Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [155] Hamulec ręczny

MaGGic
    Gość

Domyślnie [155] Hamulec ręczny

Witam. Wymieniłem niedawno klocki i tarczki z tyłu i ze smutkiem stwierdzam że jest jakaś lipa z ręcznym...hamulec co prawda utrzymuje auto stojące pod górę ale tak dość ledwo...o zawracaniu na ręcznym to juz nie ma mowy...bardzo słabiutki próbowałem naciagać śrubą przy dzwigni i niebardzo to cos daje...jedynie jak się za bardzo podciągnie można ugotować klocki...próbowałem na maksa poluzować i naciągnąć od nowa linkę itp...wydawało mi się że ręczny na tarczach powinien trybić jak zyletka...macie jakieś pomysły?? linki na pewno nie są zapieczone bo sprawdzałem przy samych zaciskach i naciągają bez problemu, zapowietrzone też raczej nie są gdyż tył normalnie hamuje...

oran
    Gość

Domyślnie

Ponoć na bębnach ręczny jest lepszy.

U mnie to jest już totalna padaka, na jednej tarczy praktycznie zero oporu, dopiero drugie koło elegancko ale to wina dwóch różnych linek od ręcznego (widać geniusz jakiś wymieniał tą linke, pewno pękła jedna to wymienił jedną... Na zupełnie inna od tej drugiej [jest dłuższa o tyle, że nie da się dobrze wyregulować hamulca]...) jak i starusienkich klocków.

Dobrze, że przód jest świetny, więc narazie moge inwestować w inne rzeczy które trzeba naprawić (a kasy małooo :/).

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Niestety zaciski hamulcowe w 155 wymagają dość częstego przeglądu i czyszczenia jeśli się tego nie robi to są takie efekty

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie Re: Hamulec ręczny

Cytat Napisał MaGGic
    Witam. Wymieniłem niedawno klocki i tarczki z tyłu i ze smutkiem stwierdzam że jest jakaś lipa z ręcznym...hamulec co prawda utrzymuje auto stojące pod górę ale tak dość ledwo...o zawracaniu na ręcznym to juz nie ma mowy...bardzo słabiutki próbowałem naciagać śrubą przy dzwigni i niebardzo to cos daje...jedynie jak się za bardzo podciągnie można ugotować klocki...próbowałem na maksa poluzować i naciągnąć od nowa linkę itp...wydawało mi się że ręczny na tarczach powinien trybić jak zyletka...macie jakieś pomysły?? linki na pewno nie są zapieczone bo sprawdzałem przy samych zaciskach i naciągają bez problemu, zapowietrzone też raczej nie są gdyż tył normalnie hamuje...
    zle sie zabrales do wymiany...musisz zrobic powtorke :wink: pierwsze rozlaczasz linki hamulca recznego(po zluzowaniu pod mieszkiem dzwigni)wyjmujesz stare klocki(w twoim przypadku nowe)wkrecasz tloczki,montujesz klocki,zacisk.naciskasz kilkakrotnie na pedal hamulca(najlepiej po uruchomieniu silnika)podlaczasz linki do zaciskow,regulujesz nacig linki i wszystko SI.pozdrawiam
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.