 156sw 20v grigio metalico - 166 Jtd cf3 nero volcano - 166 2.5V6fl - 159fl sw jtdm 16v grey indigo

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    Łatwiej byłoby to ze śrotu wsiąść z byle jakiego auta, jestem w tej kwesti tylko teoretykiem bo nigdy z tym do czynienia nie miałem i nie wiem np czy przy silniejszym opadzie wycieraczki same przyspieszają
    Centralka dzięki sygnałom podawanym z czujnika sama ustala szybkość działania wycieraczek, czyli im większy opad tym szybsza praca, a i jeśli nagle coś Ci zaleje szybę to z automatu się włączają.
    Ja u siebie praktycznie cały czas mam manetkę w pozycji Auto i Bella sama sobie reguluje pracę wycieraczek. Jedynie czasami sam je włączę na jedno "przejście".

Użytkownik Pirat drogowy Avatar derebere
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD '99 105KM

Domyślnie

Znalazłem takie małe wyjaśnienie. Na aleedrogo jest kompletne lusterko z czujnikiem. Wychodzą tam trzy kabelki. Plus, gleba i... do wycieraczek? Jest szansa że to p&p, czy jednak jakąś cenralke potrzebuje? może już ten czujniik wysyła impulsy i prosi o reakcje? fajnie jakby ktoś kto ma po kabelkach poszedł...

edit: no i znalazłem jeszcze takie wyjaśnienie link, dzięki czemu sam sobie odpowiedziałem na pyt..
    Ostatnio edytowane przez derebere ; 23-10-2012 o 19:46

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Czytam ten temat z zaciekawieniem, bo denerwuje mnie ciągłe przełączanie prędkości wycieraczek w zależności od co chwile zmieniającej się intensywności deszczu i prędkości auta.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    alfa romeo 156 SW 1.9 JTD (105HP)

Domyślnie

hej, mam takie cudo u siebie i tak na prawdę to nie takie wcale cudo działa gdy manetka jest w przesunięta raz w dół, z delikatnym opóźnieniem i nie zawsze adekwatnie. Jeden bajer jaki mi się podobał, chodź wcale nie wiem czy to dzięki temu sensorowi to w momencie kiedy chciałem zaparkować tyłem, wbiłem wsteczny i ... ku mojemu zaskoczeniu zaczęła pracować tylna wycieraczka ) bardzo mi się to spodobało

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

Z tą tylną wycieraczką dobry bajer, ale jest opatrzony olbrzymim błędem pomiaru i nie zawsze będzie się sprawdzał, Co do momentu załączenia to co kto lubi w trybie że sam się załączy to też trochę nie tak, niekiedy cosik kapnie na szybę i to się załączy niepotrzebnie. Sprawa druga jak sie to zachowuje przy mgle, szadzi czy na mrozie??
    Temat z mojej strony do rozpracowania ale raczej dopiero na wiosnę, teraz średnio widzę grzebanie w aucie przy takiej temperaturze

Użytkownik Świeżak Avatar leszek.b
    Mieszka w
    PKR
    Auto
    AR 159 JTDm Sportwagon

Domyślnie

Z tym uruchamianiem tylnej wycieraczki po wbiciu wstecznego przy włączonych przednich wycieraczka to myślałem, że to jest standard. W mojej 147 też coś takiego jest, a sensora opadów deszczu to ja nie mam. Wiem wiem 147 to nie 156.

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

W nowszych autach jest tak że włączasz przednie to i tył chodzi, z wstecznym biegiem chodzi że jak wbijasz wsteczny czyli parkujesz czy coś i oczyści szybę żeby był lepszy widok, natomiast problem taki że przy małych opadach wycieraczki mogą drzeć o sucha szybą co bardziej się tyłu tyczy bo szyba jest pod mniejszym kątem niż przednia, przez co mniej łapie.