Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Odpowietrzenie akumulatora

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    Tylko pytanie brzmi po co był otwierany ? skoro jak nazwa wskazuje "bezobsługowy" używam tylko takich w kilku autach które serwisuje w firmie czy w domu.. i jak producent napisał tak jest przez cały okres użytkowania nigdy nie było potrzeby zaglądać tam.. czasem naładować trzeba było a tak to jeździć aż padł po iluś latach i wymienić na nowy.. więc po co otwierać ? jak nie działa lub słabo działa to dolanie wody demineralizowanej w przypadku takiego aku nic nie da tak czy siak będzie trzeba nowy kupić.. niepotrzebny wysiłek..
    Dokładnie tak nie ma potrzeby otwierania akumulatora jeśli zaczyna się już z nim coś dziać to najprawdopodobnie kwalifikuje się już niestety do wymiany.

- - - Updated - - -

I trzeba wydać kasę na nową baterie.

- - - Updated - - -

Można też oczywiście próbować ładować,ale to nieraz też już nie pomaga,teraz akumulatory wytrzymują około 4 lat i póżniej już złom.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Pomaga wylanie starego elektrolitu zalanie woda destylowana naladowanie,rozladowanie,zlanie wody, zalanie elektrolitem, nakadowanie, rozladowanie, naladowanie
    Kupa roboty ale dzieki temu odradowałem dwie centry plus - Jedna chodzi juz tak 3 rok
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Cuda się zdarzają ale bardzo rzadko, jak masa czynna spadnie z płyt do nic mu już nie pomoże.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Amadi
    Mieszka w
    Skaryszew
    Auto
    AR 147 FL 2005R 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Regeneracja jest jak najbardziej mozliwa i skuteczna jesli nie doszlo do rozwarstwienia plyt. I jak wspomnialem na poczatku jego otwarcie nie powoduje uszkodzenia co wyzej potwierdzil kolega.

Oczywiscie przeciwnicy zeszli na tor "po co otwierac skoro bezobslugowy". Jesli slepo wierzycie w kazdy zapis producenta ktorego zadaniem jest jakby nie bylo zarobic to wasza sprawa. "Kto bogatemu zabroni".

Regeneracja jak widac jest mozliwa i skuteczna,chociaz nie zawsze. Dodam tylko ze jest to z pozytkiem dla nas (jesli chodzi o $) ale tez dla srodowiska jakby nie bylo

Nie zalezy mi zeby sie klocic w temacie czy udowadniac swoje racje ale swoje wiem i rowniez kolega potwierdzil teze bezinwazyjnego otworzenia aku.
    Swoja droga w dziale zrob to sam na tym forum jest temat jak regenerowac aku.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Tylko pytanie brzmi po co był otwierany ? skoro jak nazwa wskazuje "bezobsługowy"
    Są dwa rodzaje akumulatorów bezobsługowych: "bezobsługowe" i bezobsługowe. Bezobsługowe są bezobsługowe, a "bezobsługowe" są obsługowe.

Mam nadzieję że wszystko zrozumiale napisałem. W razie czego pisać

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Może zakończmy ten wątek,stwierdzeniem że nie powinno się otwierać takich akumulatorów,ale jak ktoś chce to może sobie to zrobić.Bo kolega omron8 ma zupełny mętlik w głowie.

- - - Updated - - -

Myślę że koledzy zgodzą się ze mną w tej kwestii..

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał ANET Zobacz post
    Może zakończmy ten wątek,stwierdzeniem że nie powinno się otwierać takich akumulatorów,ale jak ktoś chce to może sobie to zrobić.Bo kolega omron8 ma zupełny mętlik w głowie.

Myślę że koledzy zgodzą się ze mną w tej kwestii..
    Chasim zadał pytanie czy w tym akumulatorze należy odkręcać korki - nie rozumiem dlaczego mamy wprowadzać go w błąd twierdząc, że "nie powinno się", szczególnie że aku nie jest hermetyczny i nie mamy pewności co tam jest w środku. Może niedługo nie będzie zalecane sprawdzanie poziomu oleju w silniku(bo użytkownik się pobrudzi) i co, będziemy jeździć aż się silnik zatrze?
    Ja nie wnikam jak ten aku jest opisywany w folderach reklamowych(w ogóle to te akumulatory MM są w normalnej sprzedaży?) ale oczywiste jest, że jeśli pewne warunki nie będą spełnione, to akumulator po prostu nie będzie pracował tak jak należy, niezależnie od tego czy jest "obsługowy" czy "bezobsługowy", czego skutkiem może być właśnie to :

(...)teraz akumulatory wytrzymują około 4 lat i póżniej już złom.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Są dwa rodzaje akumulatorów bezobsługowych: "bezobsługowe" i bezobsługowe. Bezobsługowe są bezobsługowe, a "bezobsługowe" są obsługowe.

Mam nadzieję że wszystko zrozumiale napisałem. W razie czego pisać
    Dokladnie Centra Futura jest bezobsługowa i sie nie otwiera bo pomimo złudnej pokrywki na korkach wewnątrz wszystko jest zgrzane a Centra Plus jest "bezobsługowa" czyli ma oczko ale jest normalnie obsługowa i normalnie sie otwiera

http://www.alfaromeo.mazury.pl/viewtopic.php?f=17&t=548

PS
    aku z lewej wyglada jak oryginal a go sie normalnie otwierało
    Ostatnio edytowane przez Szef ; 08-11-2012 o 15:41
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Widzę że ten spór nie zakończy się tak szybko jak myślałam,ale to jest przecież forum każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie,ale koledzy proszę nie popadajmy w skrajności.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Nie wiem dlaczego piszesz że mam mętlik w głowie?

Z akumulatorami "bezobsługowymi" jest podobnie jak kiedyś z "płaskimi" monitorami kineskopowymi. Były takie z płaskimi ekranami, a były też takie z kineskopem w kształcie wycinka kuli tylko z "wypłaszczonym" ekranem.

Jak zaczęły się modne robić akumulatory bezobsługowe mądrzy marketingowcy wymyślili że zwykłe aku będą sprzedawać jako "bezobsługowe". Nie są one hermetycznie zamknięte i z bezobsługowymi mają tylko wspólną nazwę.

Czy teraz koleżanko ANET zrozumiałaś o co "mnie" chodzi?