Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Temat: Opony zimowe

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Kilka moich przemyśleń.
    1. Jedno auto straciłem właśnie przez słabe opony z tyłu. Przy nie za dużej prędkości (~70) na zacieśniającym, wynoszącym zakręcie, po dużych opadach kierowca być może odpuścił mocno gaz, tył auta wyprzedził przód, kontra pierwsza, kontra pożegnalna i nie było ratunku. Dobrze że trafił przodem w murek/barierkę, a nie bokiem w drzewo. Nie było szans kontrami wyciągnąć auto, bo tył nie miał prawie przyczepności. Zdarzenie miało miejsce w takim miejscu, w którym raz w miesiącu mają miejsca podobne "stłuczki".

2. Gdy na przodzie mamy słabe opony to czujemy to za każdym razem gdy przyspieszamy, hamujemy. Staramy się to uwzględniać cały czas w czasie jazdy. Gdy z tyłu są słabe to nie poczujemy tego do czasu, gdy w śliskim zakręcie mocno odpuścimy gaz lub zaczniemy hamować. I teraz pytanie do Was – czy wolelibyście mieć stłuczkę przodem (bo słabe opony nie dohamowały) czy bokiem w drzewo (bo tył wyprzedził przód na zakręcie)?

3. Kolejna sprawa – gdy na przód założymy słabe opony, dojedziemy je szybko i wymienimy 2 szt. na nowe. Gdy na tyle mamy słabsze opony to po kolejnym sezonie mamy 4 szt słabych opon.

I nie piszcie proszę, że jesteście tak dobrymi kierowcami, że radzicie sobie w każdej sytuacji podbramkowej. 1% być może jest takimi kierowcami, ale pozostali? Trzeba mieć sporo praktyki (czyt. sporo tysięcy przejechanych kilometrów OeSowych lub wyścigowych), żeby uważać się za kierowce potrafiącego wyjść z wielu poślizgów. A i tak potem okazuje się, że nawet Kuzaj może stracić panowanie na zwykłej mokrej drodze i rozbić Porsche GT3.

co prawda to prawda , dobrze prawi polać mu ja juz bym wolał przeboleć te 300-400zł i kupić obony z dużym bieżnikiem na oś na której mam łyse kapcie a jak sie nie ma kasy to chociaż jakieś bieżnikowane na sezon

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Carlos71
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 145 1.4 TS Pack Sport, jest GT 1.9 JTD

Domyślnie

Jeżdżę w ponad 95% po mieście i założenie lepszych opon na tył mija się z celem. Gdy ktoś jeździ więcej w trasie to mu będzie na pewno lepiej. Jednak najlepszą opcją jest mieć 4 dobre opony i zamieniać co sezon pary między sobą.
    Druga sprawa to 5 lat jest po prostu taką optymalną datą, tak samo 4 mm bieżnika, na starszej i słabszej oponie też się pojedzie tylko jej efektywność spada i trzeba się z tym liczyć. Poza tym opona oponie nie równa i niektóre na pewno po tych 5 latach będą trzymać się dobrze.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Konin/Wrocław
    Auto
    159SW 2.4 TI '09 - jest, 156SW 2.4MJet '04 - była

Domyślnie

Też jestem tego zdania co Carlos71, najlepiej mieć 4 dobre opony i co sezon zamieniać parami przód z tyłem. A jak już je zajeździmy to kpupić kolejne 4 sztuki.

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Ja to nie rozumiem osób którzy jeżdżą autami za 150-300 tys spotkałem sie ostatnio z 2 takimi przypadkami ałdi a6 wersja przed najnowsza miała kapcie z 3mm bieżnika ale to i tak nic w porównaniu z porsche cayen które na przedniej osi miało opony które nie miały nawet 0.5 mm bieżnika normalnie były równe bez żadnych rowkow ,jeszcze tak łysej opony to nigdy nie widziałem samochód za ok 200 tys a na opony go nie stać ,lepiej przebolec te 6-8 tys za opony niż później skasować bryke za 200 tałkow