Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    tak się zastanawiam, ile musiałoby być, aby przebieg nie był podejrzany ?
    Sam sobie odpowiadasz.. ; )

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Dodatkowo.... nawet handlarze mówią że pod 200tys. to już dużo - i taka opinia się utrwala !
    Jak pojechałem kiedyś do jednego i zobaczył u mnie 220tys. to od razu "Nie bałeś się kupić auta z dwójką z przodu ? przecież takie się nie sprzedają"
    I wszystko jasne.
    Ja nie mówię, że przebieg w tym konkretnym egzemplarzu na pewno jest skręcony. Tylko wydaje się być podejrzany. 99% diesli w wieku 5-10 lat z allegro sprowadzonych z krajów, w których notabene trzaska się kilometry w skali nieporównywalnej do naszej, ma przebiegi 100-200k km. Jak sam zauważyłeś, liczba ta nigdy nie przekracza magicznych "200". Jak to możliwe? Sprowadzamy same perełki??

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    Ja się nauczyłem, że ważniejszy jest stan techniczny a nie "stan" licznika. Miałem na oku audi a6 c6 zanim kupiłem alfe. Widziałem takie kwiatki... Alf az tak nie krecą, zresztą są bardzo tanie.
    Nie rozbrajaj mnie! Że niby Audi bardziej opłaca się kręcić od AR? Jasne, może zdarzyć się miłośnik AR, który sprowadza same "pewne" egzemplarze dla sobie podobnych, ale wszyscy pozostali to tacy sami handlarze, co ci od Audi. I stosują identyczne praktyki dla maksymalizacji zysku.
    Gdzieś to już pisałem, ale napisze jeszcze raz. Jeśli auto wystawione jest za 26 900, to odliczając koszty sprowadzenia, opłaty, przygotowanie do sprzedaży itd., oraz prowizję handlarza, który za darmo nic nie robi, to samochód musiał być za granicą kupiony za +/- 20k zł. To daje poniżej 5000 Euro. Spróbuj dowiedzieć się, jakie auto można kupić za 5000 Euro, np. od Tomka_KRK.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

witam,

wynalazlem taka alfe 159

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C26028099.html

w sumie to troche przypadkiem bo szukam wstepnie 147 a i to pewnie za rok czy dluzej.

Ale w sumie jakbym mial kupowac 147 taka jak ta ponizej to bym chyba dolozyl te 2,5 tysi. Zawsze to wiecej auta

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-pro...C26744101.html

Kolega na tym placu kupil volvo i byl zadowolony. Kazde auto jak mowil ma raport decry i jest opcja na dodatkowa gwarancje.
    lus ze polska dystrybucja, minus ze progression ale chyba klima automatyczna no i kombi. Auto z leasingu wiec nie wiem czy to plus czy minus

Ktos cos wiecej powie ?

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    witam,

wynalazlem taka alfe 159

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C26028099.html

w sumie to troche przypadkiem bo szukam wstepnie 147 a i to pewnie za rok czy dluzej.

Ale w sumie jakbym mial kupowac 147 taka jak ta ponizej to bym chyba dolozyl te 2,5 tysi. Zawsze to wiecej auta

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-pro...C26744101.html

Kolega na tym placu kupil volvo i byl zadowolony. Kazde auto jak mowil ma raport decry i jest opcja na dodatkowa gwarancje.
    lus ze polska dystrybucja, minus ze progression ale chyba klima automatyczna no i kombi. Auto z leasingu wiec nie wiem czy to plus czy minus

Ktos cos wiecej powie ?
    Kolejny napalony na AR 159 za 25 klocków...
    24 500 PLN 5 945 EUR netto. Czyli faktyczna cena tego samochodu to 30 135zł. Jeśli jesteś przedsiębiorcą, to masz możliwość odliczenia 60% vatu, tj. 3380zł.
    Nikt nic nie daje za darmo...

PS: Progression to nie taka zła wersja wyposażenia, była niższa (Impression). A tu masz jeszcze np. sterowanie radia z kierownicy, czego w Progression nie było.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Kolejny napalony na AR 159 za 25 klocków...
    24 500 PLN 5 945 EUR netto. Czyli faktyczna cena tego samochodu to 30 135zł. Jeśli jesteś przedsiębiorcą, to masz możliwość odliczenia 60% vatu, tj. 3380zł.
    Nikt nic nie daje za darmo...

