Jesli chce sie jechac ekonomicznie trzeba nauczyc sie kontroli pedalu gazu i dobierac tak biegi i obroty silnika zeby jechac zamierzona sobie predkoscia ale jak najmniej naciskac pedal gazu, wystarczy go tylko muskac. Taka zasada obowiazuje wszedzie, miasto, droga krajowa, autostrada.
Jazda z tempomatem to troszke wieksze spalanie (ok. 0.5l/100km) bo tempomat pod gorke dodaje gazu zeby utrzymac predkosc ustalona a czlowiek widzac wzniesienie przed soba delikatnie przyspiesza przed wzniesieniem a wraz z uczuciem spadku predkosci na podjezdzie delikatnie odejmuje gazu lub utrzymuje staly poziom zeby nie zwiekszyc spalania. Sprawna noga zawsze bedzie lepsza od tempomatu
Ja podczas trasy do Polski z UK uzylem tempomatu tylko kilka razy lacznie moze 250-300km jak bardzo mnie bolala kostka bo akurat ta od gazu mialem niedawno skrecona dosc powaznie i zawsze przy dlugiej trasie ze stala predkoscia niezmiernie mnie napier...a
Moja trasa do Polski w czerwcu:
Do polski auto seria czyli 150km, trzy osoby na pokladzie i calkowicie zawalony bagaznik, opony 225/50/17
Od domu do Dover na prom mam 315km i bylo to bardzo dynamicze 315km bo wyjechalem pozniej niz planowalem a po drodze byly zatory na autostradzie wiec gdzie moglem tam pocisnalem nawet 200km/h zeby nadrobic... Po wyjezdzie z promu jazda stala z predkoscia od min 130km/h do chwilami 160km/h ale glownie 130-140 poza kilkoma probami predkosci maksymalnej w niemczech 212km/h (po remap-ie 222km/h wedlug GPS a nie zegarow) spalanie na calym baku to 5,86l /100km; Zrobilem 1024km na pelnym baku (60l) do zapalenia sie lampki rezerwy. Spalanie wedlug kompa 6.0l/100km (zawsze zawyza lub zaniza o 0.2l/100km)
Droga z Polski do UK byla po remap-ie u Cinka na 187km i 379nm. (slabe sprzeglo, ale poprawie jak zmienie sprzeglo i dwumas)
Warunki takie same jak wczesniej czyli trzy osoby i kupa bagazu...
Cala trase pokonalem ze stala predkoscia 160km/h (czasami 170km/h) spalanie znowu z calego baku (60l) wynioslo 6,9l /100km na kompie pokazywalo 7,1l/100km
Moim zdaniem z takim obciazeniem samochodu spalanie jest rewelka
Dodam jeszcze ze spalanie tylko po miescie to 7,5 gdy nie swiruje do 8,5max gdy sa to odcinki bardzo krotkie pokonywane glownie na zimnym silniku.
Pozdrawiam![]()