PS: Progression to nie taka zła wersja wyposażenia, była niższa (Impression). A tu masz jeszcze np. sterowanie radia z kierownicy, czego w Progression nie było.
    ale o co kaman ?

przeciez widac ze cena jest netto wiec 27,5k za 147 +2,5k wiecej daje +/- cene tej 159 czyli okolo 30 tysi (brutto)

a dzialalnosci nie mam wiec interesuje mnie cena brutto

- - - Updated - - -

niby to oczywiste ale impresion/progression/distinctive (ostatni najlepiej) ale dzieki za przypomnienie

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

ale o co kaman ?

przeciez widac ze cena jest netto wiec 27,5k za 147 +2,5k wiecej daje +/- cene tej 159 czyli okolo 30 tysi (brutto)

- - - Updated - - -

niby to oczywiste ale impresion/progression/distinctive (ostatni najlepiej) ale dzieki za przypomnienie
    Aha, sorry, mój błąd Nie wiem czemu wydawało mi się, że ta 147 stoi za 25k.
    Jeśli jesteś w stanie dozbierać te 2,5k to nie ma się nad czym zastanawiać. 159 to 159. Przy czym musisz sobie zdać sprawę, że 159 z 2007 z tym przebiegiem (zakładając, że jest oryginalny) wymaga "pakietu startowego" za około 5k aby wieść spokojne życie na przyszłość, tj. zestawik kolektor, EGR, DPF. Do tego pewnie opony. W 147 z pewnością wyjdzie to taniej.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

chyba w tym watku bylo napisane ze 5-7k trzeba na pakiet startowy wiec to by sie zgadzalo, ale w przypadku 147 mysle ze by bylo podobnie bo silnik zblizony moze na oponach byloby taniej , za to w ciagu roku by sie pewnie na wahaczach koszty wyrownaly

Użytkownik Świeżak Avatar lukosław
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio 2.0 280KM

Domyślnie

O ile mi wiadomo to, że nie masz działalnoście to nie znaczy, że kupisz po cenie netto. Jedynie nie będziesz mógł różnicy wciągnąć w koszty firmy.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Nigdy Zobacz post
    Przy czym musisz sobie zdać sprawę, że 159 z 2007 z tym przebiegiem (zakładając, że jest oryginalny) wymaga "pakietu startowego" za około 5k aby wieść spokojne życie na przyszłość, tj. zestawik kolektor, EGR, DPF.
    Drodzy – a skąd 5 tys zł za ten zestaw? Przecież profi strojenie z wycięciem DPF i EGR kosztuje mniej więcej ~2000 zł. Kolektor kosztuje raczej trzycyfrową kwotę.

Inna sprawa, że to nie jest coś co trzeba zrobić od razu po kupnie. Po kupnie to trzeba zrobić rozrząd, warto olej. Ja DPF, EGR, kolektor wolę odłożyłyć na później, na początek zrobiłem rozrząd, zawieszenie i inne drobiazgi oraz kupiłem nowe opony na zimę.

Dopiero teraz przyjdzie czas na strojenie, DPF i EGR – pewnie wcześniej niż później, bo po strojeniu zwykle auto pali trochę mniej, więc się to opłaca też z ekonomicznego punktu widzenia.

Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Drodzy – a skąd 5 tys zł za ten zestaw? Przecież profi strojenie z wycięciem DPF i EGR kosztuje mniej więcej ~2000 zł. Kolektor kosztuje raczej trzycyfrową kwotę.
    Oczywiście w te 5k wliczony jest też rozrząd. U mnie wymiana rozrządu kosztowała 1500zł + wywalenie DPF, przyślepienie EGR i usunięcie klap wirowych z kolektora 2000zł + oponki 1500zł = 5000zł. To na dzień dobry. A niech coś jeszcze wyjdzie w praniu...

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ok. Teraz rozumiem. Dla potomnych – minimalny pakiet startowy według mnie to (przepisuje ceny z faktury z warsztatu nie-ASO, ceny z częściami):
    – rozrząd z pompą wody ~950 zł
    – pasek osprzętu z kołem pasowym ~400 zł
    – olej i filtry paliwa, oleju, kabinowy ~650 zł

To jest coś co moim zdaniem trzeba zrobić w pierwszym miesiącu po kupnie.

Reszta wydatków jest zależna od stanu technicznego (u mnie na przykład doszły elementy zawieszenia przedniego, opony zimowe, kilka drobiazgów) i suma zrobiła się dość spora.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 06-11-2012 o 16:37